Europa

Top 10 lucruri de facut si vazut in Belgrad

Trecutul Serbiei, în calitatea sa de naţiune greu încercată de conflicte, este bine cunoscut, începând de la invazia austro-ungară care a declanşat primul război mondial şi terminând cu destrămarea fostei Iugoslavii, după 10 ani de război civil. Imaginea capitalei Belgrad, ca destinaţie turistică, a avut mult de suferit în perioada de după război, dar în prezent oraşul începe să îşi revină, ajungând în atenţia bloggerilor de turism şi a turiştilor deopotrivă. Iată ce poţi face şi vedea aici:

O vizită la muzeul Nikola Tesla

Muzeul Nikola Tesla
Muzeul Nikola Tesla

Nikola Tesla, unul dintre cei mai mari inventatori şi ingineri din toate timpurile, provine dintr-o familie cu origini sârbeşti, iar în testamentul său a cerut ca toate bunurile să îi fie transferate după moarte în Belgrad. Muzeul, care se află într-o frumoasă vilă construită în anul 1929, este singurul loc unde se poate vedea moştenirea personală a lui Tesla, una ce conţine planurile şi schiţele originale ale invenţiilor sale care au revoluţionat domeniul producţiei şi distribuirii energiei electrice. Urna ce conţine cenuşa lui – subiect de dispută între muzeu şi Biserica Ortodoxă – este păstrată într-un glob auriu, în incinta muzeului. Arhiva lui Tesla este inclusă în Patrimoniul “Memoria Lumii” al UNESCO, ca semn al recunoaşterii valorii acestei colecţii, până în zilele noastre.

Fă o călătorie de-a lungul fluviilor Dunărea şi Sava, la bordul unei croaziere

Croaziera pe Dunare
Croaziera pe Dunare

Câteva companii navale au exploatat căile navigabile ale oraşului Belgrad, transformându-le în atracţie turistică, iar competiţia este acerbă în lunile de vară. Kej Yacht Club este de departe cea mai căutată, găzduind la bordul celor patru nave ale sale, peste 150 000 de turişti în fiecare an. În afară de croazierele gratuite de după-amiază, care îi poartă pe turişti într-un tur panoramic al celor mai notabile atracţii ale oraşului, compania mai organizează şi petreceri private sau evenimente diverse, precum şi seri cu muzică live. Turiştii pot alege să servească cina în restaurantul de pe navă, sau se pot caza în hostelul plutitor, unde patronii le garantează o noapte liniştită, departe de forfota din centrul oraşului.

Aruncă o privire asupra cicatricilor războiului

Ramasitele razboiului
Ramasitele razboiului

Raidurile aeriene ale NATO din 1999, asupra fostei Iugoslavii au distrus în mare parte infrastructura urbană a oraşului Belgrad. După mai bine de 15 ani, oraşul a reuşit să îşi revină şi să fie în mare parte reconstruit, dar urmele trecutului întunecat al capitalei Serbiei, sunt vizibile şi în zilele noastre. Un traseu comemorativ al acestora a fost stabilit de către voluntari, printre obiectivele vizitate numărându-se Ministerul Afacerilor Interne, Ambasada Chinei şi Turnul de televiziune Avala. Acesta din urmă a fost cea mai inaltă clădire din Belgrad şi un simbol naţional, iar după prăbuşirea sa, un nou turn a fost ridicat, graţie banilor adunaţi în urma unor campanii de strângere de fonduri, la una dintre ele participând şi jucătorii de tenis Novak Djokovic şi Ana Ivanovic. Muzeul Aviaţiei şi Muzeul Militar au exponate care certifică pagubele lăsate de raidurile NATO, printre care bombe cu dispersie şi fuselaje ale unor avioane militare.

About the author

TukTuk guy

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Urmărește-ne pe Facebook!