Europa

10 lucruri pe care nu le știai despre Cappadocia

Dacă citești Biblia, descoperi că regiunile Cappadocia și Cilicia se aflau în Grecia antică, având fiecare câteva importante orașe satelit pentru religia creștină. După ce otomanii au cucerit Turcia și împrejurimile, au pus stăpânire pe Cappadocia, smulgând-o de sub influențele grecești și romane și alipind-o viitorului imperiu. Astăzi, Cappadocia face parte din Turcia modernă, devenind un important punct turistic pe harta acesteia. Uite mai jos 10 lucruri interesante, pe care probabil nu le știai despre această fascinantă regiune turcească:

1 Cappadocia și caii

Plimbarea cu caii, o activitate superbă în Cappadocia. Foto: cappadociahorseriding.com
Plimbarea cu caii, o activitate superbă în Cappadocia. Foto: cappadociahorseriding.com

Numele Cappadocia derivă de la cuvântul persan Katpaktukya, care se traduce prin ”ținutul cailor frumoși”.

2 Göreme are trei nume.

Goreme. Foto: blog.turkeyvision.com
Goreme. Foto: blog.turkeyvision.com

Inițial s-a numit Avcilar, ceea ce s-ar treduce prin ”Vânătorii”. Apoi numele s-a schimbat în Maccan. Numele Göreme i-a fost dat acum 30 de ani, fiind considerat mai potrivit pentru promovarea turistică. În traducere, Göreme înseamnă invizibil sau de nevăzut. Orașul se află într-o vale, un ”castron” natural, fiind greu de zărit chiar și din apropiere. Un alt fapt interesant de la care i se trage această denumire este că în timpul invaziei arabe, creștinii care se retrăgeau din calea acestora obișnuiau să se ascundă în acest ”castron”.

3 Hoteluri-bolovan

Regiunea e renumită și pentru hotelurile din peșteri. Foto: cappadociatoursguide.com
Cappadocia, renumită și pentru hotelurile din peșteri. Foto: cappadociatoursguide.com

Localnicii turci mai în vârstă folosesc cuvântul turcesc ”kaya”, care se traduce prin bolovan atunci când descriu formațiunile stâncoase în formă de coș, tinerii folosind alt termen: Peri Bajasi, care înseamnă Zânele Coșuri, denumirea ”oficială” a acestora. (deși se poate spune că ele au o formă mai degrabă falică). Inițial s-au numit kaya, însă odată cu dezvoltarea turistică a Cappadociei, acest termen nu reflecta exact imaginea lor. Era nevoie de o denumire nouă și cineva a ales Zânele.

De asemenea, hotelurile din peșteri au avut o eroare de traducere similară. Cuvântul kaya era folosit din nou, lucru care ar fi însemnat efectiv hotelurile-bolovani, lucru complet ilogic. Nimeni nu și-ar fi dorit să stea într-un hotel bolovan dr toată lumea abia așteaptă să se cazeze într-un hotel dintr-o peșteră.

About the author

TukTuk guy

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Urmărește-ne pe Facebook!