Europa Lumea lui Eddie

10 lucruri de văzut și făcut în Valencia

Recunosc că nu am mers în Valencia cu așteptări foarte mari. Dar am plecat din acest oraș din Spania, aflat în apropiere de Costa Blanca, având în minte un lucru pe care nu-l am de regulă după ce petrec câteva zile într-un loc: aș reveni oricând. Valencia e un oraș fantastic. Nu se compară cu Barcelona sau Madrid. Nu are farmecul zeflemist al orașului lui Gaudi și nici eleganța imperială a Capitalei. Valencia e ca un bărbat de 40 de ani plin de surprize plăcute, al cărui parfum e mereu proaspăt, chiar dacă în fiecare zi ți se pare că ar fi altul. Valencia e cutia de bomboane a Spaniei mediteraneene iar bomboanele Valenciei sunt de cea mai bună calitate. De aceea, am adunat de la fața locului informații despre ce să faci și ce să vezi în Valencia.

Valencia e un oraș în care îți poți petrece foarte bine o vacanță de vară, după cum poți veni într-un city break pentru doar câteva zile, fie că e luna martie sau noiembrie. În Valencia ai plajă, cultură, gastronomie, arhitectură, istorie – nu ți-a putea dori mai multe într-un oraș aerisit, cu bulevarde largi, în care (dacă închiriezi o mașină) se circulă lejer, în bunul spirit urban generat de sensurile giratorii (pe care românii nu vor deloc să-l priceapă și să-l implementeze), în care se parchează gratuit pe marginea străzii și în care nimeni nu dă vreo secundă impresia că ar fi iritat de ceva.

Am petrecut o săptămână de iunie în Valencia și am reușit să-i gust pe deplin farmecul. Despre câteva dintre locurile vizitate – cele clasice, deocamdată, la a doua incursiune promit să plonjez mai adânc în secretele orașului – în cele ce urmează. Câteva dintre ele le-am văzut cu ajutorul Mariei Terrén, country manager pe Europa de Est la Biroul de Turism al Valenciei, care mi-a demonstrat cu un profesionalism desăvârșit cum se fac lucrurile când vrei să-ți promovezi cu adeărat orașul. Alături de ea, mulțumirile mele merg și către Marta Sanz Navarro, sales manager la departamentul de marketing al Oceanografic Valencia.

Ca orice oraș care se respectă (și își respectă vizitatorii), Valencia oferă, prin intermediul ghișeelor biroului său de turism (pe care le găsești peste tot în oraș, inclusiv la aeroport) un card turistic. Cu Valencia Tourist Card, valabil 24 (13,5 euro), 48 (18 euro) sau 72 de ore (22,5 euro), ai o mulțime de avantaje și chiar nu e vorba de bani aruncați pe fereastră ci de discounturi și gratuități reale. De pildă, cu VLC ai transport gratuit pe autobuze, tramvaie și metrou, ai acces liber în muzeele și clădirile publice, ai discounturi de până la 50% la biletele de intrare în diverse locuri (cum ar fi Bioparcul sau Orașul Artelor și Științelor), plus alte avantaje pe care le găsești pe site.

10 Grădinile Turia

Cum e să ai în oraș un parc care se întinde pe o lungime de 9 kilometri? Și parcul nu doar să fie o adunătură de copaci și tufe ci un spațiu amenajat într-un perfect echilibru arhitectonic, care armonizează cu elementele urbane din jur. Trebuie să trăiești în Valencia ca să știi. Orașul era străbătut, până după jumătatea secolului 20, de râul Turia. În 1957, în urma unor inundații care au devastat urbea, edilii au decis să scoată râul din oraș, drenându-i cursul în mod artificial către sud. Pe locul vechiului râu a rămas un spațiu imens care avea să fie transformat de către arhitectul catalan Ricardo Bofill în ceea ce astăzi se numesc Grădinile Turia – un parc de 120 de hectare ce trimite către ideea de grădini maure.

Imensul parc Turia (Foto: pro-e-bike.org)

Parcul este divizat 12 secțiuni, fiecare dintre acestea având propria personalitate și propriile caracteristici. Într-unele găsești trasee pentru bicicliști și pentru cei care practică alergarea și crosul, în altele există facilități pentru practicarea anumitor sporturi – fotbal, rugby, baschet, baseball etc, unele sunt pur și simplu grădini frumoase – precum grădina Palau, acolo unde se află Palau de la Música auditorium și lucrările arhitectului valencian José María García Paredes.

M-am plimbat noaptea prin Turia și am rămas fascinat de energia magică pe care o poate elibera un asemenea parc. Sunt nu mai puțin de 18 poduri, din secolele 15-17, care trec pe deasupra lui. Valencia poate fi realmente descoperită la pas, printr-o plimbare de-a acestor grădini. Cu muzeele, cu monumentele, cu arhitectura și cu istoria ei. În Turia descoperi câte ceva din metru în metru. Fie că e vorba de palmieri, portocali, pini, plante aromatice, trandafiri sau de surprize de genul Parcului Guliver, în care personajul din povestea lui Jonathan Swift a fost transformat într-un uriaș loc de joacă pentru copii, cu fel de fel de tobogane și tuneluri.

