Foto: ralphlauren.com
America de Nord

Havana – 6 lucruri inedite despre capitala Cubei

Havana e un oraș plin de viață. Capitala Cubei e binecuvântată cu multă lumină, parțial datorită faptului că urbea se scaldă în majoritatea zilelor într-o permanentă baie de soare. Dar această lumină provine și din alte lucruri – căldura localnicilor și muzica ce răsună aproape de peste tot sunt două elemente definitorii pentru Havana. Un oraș în care sunt atât de multe de văzut și făcut și în care o simplă plimbare poate deveni o experiență plină de sunet și culoare. Nu vom vorbi acum despre locurile de vizitat în Havana, ci vom dezvălui câteva dintre cele mai interesante și mai puțin cunoscute lucruri despre acest oraș, minunat.

Atacurile piraților

Castillo de la Real Fuerza
Castillo de la Real Fuerza

Unul dintre cele mai interesante lucruri cu privire la Havana este istoria turbulentă a orașului. Au fost multe popoare care au încercat să cucerească orașul, ca să nu menționăm de desele atacuri ale piraților. Pirații din Caraibe a fost o serie de filme de succes dar în realitate a existat o adevărată amenințare a acestora pe vremuri. Pentru a apăra orașul de pirați și de neprietenoasele forțe straăine, în Havana s-a construit un fort – Castillo de la Real Fuerza este fortăreață impozantă, care veghează deasupra portului Havana. A fost terminat în 1577 și a protejat orașul în nenumărate ocazii. Chiar dacă uneori nu a avut chiar atât de mult succes iar aceste cazuri au ținut de ”măiestria” britanicilor.

Porecla orașului

Havana, orașul coloanelor
Havana, orașul coloanelor

Unele orașe au porecle simpatice. Los Angeles e Orașul Îngerilor, Paris e Orașul Luminilor. Altor orașe li se dau porecle mai degrabă nefericite: Edinburgh este Auld Reekie (Bătrânul Afumat), deoarece orașul vechi obișnuia să fie veșnic îmbâcsit de fum și alte ”parfumuri” nu tocmai plăcute. Havana are o poreclă foarte interesantă. I se mai spune Orașul Coloanelor (Ciudad de las Columnas), nume care provine în mod evident de la arhitectura colonială a orașului care înglobează o sumedenie de coloane extrem de frumoase.

De la rom la birocrație

Clădirea Bacardi, din Havana. Foto: jacobogordonlevenfeld.es
Clădirea Bacardi, din Havana. Foto: jacobogordonlevenfeld.es

Una dintre cele mai interesante clădiri ale orașului este fosta clădire Bacardi. Fosta, deoarece familia Bacardi a plecat din Havana în zilele întunecate de după Revoluția Cubaneză, cu tot cu instrumentele care produceau celebrul rom. Această fabuloasă operă de arhitectură în stil art deco, a fost terminată în anul 1930 și are chiar și un turn cu clopot. După Revoluție clădirea a fost năpădită de birouri guvernamentale, fapt ce a făcut-o ceva mai puțin atractivă dar nu i-a scăzut cu nimic frumusețea.

About the author

TukTuk guy

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Urmărește-ne pe Facebook!