Lumea lui Eddie Romania

10 lucruri de văzut și făcut în Maramureș

O vacanță în Maramureș nu e un lucru simplu pentru cineva aflat în sudul țării. A străbate România cu autoturismul, în condițiile în care autostrăzile întârzie să apară, e o misiune dificilă. Dar mirajul unui ținut despre care ai auzit dintotdeauna numai lucruri bune te face să treci peste orice obstacol rutier, să-ți setezi GPS-ul pe Nord și să parcurgi kilometru cu kilometru până în regiunea de vis în care e musai să ajungi măcar o dată-n viață.

Ce să faci și ce să vezi în Maramureș? Care sunt obiectivele turistice din Maramureș? Sunt întrebări normale dar dincolo de ele, în Maramureș primează altceva. Maramureșul e o imensă pictură peisagistică, de care nu te poți sătura. Greu să întâlnești în România peisaje atât de frumoase și echilibrate, care să-ți transmită o permanentă stare de bine. Nu am scotocit foarte mult zona, fiindcă timpul nu ne-a permis, dar am apucat să vedem câteva dintre punctele de atracție ale Maramureșului. Cu siguranță sunt și altele dar pe acelea le-am lăsat pentru o vizită viitoare. Așadar, iată 10 locuri de văzut și lucruri de făcut în Maramureș:

10 Fă probe de culori la Lacul Albastru

Se spune despre Lacul Albastru că este un lac unic în Europa, datorită faptului că își schimbă culoarea în funcție de anotimp și de cum bate soarele deasupra lui. Noi l-am vizitat vara și am rămas un pic dezamăgiți. În primul rând, deoarece culoarea la început de august era verde. Un verde murdar, care nu-i onorează nicidecum numele. Oamenii spun însă că e bine să-l vizitezi primăvara, atunci când e cu adevărat albastru (deschis sau închis). Îi credem pe cuvânt și îi invidiem, lasând fotografiile neprelucrate, în așa fel încât să nu schimbăm culoarea reală a apei.

Lacul Albastru din Maramureș își schimbă culorile în funcție de anotimp
Lacul Albastru din Maramureș își schimbă culorile în funcție de anotimp

De ce-și schimbă însă Lacul Albastru culorile? Format la începutul secolului 20 prin prăbușirea unor galerii de mină, lacul are parte de un mediu special. Apa acestuia este foarte bogată în conținut sulfuros, având și o mineralizație sulfurată cu ioni de cupru, care îi conferă o culoare albastru-verzuie, schimbătoare în funcție de temperaturile exterioare sau de lumina soarelui.

La Lacul Albastru se ajunge din localitatea Baia Sprie, în care poți merge cu mașina până la un punct, dincolo de Biserica Catolică, pe un drum neasfaltat. O lași la liziera pădurii și urci apoi prin pădure, pe un drum destul de abrupt, marcat de crucea albastră, vreme de 25-30 de minute. La un moment dat descoperi micuțul lac (are 40 m de pe un mal pe celălalt) pe marginea căruia se află mai multe măsuțe de lemn la care te poți odihni și, eventual, mânca. Deși conținutul chimic al lacului indică o cantitate mare de sulf și chiar acid sulfuric, se spune că nu e deloc periculos să înoți în el, apa schimbându-și culoarea în momentul în care cineva se aventurează în lacul ce are o adâncime de 4 metri. Nu am încercat, așa că nu garantăm.

Există destule legende legate de acest lac (ca în multe alte părți), una dintre ele spunând că mina de dedesubt e foarte adâncă și că galeriile inundate ale acesteia pun în pericol însuși orașul Baia Sprie din apropiere. E doar o legandă, da?

Lacul Albastru 5

9 Admiră arhitectura populară și vorbește cu un moroșan în satul Sârbi

Între localitățile Budești și Călinești, în apropiere de Ocna Șugatag, se află satul Sârbi, care în secolul 15 a făcut parte din Cnezatul Văii Cosăului, prima menținare documentară fiind în 1459. În drum spre Sighetul Marmației, Săpânța sau Bârsana, oprește-te măcar pentru o jumătate de oră aici, mai exact în poarta casei lângă care e un panou pe care scrie ”Ansamblu de arhitectură tehnică populară”.

Vei descoperi mai întâi o serie de mașinării vechi: o batoză, un circular, o moară, un gater, o vâltoare. E un fel de muzeu în aer liber, despre care afli mai multe după ce treci poarta maramureșeană de lemn și intri în gospodăria lui Gheorghe Opriș, ”creator popular”, proprietarul acestui adevărat muzeu în aer liber, realizat de el însuși. Nea Opriș, un bătrânel îmbrăcat în straie simple, cu un clop pe cap și o moacă serioasă, se chinuie să monteze o scăriță de lemn în interiorul unei sticle.

