Europa

Top 10 obiective turistice în Lisabona

Lisabona, capitala însoritei Portugalii, este situată în punctul în care estuarul râului Tagus întâlnește Oceanul Atlantic. Ca destinație de călătorie, orașul de pe malul râului este la fel de bogat și variat ca îndelungata istorie a țării. De la ruinele unui castel maur situat pe vârful unuia dintre cele șapte dealuri ale orașului până la o cafenea a cărei terasă se află pe trotuar, lipită de un zid vizigot antic, rămășițe ale coloratului trecut al Lisabonei se găsesc peste tot.

Lisabona este, pe bună dreptate, mândră de rolul pe care l-a jucat în timpul Erei Marilor Descoperiri, la care Portugalia a luat parte din plin, monumentele care glorifică voiajele unor exploratori precum Vasco da Gama sunt printre cele mai importante atracții din Lisabona. Deși cel mai vechi oraș al Europei de Vest a luat măsuri de revizuire a sistemului de transport, modernizare a centrului și restructurare a malurilor apei care-l traversează, farmecul celor mai vechi cartiere ale Lisabonei este cel care atrage cei mai mulți vizitatori. Dar iată 10 atracții de top din Lisabona, un oraș în care ai ce să faci și ce să vezi:

10 Monumentul Descoperirilor

descoperiri

Giganticul Monument al Descoperirilor din piatră albă (Padrão dos Descobrimentos) arată ca un vas cu velele desfăcute pe țărmul râului Tagus, acolo unde au început multe dintre cele mai importante călătorii ale exploratorilor portughezi. A fost construit în memoria lui Infante Dom Henrique, care mai târziu a devenit cunoscut sub numele de Prințul Henric Navigatorul. Prințul care a inaugurat Era Marilor Descoperiri ale Portugaliei este reprezentat la prora sculpturii din piatră împreună cu alți eroi și exploratori naționali, aliniați în spatele lui. Vizitatorii pot merge cu liftul pentru a se bucura de priveliștea din partea superioară a acestui monument definitoriu pentru Lisabona.

9 Muzeul Gulbenkian

gulbenkian

Lisabona este sediul Fundației Calouste Gulbenkian, o organizație non-profit finanțată din averea regretatului magnat armean. Construit pentru a expune colecția de artă privată pe care Gulbenkian a strâns-o de-a lungul vieții, muzeul Gulbenkian oferă vizitatorilor o experiență incredibilă. Deși colecția este micuță, calitatea fiecărei piese în parte este extraordinară. De la opere de artă semnate de Monet, Renoir și Rembrandt până la bijuterii Lalique, jad chinezesc și porțelan persian, este o colecție care redă în detaliu fiecare aspect al acestei perioade artistice. Muzeul este deseori gazda unor expoziții de clasa mondială.

8 Piața Rossio (Piața Pedro al IV-lea)

rossio

Nu există nici un alt loc mai bun în Lisabona în care să te poți bucura de atmosfera locală, precum cunoscuta piață Pedro al IV-lea. Situată în elegantul cartier Pombaline Lower Town din centrul Lisabonei, Rossio, a fost principalul loc de întâlnire al orașului încă din Evul Mediu. În timpul Inchiziției din secolul al XVI-lea, piața servea drept loc pentru execuții publice. În zilele noastre este locul în care prietenii se întâlnesc și savurează o băutură la o cafenea sau la un bar înainte de a face diverse activități, inclusiv de a vedea o piesă la Teatrul National, situat în partea de nord a pieței.

7 Liftul Santa Justa

santa justa

Situat în centrul Lisabonei, liftul Santa Justa oferă vizitatorilor o priveliște încântătoare asupra minunatului oraș. Construit în 1902, „liftul” a fost proiectat de Raul Mésnier, care fusese inspirat de faimosul turn din Paris, pe care Gustav Eiffel, colegul lui, l-a creat. Turnul din fier forjat ridică pasageri la o platformă de unde o pasarelă îi conduce către ruinele din Carmo Convent, o biserică Gotică, parțial distrusă în timpul marelui cutremur din 1755. Alternativ, vizitatorii pot urca o scară care duce deasupra structurii liftului pentru a se bucura de panorama întregului cartier Baixa.

6 Cartierul Alfama

alfama

Cel mai vechi loc din Lisabona, cartierul Alfama este plin de monumente arhitectonice, inclusiv unele care datează din perioada maurilor. Totodată, fermecătoarele străzi șerpuite, restaurantele elegante și cluburile de fado fac din Alfama o destinație ce nu trebuie ratată. Unul dintre cele mai bune locuri în care să te bucuri de muzica tradițională portugheză este Largo do Charariz de Dentro. Pentru o vedere extinsă a Alfamei și a râului Tagus, vizitatorii se îndreaptă către poarta maură a Lisabonei, Largo das Portas do Sol.

