Stai pe buza unui crater vulcanic, la Trou-aux-Cerfs, în Curepipe

Cu aproape 100.000 de locuitori, Curepipe este al doilea oraș ca mărime din Mauritius, după capitala Port Louis. Plasat aproape de centrul insulei, Curepipe are o legendă simpatică, ce provine de la numele său francez – ”curer sa pipe” înseamnă ”curăță-ți pipa”: se spune că acesta era locul în care soldații lui Napoleon, care mărșăluiau de la Port Louis în Grand Port, se opreau să fumeze și să-și curețe pipele.

Așa arată un crater vulcanic
Așa arată un crater vulcanic

N-am vizitat orașul în sine (deși, se pare că are câteva obiective drăguțe – clădiri cu arhitectură colonială, cazinouri și chiar o grădină botanică) dar am urcat pe craterul vulcanic Trou-aux-Cerfs, care se înalță la 600 m deasupra nivelului mării și în jurul căruia administrația orașului a amenajat un parc liniștit în care te poți plimba și admira priveliștile care se întind cu generozitate de jur împrejur, aducându-ți în fața ochilor munții cu creste ciudate ale Mauritiusului, unul dintre ei fiind Montagne du Rempart, altul – Trois Mamelles (!), în vreme ce altul poartă o poreclă aparte – Pamela Anderson, cei cu imaginația bogată confundându-l cu vedeta americană într-o ipostază sexy: culcată pe spate, cu sânii generoși întinzându-se spre cer.

Craterul în sine are un diametru de 300 m și o adâncime de 80, pe fundul acestuia aflându-se un lac la care, evident, nu se poate ajunge. Te oprești la ”point view”, faci câteva poze, eventual cumperi niște zmeură de la vânzătorii ambulanți apoi îți continui plimbarea gândindu-te că acum cine știe câte mii de ani, din craterul în care te afli ieșeau flăcări.

Încântă-ți spiritul, la Grădina Botanică Pamplemousses

Dacă ai avut vreodată curiozitatea să cauți fotografii din Mauritius, una dintre imaginile care probabil ți-au rămas pe retină este cea a unor mari frunze de nuferi, pe o întindere de apă. Multe frunze. Pe acestea le găsești în Grădina Botanică Națională din Mauritius, care din 1988 se numește Sir Seewoosagur Botanic Garden (în onoarea celui care a condus insula către independență) și care este unul dintre cele mai vizitate obiective turistice de aici.

botanica-3

Cu toate că o grădină botanică nu e la fel de spectaculoasă ca una zoologică, cele 1 ½ – 2 ore petrecute la Pamplemousses îți vor aduce pacea în suflet și-ți vor umple spiritul de verde. Grădina a fost deschisă acum aproape 300 de ani, de către François Mahé de La Bourdonnais, guvernatorul francez al insulei, ca proprietate privată, devenind apoi centru de cercetări horticole și, ceva mai târziu, grădină botanică publică. Azi e populată cu mai bine de 650 de varietăți de plante, ”vedetele” fiind baobabii, cele 85 de tipuri de palmieri și nuferii uriași, despre care vorbeam mai sus. Pe lângă aceștia am admirat însă și multe alte plante, arbori și arbuști, uneori simțindu-mă ca taurul Ferdinand care adulmecă florile. Plus alte ciudățenii ale naturii, neadulmecate, dar fotografiate, precum arbustul cu penisuri.

botanica-8

Sunt 37 de hectare, împânzite de alei și de surprize frumoase. Printre ele, eleșteul împânzit de frunzele de nuferi (cu tot cu florile lor – albe, roz, portocalii, lila), eleșteul cu lotuși (se face deseori confuzia între nuferi și lotuși dar acestea sunt plante diferite, chiar dacă seamănă) și mai ales țarcul dedicat broaștelor țestoase gigantice, în care te întâmină simpaticele personaje ce se deplasează cu viteza luminii stinse.

Intrarea la Grădina Botanică Pamplemousses costă 8 euro (adult). Copiii sub 5 ani intră gratis. Program: 8.30 – 17.

O broască țest... o broască țest... O broască țestoasă!
O broască țest… o broască țest… O broască țestoasă!

