Europa

Istanbul: Top 5 activități romantice de încercat într-un city break

Planifică-ți un city break la Istanbul oricând ai nevoie de o explozie de viață și culoare, dar cu precădere primăvara, dacă vrei să îți deschizi apetitul pentru experiențe orientale. Poți explora Turcia într-o călătorie de 3 zile în Istanbul, iar unul dintre primele lucruri pe care trebuie să le faci ca să explorezi orașul ca un localnic, și nu ca un turist, e să folosești mijloacele de transport în comun. Verifică dacă hotelul din Istanbul unde urmează să te cazezi se află în apropierea metroului sau ce linii de autobuz trec prin zonă. E bine să știi că taxiurile sunt destul de scumpe în Turcia.

Iar dacă urmează să călătorești alături de perechea ta, iată câteva idei de activități romantice pe care le puteți încerca. Poate vrei să afli care e locul ideal pentru o plimbare romantică după apus, de ce merită să încerci o croazieră pe Bosfor, dar și cum poți fi într-o singură zi atât în Asia, cât și în Europa. Nu rata experiența unică dintr-un hammam turcesc sau o sesiune de masaj. Iar dacă vrei să ieși pentru câteva ore în afara orașului, te poți relaxa pe una dintre cele nouă insule princiare, într-un loc unde nu ai să auzi zgomotul niciunei mașini. Bucură-te alături de perechea ta de o vacanță în care să vă molipsiți de energia și entuziasmul localnicilor.

1. La cumpărături de covoare fermecate, în Grand Bazaar

Istanbul - la plimbare prin bazar. Foto: Shutterstock
Istanbul – la plimbare prin bazar. Foto: Shutterstock

Nu o să vezi nicăieri o explozie de culoare și diversitate mai covârșitoare decât într-o vacanță în Istanbul, poate doar la festivalul Holi din India, când toată lumea se acoperă în culori vii. Iar unul dintre locurile unde te-ai putea opri pentru o experiență magică alături de perechea ta, e chiar Marele Bazaar din Istanbul. Dacă ești norocos, poate găsești și un covor fermecat.

Ce ai putea cumpăra? Dacă te gândești bine, ai putea achiziționa chiar inelul de logodnă, verighetele sau bijuterii din aur la prețuri mai mult decât convenabile dacă tot alegi un city break în Instanbul. Și dacă nu găsești un covor fermecat, deşi covoarele lucrate manual sunt absolut superbe, ai putea opta pentru suveniruri lucrate manual, încălțăminte, covoare sau eșarfe din cașmir. Orice ai cumpăra, nu uita că trebuie să negociezi pentru fiecare produs ca să păstrezi tradiția locului. Dacă știi cum să faci asta, vei putea cumpăra orice la un preț care să te încânte.

2. O plimbare romantică pe Insulele Prinţului din apropierea Istanbulului

Dacă credeai că Istanbul înseamnă doar muzică orientală și dansuri din buric, o excursie de o zi pe Insulele Prințului îți va schimba părerea despre Istanbul. Pe insulele prinților sau prințeselor, așa cum apar în alte surse, ai senzația că ai ajuns într-un loc din Europa secolului trecut, și aproape nimic nu îți amintește de lumea orientală la porțile căreia se spune că ar trebui să te afli.

Prince Island Buyukada. Foto: Shutterstock
Prince Island Buyukada. Foto: Shutterstock

Dacă alegi un city break în Istanbul alături de perechea ta, ai putea opta pentru una dintre insulele mai puțin turistice dintre cele nouă insule de la Marea Marmara. Cea mai mare și populară insulă e Buyukada, care pare o colonie europeană, unde circulă trăsuri și se ridică peste tot case în stil Art Nouveau, cu un aer de-a dreptul burghez. Dacă, dimpotrivă, vrei să ai parte de o excursie de o zi în care să te bucuri de ceva mai multă intimitate, puteți să vă plimbați pe insulele mai micuțe, cum sunt Heybeliada, unde vei găsi numeroase restaurante și magazine sau pe insula Burgazada. weekend-urile in Istanbul sunt destul de aglomerate, așa că ai face bine să alegi o insulă mai mică dacă vrei să eviți aglomerația din Buyukada.

Poți ajunge pe Insulele prinților cu feribotul și nu vei face mai mult de 40 de minute, așa că puteți să călătoriți și pe mare și să admirați pescărușii între timp. Iar dacă mai ai dubii că trebuie să ajungi pe insule, trebuie să știi că mașinile sunt interzise peste tot. În schimb, te poți plimba cu trăsura alături de perechea ta. Nu veți fi chiar în Central Park sau în vreun film romantic, dar pe insulă o să găsiți cu siguranță o oază de liniște pe care e dificil uneori să o găsești într-o vacanță în Istanbul, cel puțin în partea istorică a orașului care e mai tot timpul foarte aglomerată.