O găselniță ce e continuată apoi prin umplerea sticlei cu palincă și comercializarea ei. ”E mai bună palinca dacă e cu scăriță? Ce sens are?”. ”Păi ca să știi cât bei. Când termini sticla, e ca și cum ai coborât de pe scară și urmează să te odihnești”.

maramures sarbi
Nea Gică Opriș și robinetul cu palincă de la poarta casei lui

Nu e unica demonstrație a lui nea Opriș. Cât dai cu ochii împrejur, respirând aerul din dugheana în care se face horinca sau admirând bucătăria exterioară imensă, bătrânul ajunge într-o încăpere în care soția lui a pus deja pe masă câteva păhărele de palincă și afinată. ”Haideți la discotecă!”, te îndeamnă ea, pe ritmurile lui nea Opriș, care bate într-o tobă și cântă o melodie populară.

E micul spectacol al unui om care a muncit mult pentru a oferi celor care-i calcă pragul un colț din Maramureșul rural, așa cum se pricepe el. Sunt mai multe lucruri de văzut la Gheorghe Opriș în bătătură și cu siguranță că nu vei regreta jumătatea de oră petrecută aici. Și tot în mod sigur, vei zâmbi la plecare când bătrânul te va conduce și-ți va arăta robinetul lui de palincă de la poartă. ”Pentru cei grăbiți…”

8 Imaginează-ți un film horror la biserica Sf Arhangheli din Breb

Tot pe drumul dintre Budești și Călinești, făcând o mică deviere pe un drum pe care te vei opri măcar o dată ca să fotografiezi peisajul idilic, ajungi în Breb, o localitate aparent fără vreo virtute turistică. Și totuși, scotocind bine, vei da, într-o fundătură de drum (pe Valea Caselor), peste o biserică de lemn, numită Sfinții Arhangheli Mihail și Gavrilă. O biserică frumoasă, despre care am aflat că a fost ridicată în anul 1531 în satul Copăciș (azi dispărut) și mutată în secolul 17 în Breb.

Biserica Sfinții Arhangheli din Breb, frumoasă și misterioasă
Biserica Sfinții Arhangheli din Breb, frumoasă și misterioasă

Biserica are o arhitectură maramureșeană dar, din păcate, pare lăsată într-o stare de degradare. Nu am avut șansa de a o vizita pe dinauntru, fiindcă era închisă, însă am citit că în interior există o pictură realizată în 1629, distrusă în bună măsură odată cu reparațiile din 1866, dar și câteva valoroase icoane pe lemn și un clopot vechi, din secolul 18.

Lângă biserică se află casa parohială, acum părăsită, fostă locuință a preotului Mircea Antal, care a lăsat o puternică amprentă spirituală asupra locuitorilor satului. Casa din lemn a fost construită în anul 1904 și este o spectaculoasă mostră de arhitectură locală, însă, așa cum spuneam, e nelocuită și intrată într-o oarecare stare de degradare. Îi poți trece pragul iar senzația care te copleșește e mai degrabă că ai pășit într-o atmosferă de film horror: odăile în care obiecte vechi ce au aparținut proprietarilor încă își fac veacul, transmit vibrații ciudate în liniștea apăsătoare a locului. Pentru a completa tabloul, cimitirul din apropiere numără cele mai multe cruci de lemn din Maramureș, unele dintre ele extrem de vechi.

Breb e unul dintre satele din Maramureș care te va cuceri pe loc. Numele lui provine de la un animal dispărut (brebul era o specie de castor european) iar magnetismul locului l-a cucerit, se pare, și pe Prințul Charles, care a cumpărat aici două case de lemn (pe unde n-a cumpărat Charles proprietăți?). Dacă alegi să te cazezi în Breb pentru sejurul maramureșean, nu uita că de aici poți vizita lesne Creasta Cocoșului, din Masivul Gutâi, o formațiune stâncoasă definită perfect de numele pe care-l poartă.Booking.com

About the author

Eddie Tone

O experiență de peste 25 de ani în jurnalism, timp în care a fost la conducerea unor reviste de succes, precum FHM și Playboy, dar a activat și în presa de sport. O pasiune fără limite pentru călătorii și pentru descoperirea de locuri noi, despre care să povestească lumii. Mai nou, ghid licențiat, pentru a purta prietenii și cunoștințele spre zări îndepărtate. Șoferul de TukTuk te așteaptă să urci la bord!

2 Comments

Click here to post a comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • Articol foarte bine explicat. Am vizitat acest loc de mai multe ori.

Urmărește-ne pe Facebook!