Europa

O incursiune în lumea Turkish Airlines

Întotdeauna e interesant să faci cunoștință cu lucrurile care se află în spatele unor evidențe, cu background-urile unor industrii, cu munca din culisele unui mecanism care funcționează excelent și care are succes. De aceea, când am fost invitați la o incursiune în lumea Turkish Airlines, una dintre cele mai mari și mai bune companii aeriene din lume, ne-am bucurat că putem vedea cum stau lucrurile în privința instruirii însoțitorilor de zbor, a piloților și, nu în cele din urmă, cum reușesc cei de la Turkish să aibă un catering atât de bun pe zborurile lor.
Intrarea la Turkish Flight Training Center
Intrarea la Turkish Flight Training Center

TRAINING LA NIVEL ÎNALT

Nu există loc mai bun în care să faci cunoștință cu aceste lucruri decât în Istanbul, acolo unde se află sediul central Turkish Airlines, în apropierea Aeroportului Internațional Ataturk. Am intrat mai întâi la Turkish Flight Training Center (înființată în 1998), acolo unde au loc cursurile și antrenamentele angajaților companiei aviatice, o adevărată academie a personalului de zbor în care se combină cunoștințele și experiența trainerilor profesioniști cu cele mai noi descoperiri și tehnici din domeniul industriei aviatice.

Văzând piscina albastră și toboganele de lângă avioanele de simulare ce deservește centrul de antrenament pentru personalul de zbor, prima impresie a fost că ne aflăm la un spa dedicat aviației. Dar am aflat imediat că nu e nimic de joacă aici și că totul are de-a face cu siguranța pasagerilor. Iar dacă mulți dintre noi avem impresia că principala preocupare a însoțitorilor de zbor este să servească lumea cu mâncare și băutură în avion, ei bine, această imagine e greșită. Aceștia sunt antrenați în permanență având primul gând în minte ca pasagerii să fie în siguranță. Există o mulțime de potențiale situații în care evenimente neplăcute pot pune în pericol viața pasagerilor iar îngerii păzitori ai acestora sunt, în aeronavă, chiar însoțitorii de zbor. Care știu cum trebuie să acționeze în acele momente delicate, pentru că au fost… instruiți în asemenea centre de antrenamente. Am văzut cum se stinge un incendiu apărut ad-hoc în avion, am luat la cunoștință ce se întâmplă în cazul unei amerizări neașteptate, am experimentat simularea diverselor situații apărute pe parcursul zborului, de la turbulențe majore la momentul neașteptat în care te trezești cu masca de oxigen în cap, am înțeles ce înseamnă ”obiecte periculoase”.

Sunt multe cursuri pe care trebuie să le parcurgă personalul de zbor: bagaje pierdute, cargo, rezervări și vânzări, servirea pasagerilor, antrenament de securitate, training de heliport, de marketing, de limbi străine, de cabină, de gestionare a fricii de zbor etc. Nu mai puțin interesantă, ba dimpotrivă, a fost apoi trecerea în zona simulatoarelor de zbor, acolo unde se antrenează piloții care operează zborurile Turkish Airlines. Un hangar imens, în care se află câteva dintre cele zece simulatoare – între care două pentru Boeing 737-800, unul pentru Boeing 737-NG, două pentru Airbus A320, unul pentru Boeing 777 și unul pentru Airbus A330/340.

Petrecerea câtorva minute în cabina unui simulator de zbor seamănă într-o oarecare măsură cu un joc pe calculator în care trebuie să pilotezi un avion. În fapt, e punerea în practică (pe coordonate de siguranță) a pilotării unui avion, condimentată, evident, cu diversele situații ce pot apărea, generate de condițiile meteo dificile. Am remarcat grafica de senzație și explicațiile instructorului (pilot, la rândul lui), care practica această meserie de aproape 40 de ani.

POVESTEA DIN SPATELE MÂNCĂRII

Compania Do&Co, una dintre cele mai mari firme de catering din lume
Compania Do&Co, una dintre cele mai mari firme de catering din lume

Atunci când te așezi confortabil în scaunul din avion – la Economy sau Business Class – și ești servit, la un moment dat, de către însoțitorul de zbor, cu mâncare și băutură, ai tendința de a compara mâncarea pe care o primești la bordul aeronavei unei companii aeriene cu ceea ce ai primit în trecut la bordul alteia. Am zburat de opt ori în decurs de două săptămâni cu Turkish Airlines (în Mauritius și la Istanbul) și am avut ocazia de a experimenta mâncarea la bord atât pe clasa Economy cât și, mai ales, pe cea Business. O făcusem și în trecut și rămăsesem cu impresia clară că turcii servesc în avioanele lor una dintre cele mai bune mese pe care le poți avea printre nori. O atenție aparte în privința meniului și a servirii, detalii care fac diferența la clasa Business și, în general, o savoare aparte a mâncării, pregătită de chefi îmbrăcați corespunzător și aflați la bordul fiecărei aeronave. Nu degeaba, Turkish Airlines a primit din partea Skytrax premiile ”Best Economy Class In-Flight Catering” în 2010, Best Business Clas Catering în 2013 și 2014, Best Busines Class Special Lounge Catering și Best Business Class Special Lounge în 2015 (dar despre lounge-ul din Istanbul, ceva mai jos).

doco5
În bucătăriile Do & Co se lucrează la foc continuu

Nu văzusem însă niciodată care este drumul pe care-l parcurge mâncarea din bucătăria în care se prepară până în cabină. Am făcut-o acum, vizitând Do&Co, divizia de catering cu care operează Turkish Airlines, în fapt una dintre cele mai mari companii de catering din lume, care deservește restaurante, hoteluri, lounge-uri, competiții etc și care are în portofoliu clienți importanți din întreaga lume. Do&Co are 30 de bucătării gourmet, în 10 țări, pe 3 continente, lucrând cu mai mult de 60 de clienți din zona companiilor aeriene. Compania a fost înființată în 2007, ca joint-venture între Do&Co și Turkish Airlines iar în prezent este lider pe piața cateringului din Turcia, având un share de 80%. Continuând cu cifrele, e de remarcat că Do&Co asigură zilnic mâncarea pentru nu mai puțin de 500-650 de zboruri, cu un total de 65 milioane de mese pe an.