3. O croazieră pe Bosfor sau o cină romantică pe malul apei

În timpul city break-ului în Istanbul trebuie numaidecât să optezi pentru o cină romantică pe unul dintre vapoarele care navighează pe Bosfor. Pe lângă mâncărurile tradiționale, o să ascultați muzică turcească și o să urmăriți împreună un dans tradițional. Iar atunci când vine vorba de priveliști, metropola nu o să ți se pară nicicând mai seducătoare decât după amurg, când toate clădirile importante din Istanbul sunt luminate, dar și podurile care unesc malurile orașului.

Cele mai multe croaziere nocturne sunt programate pentru sâmbătă seara, așa că ar fi bine să rezervi din timp două locuri pentru tine și perechea ta. Sunt croaziere cu un număr limitat de persoane, opțiune potrivită dacă îți dorești o experiență mai intimă alături de câteva alte cupluri. Ce-ar fi să încerci raki (o băutură turcească tradițională) și baclavaua turcească?

Dacă nu vrei să optezi pentru o croazieră, poți veni cu altă idee pentru o seară romantică în Istanbul, chiar pe malul Bosforului. Te poți îndrepta înainte de apus spre districtul Bebek, unde sunt numeroase restaurante cu vedere pe malul Bosforului. Ar fi o idee bună să ajungeți înainte de apus cu o sticlă de șampanie pe care să o împărțiți, înainte de alege, poate, o terasă cochetă pe malul apei unde să luați o cină romantică la lumina lumânărilor. Așa că tu alegi dacă optezi pentru o croazieră pe Bosfor sau o cină romantică într-un city break în Istanbul. Un alt loc la fel de romantic e Turnul Galata, preferat de îndrăgostiți pentru vederea panoramică de 360 grade deasupra orașului. Ține cont doar că în weekend s-ar putea să fie cam aglomerat, aşa că înarmează-te cu răbdare dacă vrei să vizitezi obiectele turistice.

4. Un tur prin galeriile de pe strada Istikal și un prânz delicios

Strada Istikal. Foto: Shutterstock
Strada Istikal. Foto: Shutterstock

Dacă îți place să te plimbi și să observi oamenii, dar cauți și un loc deosebit unde să guști bunătățile bucătăriei turcești, pe strada pietonală Istiklal găsești tot ce îți dorești, de la cafenele, la restaurante și tradiționalul doner. Așa că poți rămâne în zonă pentru un prânz delicios. Oricum, locul e special în sine datorită arhitecturii Art Noveau, dar și aerului de secol 19 european. Așa că îți va plăcea cu siguranță. Pe strada Rue Francaise poți asculta muzică live, chiar și franceză, iar dacă vrei să te refugiezi pentru două ore departe de aglomerație, poți să îți inviți perechea la un film, dacă amândoi sunteți pasionați de filme. Ați putea veni pe strada Istikal dimineața devreme, după ce ați luat micul dejun la hotel.

Tot de aici luaţi tramvaiul nostalgic și daţi-vă jos oriunde pe traseu ca să mai rătăciți o vreme împreună. Tramvaiul nostalgic, cum îl numesc localnicii, pleacă de pe strada Istikal de dimineața devreme până seara târziu, la intervale de 15-20 minute. În plus, strada e unul dintre cele mai animate locuri din Istanul, așa că întotdeauna o să localnici și turiști curioși în zonă.

5. Oprire obligatorie la un hammam turcesc, înainte să pleci din Istanbul

Și dacă tot vorbeam despre momente de relaxare, într-un weekend în Istanbul poți avea parte atât de ușor de o experiență de neuitat în hammamurile turcești pentru care trebuie numaidecât să optezi. Pe lângă arhitectura impunătoare, unele dintre clădiri fiind chiar monumente istorice, tratamentele turcești cu aburi și masajele din hammamurile turcești sunt printre cele mai apreciate din lume. Așa că trebuie să îți rezervi câteva ore pe care să le petreci într-un hammam în timpul sejurului în Istanbul.

Hammam-ul turcesc. Foto: Shutterstock
Hammam-ul turcesc. Foto: Shutterstock

Ați putea chiar să-ți închei city break-ul în Istanbul cu o dimineață petrecută la hammam. Cere personalului de la hotel să îți recomande o baie turcească accesibilă ca să le eviți pe cele turistice, cum sunt Suleymaniye, Cagaloglu sau Cemberlitas, ceva mai scumpe decât băile turcești de cartier, și profită de o ultimă experiență în Istanbul cu aburi, scrubbing, masaj, ba chiar și o oră de înot în piscină. În funcție de bugetul de vacanță, ai putea alege și o experiență de lux alături de perechea ta într-un hammam sofisticat, cele mai multe dintre ele deschise, în hoteluri de cinci stele din Istanbul.

În felul acesta, vei încheia escapada romantică alungând gândurile negative și stresul acumulat în ultimele luni. O baie turcească e cu totul diferită de un duș rapid pe care-l faci dimineața înainte să mergi la serviciu. Iar o sesiune de masaj de o oră, după o sesiune de aburi și mai multe jeturi de apă fierbinte, o să te facă să te simți atât de ușor că aproape vei pluti. Nu uita că va trebui să te întorci la hotel și să faci check-out-ul, pentru ca apoi să prinzi avionul spre București.

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

1 Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella iconBooking.com
Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!