Foto: Shutterstock
Europa

7 locuri neobisnuite de vazut intr-un city break în Praga

Atmosfera gotic-medievală nu a dispărut din Praga și astăzi Centrul vechi al orașului e considerat unul dintre cele mai bine păstrate zone arhitecturale din Europa. Ce nu se știe e că în urmă cu mai bine de o mie de ani, Praga era un oraș al alchimiștilor, un loc în care secretele s-au tot adunat de-a lungul timpului, multe dintre ele rămânând nerezolvate până astăzi.

Lucruri interesante despre Praga

citybreak la Praga
Praga

Praga este un oraș cu o istorie bogată și plin de atracții turistice, însă există câteva lucruri mai puțin cunoscute despre această destinație fascinantă.

În primul rând, puțini oameni știu că în Praga se află cea mai veche universitate din Europa Centrală, fondată în anul 1348. De asemenea, orașul este cunoscut pentru cele mai multe poduri din lume, cele mai cunoscute fiind Podul Carol și Podul Manes.

O altă curiozitate despre Praga este faptul că e locul în care a fost inventată primul mașină de scris, de către inventatorul ceh, Josef Madersperger. De asemenea, Praga găzduiește cel mai mare castel din lume, încă în plină activitate – Castelul Praga. În plus, în Praga se află și cel mai mare ceas astronomic din lume, care datează din secolul al XV-lea.

Locuri mai puțin cunoscute de vizitat în Praga

Cimitirul Evreiesc din Praga

Praga - Cimitirul Evreiesc. Foto: monysasu / Shutterstock.com
Praga – Cimitirul Evreiesc. Foto: monysasu / Shutterstock.com

S-ar putea să sune ciudat, dar Cimitirul Evreiesc din Praga e una dintre cele mai importante atracții turistice din Europa și unul dintre cele mai vechi cimitire evreiești din lume, potrivit unor însemnări istorice datând din secolul 10, iar conform altora din secolul 15.

La fel ca romanul lui Umberto Eco care l-a făcut celebru, cimitirul e un spațiu care trebuie înțeles pe niveluri așa cum sunt și mormintele adunate unele peste celelalte. În unele locuri se găsesc chiar și 10 straturi de morminte din perioade diferite. Multe dintre ele nu mai sunt vizibile, ci sunt îngropate cu totul în pământ.

Dacă ești fascinat de statuile din piatră și inscripțiile mortuare poți să îți petreci câteva ore în Cimitirul evreiesc în căutarea unor morminte vechi de sute de ani. Cu siguranță nu o să poți acoperi cele peste 12.000 de morminte, dar s-ar putea să găsești un loc ceva mai retras în funcție de zi. E bine să știi că cimitirul e mai tot timpul plin de oameni curioși sau de locuitorii care se plimbă pe aleile pietruite, așa că dacă optezi pentru un city break la Praga e bine să ajungi la primele ore ale dimineții.

Cimitirul Bohnice

Poate că Cimitirul din partea nordică a orașului Praga nu e la fel de popular ca Cimitirul evreiesc pe care Umberto Eco l-a făcut celebru, dar cu siguranță e la fel de misterios, ba chiar poate că are o aură mai misterioasă decât primul. În urmă cu câteva sute de ani, Bohnice era doar un sat din apropierea capitalei, iar în urmă cu doar 100 de ani locul unde a fost un important spital psihiatric. Astăzi, capela cimitirului e în ruină și multe dintre morminte sunt acoperite de iederă. Locul e aproape înfricoșător, așa că ai grijă să nu te prindă noaptea acolo.

În cimitir, sunt mai bine de 3.000 de morminte, iar multe dintre plăcile comemorative nici măcar nu mai pot fi citite. Așa că e cu adevărat un loc unde natura a șters aproape orice urmă despre oamenii care au fost îngropați acolo. Dacă vrei să descoperi un cimitir unde aproape nimeni nu mai calcă pentru că nu e pe harta obiectivelor turistice și rudele celor morți au dispărut la rândul lor, atunci poți pune pe listă o vizită la Cimitirul Bohnice în timpul sejurului în Praga.

Muzeul Instrumentarului de tortură

Muzeul torturii. Foto: Anton_Ivanov / Shutterstock.com
Muzeul torturii. Foto: Anton_Ivanov / Shutterstock.com

Nu e neapărat un loc în care să te simți confortabil, dar e unul dintre muzeele întunecate ale orașului Praga pe care l-ai putea vizita tocmai pentru că spune o poveste diferită despre o parte mai puțin plăcută a umanității.

În galeria specială de la Muzeul torturii din Praga vei găsi un instrumentar variat de tortură a vrăjitoarelor sau a ereticilor, printre acestea numărându-se măști de oțel, scaune cu țepi și mai multe documente care explică modul în care tortura trebuia aplicată indivizilor care ar fi încărcat legea, fie aceasta religioasă sau socială.

Muzeul nu e greu de găsit, se găsește pe strada Celetna, în centrul vechi al orașului, chiar în apropierea Podului Carol pe care cu siguranță te vei plimba, dacă alegi un city break in Praga . Podul Carol e unul dintre locurile cele mai cunoscute din Praga. De acolo ai putea explora istoria gotică a orașului. Ca multe dintre locurile din Praga, legendele medievale spun că Podul Carol nu poate fi dărâmat. Iar dacă crezi în superstiții, poți să îți pui o dorință pe Podul Carol și aceasta ți se va îndeplini. Tot ce trebuie să faci e să atingi crucea ridicată pe pod în urma morții unui om nevinovat.