Am început cu prezentarea companiei, într-un cadru similar cu cel din avioane, după care, trecând prin birourile angajaților (locul în care se stabilesc meniurile, designul recipientelor, etc), am intrat pe liniile de producție, acolo unde bucătarii realizează  preparatele care iau drumul aeronavelor. Sunt aproape 1000 de chefi turci pregătiți la Do&Co iar fluxul de producție e fantastic. Fiecare pack pleacă la timp, etichetat și supervizat până la intrarea în aeronavă. Iar dacă petreci o vreme în universul cateringului Turkish, incluzând aici zborurile, nu se poate să nu remarci cele trei tipuri de sucuri cu care ești întâmpinat oriunde: limonada, sucul de portocale și sucul de zmeură.

CIFRE DE TOP

Ilker Ayci, Chairman of the Board and the Executive Committee
Ilker Ayci, Chairman of the Board and the Executive Committee

În aceeași zi am participat la headquarters-urile Turkish Airlines la o conferință de presă a lui Ilker Ayci, Chairman of the Board and the Executive Committee, care a făcut câteva aprecieri despre situația de după evenimentele din 15 iulie dar și despre strategia de viitor a companiei. Am aflat că flota Turkish s-a mărit cu 81 de nave în ultimele luni, ajungând la un număr record de 336 (urmând ca în curând să intre încă 184), că aeroportul din Istanbul a ajuns al treilea din lume (după Heathrow și Charles de Gaulle) dar mai ales că, în curând (2018), se va construi în Istanbul un nou aeroport, imens, cu o capacitate de 150 milioane călători pe an. Turkish Airlines este cea mai bună companie aeriană din Europa pentru al șaselea an consecutiv, distincție acordată de Skytrax și deservește un număr record de țări – 116 (285 destinații), categorie la care se situează pe locul 1 între companiile aeriene. Iar obiectivul principal al companiei, până în anul 2023, este să devină prima companie europeană de 5 stele Skytrax.

CUM SĂ TE SIMȚI UN ADEVĂRAT VIP

lounge

lounge-a

lounge-b

Nu e un ghid pentru a deveni VIP ci pur și simplu un îndemn de a vizita VIP Lounge-ul aeroportului Ataturk din Istanbul, unul dintre cele mai bune din lume. Desfășurat pe două nivele, cu un total de 6900 mp, lounge-ul de la plecări poate primi peste 1000 de vizitatori în același timp, oferind facilități de top, care se întind pe cele două secțiuni realizate într-un design aerisit. Timpul petrecut până la îmbarcare, mai scurt sau mai lung, îți va fi ocupat în cel mai plăcut mod. Pentru că aici nu te poți plictisi: ai wifi gratuit, acces la computere și imprimante, meeting rooms, cinema, ziare și reviste internaționale, o gamă variată de preparate culinare dar și de băuturi alcoolice și răcoritoare, bibliotecă, dușuri, camere de masaj, biliard, jocuri video, locuri de joacă pentru copii, simulatoare de golf și chiar cameră de rugăciuni.

Pot accesa lounge-ul călătorii care au bilete la Business Class, pe destinațiile Turkish Airlines, membrii Miles&Smiles Elite și Elite Plus, călătorii First și Business Class de pe zborurile operate de membrii Star Alliance și deținătorii de carduri Turkish Corporate Club.

BUSINESS IS BUSINESS

Mâncare bună, confort și entertainment la Business Class Turkish Airlines
Mâncare bună, confort și entertainment la Business Class Turkish Airlines

În fine, dar nu în cele din urmă, câte ceva despre zborul la Business Class de pe aeronavele Turkish Airlines. Nu mai insistăm asupra meniurilor de clasă, despre care am vorbit mai sus – mâncarea la bordul acestor aeronave e cu adevărat specială – dar e de amintit despre confortul pe care-l oferă zborul în condițiile de Business. Am avut ocazia să-l testăm, pe distanțe mai scurte (Istanbul) sau mai lungi (Mauritius) și de fiecare dată a fost o plăcere. Un plus pentru entertainmentul oferit călătorilor, cu o gamă variată de filme, lista împrospătându-se lunar cu cele mai noi producții dar și cu muzică, live TV sau jocuri.

Istanbul, unul dintre cele mai frumoase orașe ale lumii, văzut din aeronava Turkish Airlines.
Istanbul, unul dintre cele mai frumoase orașe ale lumii, văzut din aeronava Turkish Airlines.
Booking.com

About the author

Eddie Tone

O experiență de peste 25 de ani în jurnalism, timp în care a fost la conducerea unor reviste de succes, precum FHM și Playboy, dar a activat și în presa de sport. O pasiune fără limite pentru călătorii și pentru descoperirea de locuri noi, despre care să povestească lumii. Mai nou, ghid licențiat, pentru a purta prietenii și cunoștințele spre zări îndepărtate. Șoferul de TukTuk te așteaptă să urci la bord!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella iconBooking.com
Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!