Europa Lumea lui Eddie

Vacanță în Puglia (3): Monopoli, Polignano a Mare și Trani

O excursie de o zi în Puglia, de-a lungul coastei Mării Adriatice a avut în program trei localități: Monopoli, Polignano a Mare și Trani. Reamintesc că aveam ”tabăra de bază” în Ostuni, orășel aflat la 80 km sud de Bari. Iar pentru această incursiune am pornit tocmai către Bari, Monopoli și Polignano aflându-se până în capitala Pugliei, Trani fiind mai la nord. Nu aveam să ajungem și mai în nord de Trani, în zona Foggia, acolo unde se află Parco Nazionale del Gargano despre care auzisem lucruri frumoase. Dacă ai mai mult timp de scotocit Puglia, e recomandabil să ajungi și acolo.

Monopoli

Nu știu de ce, Monopoli mi-a amintit la un moment dat de picturile artiștilor renascentiști italieni de secol 17. I-am colindat un pic străduțele medievale și am prins ”ora de aur” a soarelui cald, ce mângâia bătrânele ziduri din vechiul port de pescari. Numele orașului derivă din greacă: monos polis, adică unic și singular, întrucâtva o definiție modernă a acestei localități în care s-a demonstrat prezența umană încă de acum 20.000 de ani. În secolul 7, lombarzii, mai apoi bizantinii au făcut din Monopoli un port comercial înfloritor, aflat pe ruta ce conecta Benevento de Brindisi, motiv pentru care localitatea a devenit rapid o țintă pentru cuceritori.

Monopoli, imagine pescărească
Aici ai cele mai bune prețuri la cele mai bune hoteluri din Monopoli!

Monopoli e un adevărat labirint și nu e greu să te pierzi pe străduțele lui, deși te vei ”regăsi” rapid, întrucât centrul vechi nu e atât de mare precum ar părea. Dacă-ți începi rondul din Piața XX Septembrie, îndreaptă-te mai întâi către catedrala construită în 1693, cu al ei turn înalt de peste 60 de metri, care patronează semeț orașul. Continuă apoi către est și te vei trezi la un moment dat pe malul mării, într-un golfuleț mărginit de ziduri de apărare, bun prilej pentru o clipă de răgaz și câteva fotografii. Continuă apoi către Via Papacenere, care te va duce în spatele zidurilor, pe promenada litorală marcată de clădiri interesante, precum biserica santa Maria della Zaffira și castelul Carol Quintul, construit în 1552. Nu am avut inspirația să vizităm castelul dar ne-am mai învârtit nițel pe străduțele înguste, am găsit un restaurant drăguț și am savurat o porție de orecchiette, pentru a marca în stil puglian această scurtă vizită în orășelul cu nume de joc de societate dar cu suficient șarm istoric cât să-ți impregneze amintirile.

Vacanță în Puglia 1: Ostuni

Vacanță în Puglia 2: Alberobello și Matera

About the author

Eddie Tone

O experiență de peste 25 de ani în jurnalism, timp în care a fost la conducerea unor reviste de succes, precum FHM și Playboy, dar a activat și în presa de sport. O pasiune fără limite pentru călătorii și pentru descoperirea de locuri noi, despre care să povestească lumii. Mai nou, ghid licențiat, pentru a purta prietenii și cunoștințele spre zări îndepărtate. Șoferul de TukTuk te așteaptă să urci la bord!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Urmărește-ne pe Facebook!