Europa

Top 10 locuri de vizitat în Bulgaria

7 Cele Șapte Lacuri din Rila

Cele 7 Lacuri din Rila. (Foto: Filip Stoyanov)
Cele 7 Lacuri din Rila. (Foto: Filip Stoyanov)

În munții Rila, undeva la peste 2000 m altitudine, în cadrul Parcului Național, există șapte lacuri glaciare de o frumusețe incontestabilă, vizitate anual de mii de turiști. Fiecare dintre ele poartă nume în concordanță cu formele lor și, în mod oficial, sunt numerotate de la cel mai de sus la cel aflat la cea mai joasă  altitudine. Primul este Lacrima – 2535 m, cu o suprafață de 7 hectare și o adâncime maximă de 4,5 m. Al doilea, Ochiul, se află la 2440 m, cu o suprafață de 6,8 hectare. Urmează Rinichiul, Gemenii (un lac împărțit în două), Trifoiul, Lacul Peștelui și Lacul de Jos. La cele Șapte Lacuri se ajunge din stațiunea Panichiște, de la un anumit punct existând un telescaun care te poartă până la Cabana Șapte Lacuri.

6 Perperikon

Perperikon, vechiul oraș trac
Perperikon, vechiul oraș trac

Frumosul oraș antic trac Perperikon se află în estul munților Rodopi, la 15 km de orașul Kurdzhali, fiind accesibil dinspre Sofia, via Asenovgrad sau Haskovo. Vestigiile sunt cocoțate pe un deal stâncos, despre vechea localitate afirmându-se deseori că era un loc sacru. La poalele dealului se întinde satul Gorna Krepost, pe lângă care curge râul Perpereșka. Perperikon e considerat cel mai mare ansamblu megalitic din Balcani, aici aflându-se cândva inclusiv un sanctuar celebru și un oracol dedicat zeului Dionisos. Complexul arheologic constă din patru zone principale, ce datează din neolitic. Primul este un zid masiv, al doilea un Acropolis, construit pe bucăți uriașe de stâncă, al treilea este Palatul, săpat în stânci și având o întindere de 10.000 mp. Excavațiile au început în anul 2000 și nu s-au oprit încă. O vizită la Perperikon îți va dezvălui frumoasa legendă a sanctuarului lui Dionisos iar priveliștile care ți se dezvăluie de sus sunt incredibil de frumoase.

5 Cetatea Cerven

cherven
Cetatea Cerven, Bulgaria

Cetatea Cerven (Cherven) se află la circa 30 km sud de Ruse, pe drumul către Dve Mogili, în apropierea satului Cerven. Inițial, locul a fost populat de traci (între secolele 12 – 6 î. Hr.), apoi romanii cucerit zona și au ridicat un castel, pe parcursul domniei împăratului Iustinian, în secolul 6. Mai târziu, orașul a fost invadat de protobulgari care au remodelat construcția, adăugându-i blocuri masive. Prima atestare documentară în bulgara veche a cetății Cerven datează din secolul 11, în aceasta apărând ”un rege cu numele Odelyan care a fondat orașele Cerven, Nessebar și Știp”. În Evul Mediu, cetatea a devenit un important centru comercial și cultural al Bulgariei iar astăzi ruinele ei atrag vizitatorii, chiar dacă nu sunt prea multe lucruri amenajate la fața locului.

About the author

TukTuk guy

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

2 Comments

Click here to post a comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • Am fost la Melnik, la Rozhen, la Pomorie, Lovech, Kazanlak, Kardzhali, Nessebar, Pomorie, Veliko Tarnovo, Balcic, Kaliakra si urmeaza si altele.

  • Cristian TR spune:

    Păcat ca nu ați inclus aici şi Balchik cu grădinile Castelului Reginei Maria. Oricum,şi aşa, este un articol interesant, cu multe informații utile.

Urmărește-ne pe Facebook!