Europa

Top 10 locuri de vizitat în Bulgaria

4 Stâncile Belogradchik

Stâncile Belogradchik (Foto: zelanos.com)
Stâncile Belogradchik, Bulgaria (Foto: zelanos.com)

Stâncile Belogradchik sunt situate în zona de nord-vest a Bulgariei, lângă orașul cu același nume. Ele se întind pe o lungime de 30 km și au o înălțime de până la 200 m, purtând nume precum Madonna, Călărețul, Călugării, Studentul, Leul, Ursul, Adam și Eva, Castelul. La patru kilometri în afara orașului, în jurul peșterii Lepenița, se află un alt grup de stânci, între care cea mai înaltă se numește Dinozaurul. Iar lângă satul Borovița vei găsi Piatra Pinului și Piatra Albinei. De pe platforma celebrei Pietre a Gândului poți vedea întinderea nesfârșită de stânci, piscuri, pajiști și părăuri, o priveliște a cărei frumusețe te lasă mut. Flora care înconjoară stâncile Belogradchik include multe specii rare de plante iar fauna e reprezentată de exemplare deosebite de vultur imperial, bufnițe, vulturul pitic, lup, bivol sălbatic, căprioare etc. Fiecare stâncă are propria ei legandă care-și trage seva din poveștile cu eroi locali. Acum multe secole, între stânci a fost ridicată o mânăstire de maici care are propria ei legendă.

3 Mânăstirea Rila

Rila, cea mai cunoscută mânăstire din Bulgaria
Rila, cea mai cunoscută mânăstire din Bulgaria

Rila este cea mai cunoscută și mai vizitată mânăstire din Bulgaria. Aflată in sud-vestul țării, la 117 km de Sofia și 40 km de Blagoevgrad, la o altitudine de 1147 m, într-una dintre cele mai frumoase zone ale munților Rila, în apropierea celui mai înalt vârf al Balcanilor, Musala – 2925 m. Întemeierea mânăstirii e legată de numele Sfântului Ivan de Rila, un călugăr care și-a petrecut viața într-o peșteră aflată la o jumătate de oră de mers de locul în care se află astăzi lăcașul de cult, ridicat de către discipolii lui. Construcția ei a început în secolul 10 dar de-a lungul vremii a suferit mai multe ajustări și extinderi. Locuințele monahale au fost ridicate începând cu anul 1816 iar întreg complexul se întinde pe o suprafață de 8800 mp.

Mânăstirea Rila este pe lista siturilor bulgare ce au intrat în patrimoniul UNESCO, fiind vizitată anual de zeci de mii de turiști (în anul 2008, de pildă, au fost nu mai puțin de 90.000). Ea are cinci domuri, trei altare și două capele laterale, iconostasul de aur fiind unul dintre cele mai prețioase obiecte din interiorul ei, acolo unde se află multe alte artefacte și icoane ce datează din secolele 14-19. De asemenea, mânăstirea are o bibliotecă foarte bogată, ce include 9000 de volume străvechi și 250 de manuscrise din secolele 11-19. De-a lungul vremii, ea a servit și ca ascunziș pentru marii revoluționari bulgari Vassil Levski, Peyro Yavorov și alții. Sunt și circa 300 de apartamente în cadrul complexului, 110 dintre acestea servind drept locuințe pentru călugări.

2 Tsarevets

Cetatea Țareveț
Cetatea Țareveț, Bulgaria

Tsarevets (sau Țareveț, ca să păstrăm diacriticele pe care limba bulgară le are la rândul ei) este o cetate medievală din cadrul orașului vechi Veliko Târnovo, aflat în partea de nord a Bulgariei. Cetatea este una dintre cele mai importante situri istorice ale țării, totodată un foarte vizitat loc turistic care a servit drept capitală pentru al doilea Regat Bulgar, din 1185 în 1393. Țareveț are ziduri groase, fiind deservită de trei porți de acces. Acces care se face doar pedestru, urcând dealul pe care e construită cetatea, de unde ți se vor așterne în fața ochilor peisaje frumoase ale împrejurimilor.

Pentru vizitare, urmezi cărarea bine definită care te va purta în toate zonele cetății, inclusiv la Stânca Execuțiilor, locul de unde erau aruncați condamnații la moarte ce-și găseau sfârșitul în albia râului Yantra care curge în vale. Principalul obiectiv este, desigur, palatul, localizat în centrul părții de platou a dealului, un complex înconjurat de un zid fortificat, cu două turnuri și două intrări. Aici vei descoperi sala tronului, o biserică și o zonă rezidențială. În vârful dealului se află patriarhatul, cu biserica reconstruită în anul 1981 și pictată în 1985. Frescele din interiorul acesteia prezintă momente glorioase și tragice din perioada celui de-al doilea Imperiu Bulgar. Tot acolo, vei găsi turnul Baldwin, o reconstrucție modernă după un turn medieval asemănător celui de la Cherven.

1 Nessebar

Nessebar, unul dintre cele mai frumoase locuri din Bulgaria (Foto: http://bulgaria-explorer.info)
Nessebar, unul dintre cele mai frumoase locuri din Bulgaria (Foto: http://bulgaria-explorer.info)

Ce român nu a auzit de Nessebar, frumosul orășel situat în sudul litoralului bulgăresc al Mării Negre, una dintre cele mai populare stațiuni turistice din Bulgaria? Nessebar e divizat, practic, în două zone – Orașul Vechi și Orașul Nou, cel vechi fiind partea șarmantă, aflată pe o mică peninsulă conectată de țărm printr-o bucată îngustă de pământ. O vizită în vechiul Nessebar e imposibil să nu te fascineze, odată cu pășirea pe străduțele medievale, printre casele construite demult, în secolele 11-14. Inițial, Nessebar a fost o localitate tracă dar apoi a devenit oraș grecesc și, mai târziu, colonie romană. Se spune că sunt nu mai puțin de 41 de biserici în această zonă, fapt ce transformă localitatea în așezarea cu cel mai mare număr de unități monahale, raportat la numărul de locuitori. Unul dintre cele mai vechi sanctuare este bazilica ridicată pe coastă, probabil undeva la începutul secolului 5. Aceasta dar și locuința Vechiului Episcop, aflată în partea centrală, sunt cele mai interesante clădiri ale localității. După ce vizitezi Orașul Vechi, te poți îndrepta cu încredere către cel nou pentru o porție de soare și plajă, evident, pe timp de vară: Sunny Beach se află la doar 2 km distanță.

About the author

TukTuk guy

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

2 Comments

Click here to post a comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • Am fost la Melnik, la Rozhen, la Pomorie, Lovech, Kazanlak, Kardzhali, Nessebar, Pomorie, Veliko Tarnovo, Balcic, Kaliakra si urmeaza si altele.

  • Cristian TR spune:

    Păcat ca nu ați inclus aici şi Balchik cu grădinile Castelului Reginei Maria. Oricum,şi aşa, este un articol interesant, cu multe informații utile.

Urmărește-ne pe Facebook!