Aventura

Hai pe drumul de poveste către Everest! Trek în Himalaya

12746217_10153949607859932_1304225645_nȚi-ai dorit să respiri, măcar pentru câteva ore, același aer cu temerarii care încearcă să urce cel mai înalt vârf al pământului? Ai văzut filmul și ți-ar plăcea să simți tensiunea din tabăra de bază de pe Khumbu Glacier dinaintea ascensiunii finale? Acum ai ocazia să petreci 24 de ore în Everest Base Camp! Împreună cu cunoscutul ghid montan Costin Miu, care are o experiență bogată în expediții desfășurate în Kilimanjaro, Himalaya, Aconcagua sau Mont Blanc. Cei care doresc să se înscrie (detaliile la finalul articolului) sunt rugați să ne scrie pe adresa tuktuk at tuktuk punct ro.

5

Everest Base Camp Trek este cel mai cunoscut, cel mai greu și cel mai frumos trek din lume. Torente traversate pe poduri suspendate, văi spectaculoase între versanții munților de peste 7000 de metri, mănăstiri budhiste și temple hinduse și, peste toate, experiența personală specială a trekingului la altitudine fac din Everest Base Camp Trek un must do pentru căutătorii de aventură, fotografie și experiențe culturale inedite. Aeroportul din Lukla, pitorescul oraș Namche Bazaar, liniștea mănăstirii de la Tengboche, spectacolul piramidei lui Ama Dablam, vârful supranumit Matterhorn-ul din Himalaya, sau energia fantastică a sanctuarului de la 4800m sunt doar câteva dintre poveștile  drumului din Kathmandu  spre Everest Base Camp.

Înainte de a prezenta programul, trebuie reținut că Everest Base Camp este un trek. Nu necesită o pregătire montană specifică, dar o condiție fizică decentă este recomandată.

ZIUA 1 – 6 Mai

Zbor București – Istanbul – Kathmandu

ZIUA 2 – 7 Mai

Sosire în Kathmandu, cazare la hotel de 4****, vizită în Thamel, cartierul turistic al capitalei Nepalului

ZIUA 3 – 8 Mai

Zbor Kathmandu–Lukla și trek spre Phakding (2652m) 3 ore
Dis de dimineață zburăm către Lukla. Acest zbor este o experiență în sine, aeroportul Tenzing-Hillary fiind situat la 2800 de metri altitudine. Pista are o înclinație de 12%, astfel încât diferența dintre startul și capătul pistei este de vreo 60 de metri, zic nepalezii! Trek-ul până la Phakding ne poartă pe lângă masivul Kusum Kangaru.

ZIUA 4 – 9 Mai

Trek spre Namche Bazaar (3440m) 6 ore

Drumul ne duce prin păduri de pin și cedru spre celebrul sat Namche Bazaar, un punct istoric de comerț, unde nepalezii și tibetanii schimbau sare, carne uscată și textile. Dincolo de frumusețea zonei, Namche Bazaar este cel mai bun loc de unde putem cumpăra obiecte tradiționale nepaleze și unde putem vizita un muzeu al culturii sherpa. Este cunoscut ca poarta către Everest. Vom petrece aici două zile pentru aclimatizare, socializare și shopping. Pe drum, putem vedea primele sclipiri ale Everestului și ale vârfurilor vecine.

ZIUA 5 – 10 Mai

Namche Bazaar – Khumjung și retur 5 ore

După micul dejun, plecăm într-un trek de aclimatizare către Khumjung. Drumul trece pe lângă Syangboche (3720m), de unde vom putea vedea prima dată Lhotse (8414m) și Ama Dablam (6856m). După aproximativ 3 ore de mers ajungem la Khumjung (3780m), unde putem vizita Hillary School, școala pe care primul om pe Everest, Edmund Hillary, a fondat-o pentru copiii sherpașilor nepalezi. După masa de prânz, continuăm urcușul către Khunde (3840m), de unde coborâm timp de 2 ore spre Namche Bazaar.

ZIUA 6 – 11 Mai

Trek spre mănăstirea Tengboche (3860m) 5 ore

Începem ziua pe o potecă aproape plată care ne poartă prin fața Everestului și coborâm adânc în Dudh Kosi Valley, de unde urcăm apoi spre celebra mănăstire Tengboche, centrul spiritual al regiunii Khumbu, pe care o vizităm. Urcușul este lung, dar peisajele uimitoare cu masivul Ama Dablam și, când e senin, chiar cu Everestul compensează din plin efortul.

ZIUA 7 – 12 Mai

Trek spre Dingboche (4410m) 5 ore

Ziua începe cu o coborâre prin pădure, traversăm valea Imja Khola și mergem către Pangboche (3900m). Azi este, probabil, cea mai interesantă zi de trekking pentru că putem admira view-uri de senzație cu Ama Dablam, Lhotse și alte vârfuri de peste 6000 de metri. Drumul traversează zone superbe de pășuni și ajungem la Dingboche, în zona cunoscută drept „summer valley”.