Columna Diavolului

Dacă îți place să descoperi locurile care nu se află în ghidurile turistice, atunci ai putea evita aglomerația de la Castelul din Praga sau din fața Turnului Ceas și ai putea să te aventurezi în schimb într-unul dintre cele mai vechi cartiere din Praga, Vysehrad. Poți vizita și castelul Vysehrad de pe malul Vltavei, cu ruinele gotice odată impozante.

Zona Vysehrad e cu totul misterioasă și datorită legendelor care spun că acolo ar fi îngropată o comoară extrem de valoroasă, dar și pentru că există numeroase galerii subterane, unele dintre ele accesibile publicului. Însă obiectul a cărui istorie e mai mult ca oricare alta învăluită în mister e Columna diavolului, a cărei origine este incertă. Cele trei coloane de piatră s-a putea să facă parte chiar dintr-o bazilică de origine romană sau ar putea fi un ceas din perioada primilor slavi care au trăit în zonă. O altă legendă spune că piatra ar fi fost aruncată de diavol când a pierdut un pariu cu un preot.

Muzeul antropologic Hrdlička

Te-ai gândit vreodată ce înseamnă egalitatea între oameni? Acesta a fost motto-ul sub egida căruia doctorul Ales Hrdlicka a pus bazele unui muzeu al omului în anii ‘30 ai secolului trecut. Astăzi, ai putea să descoperi în expozițiile sale un adevărat muzeu de curiozități care include cranii, mumii din Egipt și alte părți anatomice adunate aici de-a lungul timpului. Partea cu adevărat inedită și poate puțin înfricoșătoare e că expozițiile includ o varietate de cranii sau părți omenești diforme sau afectate de boli și viruși, tocmai pentru a marca ideea de diversitate umană.

Craniile, oasele și mumiile sunt adunate din întreaga lume, și în special din Alaska, unde Hrdlicka a făcut excavații în perioada interbelică. Astăzi, laboratorul lui Hrdlicka e muzeu al Facultății de Știință de la Universitatea Charles din Praga. Dacă vrei să afli mai multe detalii și te atrage o vizită într-un loc neobișnuit în timpul sejurului în Praga, poți vizita Muzeul Hrdlicka din septembrie până în luna iunie, dacă îți faci o programare înainte.

Casa lui Faust

O casă oarecare din Praga nu ar trebui să fie un obiectiv turistic, fie acesta și obscur, în cazul în care cineva cunoscut nu ar fi trăit sau murit acolo. Dar lucrul acesta nu se aplică atunci când vine vorba de Casa lui Faust din Praga, cunoscută pentru istoria întunecată a locuinței intrată deja în mitologia urbană a orașului.

Ca multe alte locuri din Praga, și Casa lui Faust e un loc cu o istorie veche de sute de ani, din perioada în care alchimiștii încercau tot felul de poțiuni magice. Dacă ți-a plăcut Doctor Faustus și numeroasele istorii sau opere ficționale care l-au transformat pe Faust în personaj legendar, ai putea vizita Casa lui Faust doar și pentru simplul fapt că aici, se spune, ar fi trăit Faust însuși.

În funcție de locul unde ai cazare in Praga , poți ajunge cu metroul sau autobuzul în Piața Charles, unde se află și Casa lui Faust. Încă o poveste misterioasă e legată de locul unde a fost ridicată locuința. Chiar și astăzi localnicii numesc zona Na Morani, care în perioada medievală însemna locul unde se făceau sacrificii zeiței Morana. Casa lui Faust nu poate fi vizitată în interior, ci doar admirată din afară, aparținând Facultății de Medicină a Universității St. Charles.

Biblioteca mânăstirii Strahov

Biblioteca Strahov. Foto: Maciej Bledowski / Shutterstock.com
Biblioteca Strahov. Foto: Maciej Bledowski / Shutterstock.com

Dacă ți-ar plăcea să descoperi un loc mai puțin întunecat, ba chiar de-a dreptul magic, în sejurul în Praga ai putea vizita biblioteca Mânăstirii Strahov, unde se găsesc unele dintre cele mai vechi colecții de cărți bisericești și nu numai din Cehia. Încăperea bibliotecii reconstruită în stil gotic și ulterior baroc e la fel de fascinantă și o să te simți ca în Hogwards, din filmul Harry Potter.

În funcție de programul pe care ți-l faci în timpul city break-ului în Praga, încearcă să ajungi la Strahov dimineața sau după-masa. Biblioteca este închisă între orele 11:45 și 13:00 și nu o poți vizita în acest interval orar.

Drept bonus, dacă se întâmplă să îți cumperi bilete de avion Bucuresti – Praga în perioada sezonului estival, poți să te oprești și la restaurantul mânăstirii, unde se spune că au o bere foarte bună. Ba chiar poți să-ți faci câteva provizii pentru acasă.

Dacă vrei să descoperi partea mai întunecată a lumii, atunci poți alege un city break în Praga. În cele din urmă, misterul capitalei Cehiei nu se datorează doar simbolurilor secrete ascunse în statui mitologice, castelor medievale, caselor bântuite sau muzeelor care adăpostesc mărturii despre partea întunecată sau ezoterică a umanității, ci și legendelor urbane care circulă despre locuitorii săi și despre istoria neștiută a orașului fortăreață.

Tu ce alte locuri secrete sau învăluite de mister ai descoperit în Praga sau pe care dintre acestea le-ai pune pe lista celor care merită văzute numaidecât?

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

1 Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella iconBooking.com
Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!