5 Oceanarium – Marele acvariu din Lisabona

oceanarium

Una din cele mai bune și moderne atracții turistice din Lisabona, Oceanarium a fost construit ca un ”bonus” când orașul a fost gazda Expoziției Mondiale din 1998. Situat în Parque das Nações în nord-estul Lisabonei, este unul dintre cele mai mari acvarii din Europa. Este organizat în patru habitate unice, firecare reprezentând un ocean diferit. În plus, găzduiește toate tipurile de viețuitoare marine, de la rechini și pisici de mare la pinguini și vidre, flora și fauna din fiecare ecosistem fiind, de asemenea, reprezentate. Bancurile de pești colorați care se plimbă prin apă, împreună cu pasările tropicale ce zboară de colo-colo, oferă o experiență captivantă ce nu trebuie ratată.

4 Mânăstirea Jeronimo

jeronimo

Împreună cu influentele sale gotice și maure, arhitectura de tip Manuelină face ca mânăstirea Jeronimo să fie o atracție ce nu trebuie ratată de niciun vizitator al Lisabonei. Localizat în cartierul Belém, marele complex a fost construit în jurul anului 1500 pentru a comemora descoperirile făcute de exploratorii portughezi. Construită în mare parte din calcar auriu, mânăstirea este o adevărată operă de artă. Are tuneluri sculptate în piatră, plafoane din grilaj și ferestre cu seturi de plăci și îmbinări delicate. În naosul mânăstirii se află mormântul lui Vasco da Gama, navigatorul ale cărui călătorii au făcut din Lisabona un oraș maritim bogat.

3 Tramvaiul 28

tram28

Perioada în care vechile tramvaie reprezentau principalul mijloc de transport în oraș a apus de mult, cu toate că ele circulă încă. Cu toate acestea, vizitatorii încă se mai pot bucura de o plimbare cu un tramvai de epocă. Acest lucru se întâmplă pe linia tramvaiului 28. Istoricul “electrice” îi poartă pe vizitatori într-un traseu prin zonele vechi ale orașului și trece pe lângă majoritatea obiectivelor turistice ale Lisabonei. Turiștii iau tramvaiul 28 pentru a ajunge pe vârful dealului unde se află castelul São Jorge, de unde se pot bucura de priveliștea împrejurimilor. Linia este folosită și de localnici pentru drumurile lor zilnice. Vechiul tramvai oferă un mijloc bun pentru a te orienta prin oraș și pentru a cunoaște oameni noi.

2 Castelul São Jorge

sao jorge

Una dintre cele mai vechi comori ale Lisabonei, Castelul São Jorge este situat în vârful dealului din cartierul Alfama. Este atracția cea mai populară a orașului și evocă perioada când Lisabona se afla sub dominație maură, dar construcția datează din perioada în care romanii și vizigoții erau la putere. După alungarea maurilor, în 1147, portughezii au folosit castelul pe post de reședință regală până în secolul al XVI-lea. Astăzi, camerele regale sunt parte a unui muzeu ce găzduiește expoziții arheologice. E musai să explorezi meterezele castelului deoarece priveliștile care ți se oeferă de pe parapeți și creneluri, te vor lăsa fără răsuflare.

1 Turnul Belem

belem

Turnul Belem, cunoscut de asemenea și sub numele de Turnul Sfântului Vincent, este amplasat pe locul în care pe vremuri fusese o insulă în apele râului Tagus. Datând din anul 1515, impunătorul turn a fost construit pentru a apăra Lisabona de invadatori și pentru a întâmpina călătorii. Construit în Era Marilor Descoperiri, are 4 etaje și este făcut din calcar. Turnul are atașat un bastion în care aveau loc 17 tunuri ce puteau trage la mare distanță. Statuia Sfintei Fecioare, destinată ocrotirii marinarilor pe parcursul călătoriilor, este așezată cu fața spre râu.

Pin it!

pinterest lisabona

Citește și: Lisabona, un oras plin de savoare

Booking.com

About the author

Alexandra Gheorghias

2 Comments

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • […] Lisabona e unul dintre cele mai frumoase orașe ale Europei iar un city-break sau o vacanță în Lisabona îți va confirma acest lucru. Cu cartierele ei boeme, cu tramvaiul galben, cu veșnicul cocoș pe post de simbol, cu castelele și palatele ei, cu mâncare bună și relativ ieftină, Lisabona te va cuceri încă din primele minute. Ți-am selectat în cele ce urmează câteva hoteluri foarte bune din Lisabona (notate cu minim 8 pe Booking.com) pentru câteva variante de city-break sau, de ce nu, un sejur mai prelungit în capitala Portugaliei. Alege varianta convenabilă și cumpără cu încredere direct… […]



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!