America de Nord Lumea lui Eddie

Croazieră în Caraibe: 2 – Altos de Chavon, satul milionarului nebun

Să începem cu începutul. Mai exact, cu prima excursie făcută la sosirea în Republica Dominicană până la plecarea spre prima destinație. Am ales o destinație în apropiere de La Romana, portul în care a acostat vasul, după prima noapte de călătorie. În Altos de Chavon.

altos de chavon
Altos de Chavon, vedere aeriană. Foto: colonialtours.com.do

Altos de Chavon, satul medieval creat de un miliardar vizionar pentru fiica lui

Povestea sătucului Altos de Chavon are un caracter aparte. În puține zone din această lume vezi un lucru creat în mod oarecum artificial, care să se identifice mai bine cu spiritul locului și care să-ți confere o stare de bine, emanând un pozitivism accentuat. Am mai spus-o și o repet oricând: dacă locul în care mă aflu îmi transmite energii pozitive, îl voi iubi toată viața și-l voi recomanda tuturor. În Altos de Chavon e imposibil să nu te simți bine și chiar dacă pe parcursul scurtei excursii a plouat (motiv pentru care fotografiile pot părea mai întunecate) asta nu a umbrit cu nimic exclamațiile de entuziasm venite din TukTuk.

altos de chavon
Biserica din Altos de Chavon

În 1976, Charles Bludhorn, președintele de la Paramount Pictures, milionar american, a avut ideea de a folosi pietrele rezultate din explozia unui munte de lângă râul Chavon (aruncat în aer pentru a se face un drum) la construcția unui sat mediteraneean medieval, ”decupat” din realitatea secolului 16, într-un stil arhitectonic pe care-l văzuse prin capitala Santo Domingo. Părinte iubitor, mister Charles s-a gândit să-i facă un cadouaș fetiței sale, pentru când aceasta va fi mare. Lucrările (realizate de arhitectul italian Roberto Copa) au durat șase ani iar la final a rezultat o bijuterie de mini-localitate, care include un amfiteatru roman, o splendidă bisericuță (cu hramul Sfântului Stanislav de Cracovia – în onoarea Papei Ioan Paul al II-lea, care a vizitat Santo Domingo în 1979 și a dăruit orașului câteva din rămășițele acestui sfânt), căsuțe pitorești, restaurante, baruri, magazine de artă, un muzeu și alte asemenea minuni amplasate în decorul fabulos străjuit de cursul râului Chavon.

Astăzi, Dominique Bludhorn, fata lui Charles, este președinta Fundației Culturale Altos de Chavon iar oamenii din La Romana (inclusiv ghidul nostru nebun, cu apucături de pastor exaltat în căutare de roluri mici la Hollywood) par să-l iubească cu desăvârșire pe cel care a creat acest mic univers la a cărui inaugurare a cântat, în 1982, însuși Frank Sinatra, în amfiteatrul de 5000 de locuri. De altfel, multe nume sonore ale muzicii internaționale au fost aici, de la Pet Shop Boys la Julio Iglesias, de la Gloria Estefan la Sting, de la Carlos Santana la Air Supply.

altos de chavon
altos de chavon
Râul Chavon

Altos de Chavon seamănă cu o gură de rai. M-am urcat pe scara care duce către clopotul bisericuței (în care pe timpul weekendurilor au loc numeroase nunți) și am privit de-a lungul râului Chavon, în depărtare, căutând inutil urmele unui trib din populația taino, care popula insula înainte de sosirea colonialiștilor spanioli. Aveam să văd unul, deghizat, o săptămână mai târziu, făcând pe statuia pe străzile capitalei Santo Domingo. Dar dincolo de faptul că am rămas cu imaginația în vânt pentru câteva minute, trimițând-o deasupra acoperișurilor cărămizii, Altos de Chavon mi-a transmis mesajul potrivit căruia nu trebuie să alergi pentru a-ți găsi pacea sufletească. La un moment dat, în doze mai mici sau mai mari, te va găsi ea pe tine.

La Romana
Catedrala Santa Maria La Menor și San Nicolas din La Romana

Am trecut apoi, rapid și prin La Romana, pentru clasica oprire la magazinul de suveniruri, acolo unde ghizii au deal-urile lor, cu comisioanele de rigoare. La Romana e al șaptelea oraș ca mărime din Republica Dominicană, unul fondat la finalul secolului 19, în care, de la fereastra autocarului, unicul lucru demn de luat în seamă a fost catedrala Santa Maria La Menor și San Nicolas, construită în secolul 16. Altfel, cea mai importantă atracție a orașului este în mod cert Casa de Campo, un uriaș resort superb, inaugurat în 1974, care dispune inclusiv de trei terenuri de golf.

Agenția de turism Agetur oferă cele mai interesante croaziere. Intră pe agetur.ro și descoperă ofertele 2017 pentru destinații de vis, precum Antarctica, Alaska, Panama, Caraibe și altele la fel de interesante

Croazieră în Caraibe: 1 – Vasul de croazieră

Croazieră în Caraibe: 3 – St. Martin, insula celor două țări

Croazieră în Caraibe: 4 – Antigua și parohiile ei minunate

Croazieră în Caraibe: 5 – Frumoasa St. Lucia

Croazieră în Caraibe: 6 – Barbados, dincolo de Rihanna

Croazieră în Caraibe: 7 – Santo Domingo, acolo unde începe Lumea Nouă

Croazieră în Caraibe: 8 – Instapics și alte fotografii

Booking.com

About the author

Eddie Tone

O experiență de peste 25 de ani în jurnalism, timp în care a fost la conducerea unor reviste de succes, precum FHM și Playboy, dar a activat și în presa de sport. O pasiune fără limite pentru călătorii și pentru descoperirea de locuri noi, despre care să povestească lumii. Mai nou, ghid licențiat, pentru a purta prietenii și cunoștințele spre zări îndepărtate. Șoferul de TukTuk te așteaptă să urci la bord!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!