Video:

 

Urcă într-un far, la Pointe aux Caves, farul din Albion

Nu știu dacă ai mai urcat vreodată într-un far. Nu e un lucru extraordinar dar… poate fi nemaipomenit. De pe plaja de la Club Med La Plantation d’Albion se vede farul Pointe aux Caves, stând falnic pe malul Oceanului, în culorile lui alb-roșii, ca un străjer etern căruia i se aprinde becul în fiecare noapte pentru a ghida vapoarele ce se apropie de coastele continentului african. În fine, nu știu cât de mult se mai întâmplă din punct de vedere tehnic acest ghidaj dar dincolo de asta, e clar că farurile păstrează un aer aparte, o magie care îndeamnă orice călător să le acorde o atenție aparte, fie că e vorba de fotografii de la distanță sau chiar din interior.

Farul, văzut de pe plaja de la Club Med Plantation de l'Albion
Farul, văzut de pe plaja de la Club Med Plantation de l’Albion, Mauritius

Farul de la Point aux Caves (Albion), aflat pe coasta de vest a insulei Mauritius, a devenit emblematic pentru această regiune, poate și pentru că a fost construit acum o sută și ceva de ani, mai exact în anul 1909 (a fost inaugurat un an mai târziu). Are o înălțime de 30 metri și se află sub jurisdicția Autorității Portuare Mauritius, pentru a-l vizita fiind nevoie de o autorizație specială. Am avut norocul ca, mulțumită lui Christophe, de la Turkish Airlines Mauritius, să urcăm în farul Albion, la ceas de seară, chiar înainte ca paznicul lui să aprindă lumina și să plece. Din această cauză a trebuit să ne grăbim (am avut la dispoziție doar câteva minute) și nu am apucat să-l fotografiem pe dinauntru. Dar am urcat până sus, pe scara abruptă, apoi pe scara în spirală din interior (trecând prin camera motoarelor), am văzut becul imens, lentilele de amplificare a luminii și sistemul de rotație, și am ieșit un pic pe platforma din vârf, de unde ni s-a arătat panorama de 360 de grade, la ceas de crepuscul. Magnific!

Vedere din far
Vedere din far

Plimbă-te cu mașina pe unul dintre cele mai frumoase drumuri din lume, Macondé Road

În fine, dar nu în cele din urmă, unul dintre lucrurile pe care poți să-l faci fără mare bătaie de cap în Mauritius, este să te plimbi cu mașina. Cu precizarea că, dacă nu conduce un localnic, așa cum bine au făcut-o în turul nostru atât șoferul microbuzului antamat pentru primul tur ghidat cât și Christophe, prietenul de la Turkish Airlines, s-ar putea să ți se pară dificil pentru simplul motiv că în Mauritius se circulă pe stânga. Insula nu abundă în drumuri de mare calitate dar dacă o iei de la nord spre sud vei descoperi câteva locuri care-ți vor plăcea mult.

Maconde, una dintre cele mai frumoase șosele din lume
Maconde, una dintre cele mai frumoase șosele din lume

Unul dintre acestea, probabil cel mai tare, este Macondé Road, care intrat anul trecut în topul celor mai frumoase drumuri din lume, al ghidului francez (mă scuzați…) Le Petit Futé, unul cu autoritate în domeniu. Șoseaua se află în sudul insulei și, la un moment dat șerpuiește în jurul unui golf superb. Ideea e să te oprești în acel loc, să parchezi pe marginea drumului și să te urci în promontoriul care oferă priveliști asupra țărmului. Se spune că dacă ai noroc, poți vedea broaște țestoase gigantice cum înoată în apropiere. Noi n-am avut. Dar am avut un noroc mai mare: acela de a ajunge în Mauritius, această insulă superbă în care Paradisul poartă diverse chipuri și în care e de dorit să ajungi măcar o dată-n viață.

În Mauritius ajungi cu Turkish Airlines, care operează trei zboruri pe săptămână din București – lunea, miercurea și vinerea.

Rezervă o cameră la hotel Booking.com

LASĂ UN RĂSPUNS:

Introdu comentariul!
Introdu numele

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.