Iar cea mai frumoasă zonă este, fără-ndoială, cea aflată în imediata apropiere a Orașului Artelor și Științelor, acolo unde peisajul urban se transformă într-un decor ce pare desprins dintr-un film științifico-fantastic.

9 Parcul Natural Albufera

Cei care locuiesc în București au auzit probabil de Parcul Natural Comana, aflat la circa 20 km distanță, un loc în care pe lângă un parc de aventură vizitatorii se pot plimba în mijlocul naturii, desfășurând activități în consecință, printre acestea numărându-se privitul păsărilor sau plimbarea cu barca pe o adevărată deltă. Cam despre același lucru, înmulțit cu zece înseamnă laguna Albufera, una dintre cele mai importante zone naturale care se află în sudul Valenciei, la o jumătate de oră de mers cu mașina.

Albufera, un fel de deltă

Sunt trei canale – două naturale, unul artificial – conectate la această lagună, care înconjoară întinderea de apă și fac legătura cu marea, fiecare dintre ele dispunând de propria faună și floră. Practic, un colț de natură protejat, a cărei viață o poți simți și palpa cel mai bine mergând în satul El Palmar, care se află pe malul lagunei. Cel mai bine e să ajungi în El Palmar la orele serii, pentru a prinde apusul de soare și pentru a lua cina la unul dintre cele peste 30 de restaurante din zonă. Se spune că aici se servește cea mai bună paella din Valencia (și, se știe, paella a fost inventată în Valencia), secretul acestui preparat fiind în calitatea orezului cu care este gătit.

O mulțime de restaurante în El Palmar. Majoritatea se deschid doar seara

Din El Palmar poți face o plimbare cu barca pe canale (pentru sume decente, pe care le discuți cu barcagiii), pentru a vedea cum pescuiau oamenii acum 6-700 de ani, poți merge prin pădurea Dehesa del Saler sau poți sta la soare pe plajele Pinedo, Cullera sau El Saler. În sat am văzut și una dintre casele tradiționale ale locului, o ”barraca”, locuință construită din chirpici, cu acoperiș de paie, care datează de mai bine de 100 de ani. Per total, Parcul Natural Albufera și satul El Palmar în special, reprezintă o superbă oază de liniște în care valencienii își petrec adesea weekendurile sau momentele în care vor să scape de agitația urbană.

Dacă nu ai închiriat o mașină, una dintre variantele pentru a ajunge la Albufera este bus-ul turistic, care are o rută specială pentru lagună.

O ”barraca”, una dintre ultimele case tradiționale ale zonei

8 Port Saplaya

Am inclus Port Saplaya în acest top pentru că este o alegere perfectă pentru vacanța în Valencia. E vorba, de fapt, de un fel de mini-localitate, construită de spanioli în urmă cu câțiva ani, în care există proprietăți pe care valencienii le-au cumpărat sau le închiriază pe parcursul întregului an.

Clădiri cu apartamente ce pot fi închiriate. Toate au vedere la mare

Aflată la 6-7 km distanță de oraș, spre nord, Port Saplaya se întinde de-a lungul țărmului care a fost ”modelat” în câteva golfulețe în care localnicii își țin iahturile și în jurul cărora sunt case și blocuri vopsite în culori vesele, alături de piscine și locuri de relaxare, motiv pentru care zona a fost botezată ”Mica Veneție”. La toate acestea se adaugă, desigur, o mulțime de restaurante și magazine, în așa fel încât în zonă ai tot ce-ți trebuie pentru petrecerea unei vacanțe (inclusiv un centru comercial ce include un super-market Auchan – Alcampo, cum se numește el la spanioli).

Case colorate în micile porturi
Piscina publică

Plaja din Port Saplaya are o lungime de circa 1 kilometru, are nisip fin, e dotată cu mini-dușuri publice, cu toalete, cu puncte de salvamari. Transportul în oraș – câtă vreme nu ai închiriat o mașină – se face cu autobuzul sau cu taxiul (cca 7 euro).

Wizz Valencia

About the author

Eddie Tone

O experiență de peste 25 de ani în jurnalism, timp în care a fost la conducerea unor reviste de succes, precum FHM și Playboy, dar a activat și în presa de sport. O pasiune fără limite pentru călătorii și pentru descoperirea de locuri noi, despre care să povestească lumii. Mai nou, ghid licențiat, pentru a purta prietenii și cunoștințele spre zări îndepărtate. Șoferul de TukTuk te așteaptă să urci la bord!

1 Comment

Click here to post a comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Urmărește-ne pe Facebook!