ZIUA 8 – 13 Mai

Dingboche-Nagerjun și retur 6 ore

Este a doua perioadă necesară pentru aclimatizare și vom face un trekking de 6 ore până la 5100 de metri. Va fi o zi solicitantă din punct de vedere fizic, pentru că vom urca niște pante destul de abrupte și asta la o altitudine destul de mare. Răsplata vine din peisajele excepționale ale Pheriche Valley și din posibilitatea de a-l vedea pe Makalu (8481m), al cincilea opt miar al lumii.

ZIUA 9 – 14 Mai

Trek spre Lobuche (4910m) 5 ore

Pe drumul către Lobuche, trecem pe la Trekkers Aid Post din Pheriche (4240m), unde doctori volutari din lumea occidentală oferă consultații și tratamente, dar fac și cercetări asupra efectelor altitudinii asupra metabolismului uman. Urcăm pe vale, după care coborâm pe păsunile iacilor către Lobuche (4910m).

ZIUA 10 – 15 Mai

Trek to Gorekshep (5180m) 3 ore
Drumul curge printre pajiști către ghețarul Khumbu. Drept în fața noastră este Kalapattar, cel mai înaintat punct de unde se poate admira întreaga față sudică a Everestului. Este ziua în care ajungem la cea mai mare altitudine a întregii călătorii, 5545m, cel mai bun punct de vizionare a Everestului și a altor vârfuri din superbul lanț Himalayan, ca Lothse și Nuptse. Aici, pe Kalapattar, este instalată cea mai înaltă webcam din lume.

ZIUA 11 – 16 Mai

Trek spre Everest Base Camp (5400m) 3 ore
Va fi o zi dificilă, nu pentru că diferența de altitudine câștigată este prea mare ci din cauza multelor coborâri și urcări de pe traseu. Dar ajungem în Everest Base Camp, locul de unde încep ascensiunile pe Everest. Khumbu Glacier și cascadele  lui de gheață fac să merite efortul depus până aici. Petrecem ziua și noaptea într-unul dintre cele mai pline de emoție locuri ale lumii, tabăra de bază a celui mai înalt munte al Terrei. Noaptea dormim în cort, cu zgomotele inconfundabile ale mișcării ghețarului Khumbu sub cap.

ZIUA 12 – 17 Mai

Everest Base Camp – Gorekshep – Pheriche 7 ore

ZIUA 13 – 18 Mai

Coborârea către Namche Bazaar (3440m) 6 ore

Treking pe Imja Khola, o scurtă urcare spre Tengboche, coborâre pe Pungki Thanka și Kyangjuma, treking spre Namche.

ZIUA 14 – 19 Mai

Namche Bazaar (3440m) – Lukla (2800m) 7 ore

Coborâm pe valea râului Dudh Kosi spre Lukla, unde vom înopta.

ZIUA 15 – 20 Mai

Zbor Lukla – Kathmandu

Zburăm spre Kathmandu, la ora 9 suntem în capitală și avem întreaga zi la dispoziție pentru odihnă și excursii în Kathmandu. Seara ne așteaptă o cină tradițională nepaleză într-un restaurant cu program cultural.

ZIUA 16, 17  – 21, 22 Mai

Zi de rezervă în Lukla sau de vizitat Kathmandu și de gustat experiența nepaleză

Cazare la hotel de 4****, program liber de vizită în Kathmandu.
Doritorii pot alege să descopere singuri farmecul capitalei sau să o facă sub forma unui tur organizat.

ZIUA 18 – 23 Mai

Zborul Kathmandu – Istanbul – București.

DATE “TEHNICE”

• Device-urile cu baterii (telefoane, camere foto, e-reader etc) pot fi încărcate contra cost la lodge-urile unde ne cazăm. La fel, apa se achiziționează contra cost.

• evereSTory este un trek, așadar nu necesită o pregătire montană tehnică specifică. O condiție fizică bună este recomandabilă.

• Viza de Nepal se ia în aeroport și costă 50USD/30 zile.

• Nu sunt necesare vaccinuri

• Nepalul este o țară sigură pentru turiști, iar distrugerile cutremurului din primăvară au fost înlăturate de pe traseele de treking.

• În multe lodge-uri de pe traseu se poate face duș contra-cost.

• Un porter se împarte la două persoane, așa că bagajul fiecăruia nu trebuie să depășească 14kg.

• Recomand cumpărarea de cartele GSM locale, pentru că sunt mult mai ieftine decât roaming-ul. Spre exemplu, un minut de convorbire cu România în roaming costă cam 2,5 euro, în timp ce convorbirile internaționale de pe o cartelă nepaleză sunt cam 0,8USD/min

Preț: 1600 euro + biletul de avion București-Kathmandu (aprox. 700 euro)

Prețul include:

  • Transferuri aeroport-hotel-aeroport
  • Trei nopți de cazare în Kathmandu
  • Full board (mic dejun, prânz, cină) pe perioada trek-ului
  • Cazare îmn lodge-uri pe perioada trek-ului în camere duble
  • O noapte de cazare + masă în tabăra de bază de pe Everest
  • Serviciile de ghizi și porteri (1 porter la două persoane)
  • Biletele de avion Kathmandu-Lukla-Kathmandu
  • Taxa de acces în Parcul Național Everest

Foto: new.costinmiu.com

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella iconBooking.com
Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!