Cristina Ilias

Cristina Ilias: Calator prin tara lor – Thailanda (9)

ci feat de pagina

[divider]DIN BAZARUL CULINAR CHINEZESC ÎN BAZARUL CU DE TOATE THAILANDEZ[/divider] [dropcap size=small]O[/dropcap]ricâte puncte ai fi bifat ca turist în Bangkok, e ca şi cum nu ai fost, daca ai ratat cumva sfârşitul de săptămână, de vineri după-masă până duminică seara, la Chatuchak, marea piaţă de weekend, cea mai mare desfăşurare de comerţ de orice din Thailanda. Câteva cifre statistice pot face o referire cât de cât exactă a ce se întâmplă acolo: 11 hectare de teren acoperite de 27 de secţiuni dispersate în aproximativ 10.000 standuri, sunt vizitate în fiecare weekend de peste 200.000 curioşi sau interesaţi de ofertă, 30% fiind turişti străini. Numeroase intrări, mici, nesemnificative, pe lângă care ai putea trece fără să le observi, dacă nu ar fi şuvoaiele de oameni care se revarsă prin ele. Un drum larg, îngustat de bucătăriile volante, te lasă să pătrunzi printre şirurile de standuri, unele cât o cabină telefonică, altele, magazine adevărate în care poţi găsi, funcţie de secţiunea în care ai ajuns întâmplător sau intenţionat, artizanat local, sculptură în lemn, amulete buddhiste, mobilier lucrat manual, flori, ceramică, păpuşi, bijuterii, haine, decoraţiuni interioare, mătăsuri, plante, mâncare, băuturi, restaurante şi nici nu ştiu câte alte chestii, toate într-o atmosferă agitată, plină de viaţă, lumină, culoare, muzică live, spectacole de teatru şi dans tradiţional, guvernate toate de o singură lege: nu se fumează!

7 bkk china town16

Am pus punct timpului petrecut în Bangkok, seara, destul de târziu, căutând Khao San Soi, strada unde aflasem că se adună turiştii purtători de rucsac, descoperind în sfarşit un loc pe care l-am tot căutat: comerţul cu gândaci prăjiţi, vânduţi la bucată sau gramaj. Am share-uit cu Andra o lăcustă, o broscuţă şi porţia de salată cu furnici, dar pe gândacul de bucătărie şi mai ales pe scorpion mi-a fost imposibil să pun gura; doar nu era să îmi mănânc zodia!, nu că, dacă aş fi fost Fecioară, să zicem, aş fi fost tentată… Toate la fel, prăjite şi crocante, acelaşi gust, doar furnicile aveau o oarecare aromă potenţată de acidul formic şi de verdeaţa cu care erau amestecate, lemongrass.

[postrevolution layout=26805]

Mâine e o alta zi, dar în alt loc; Bangkokul va fi mereu pe malul lui Chao Phraya River, mustind de multe alte indicii care se cer descoperite, poate altădată, într-o viaţă… asta, alta…

Mâine e o altă zi, în alt loc, mâine e deja azi, şi în curând va fi Pattaya, la doar o oră şi jumătate sud-est de capitală, şi este prima zi din sărbătoarea noului an thailandez, Songkran. (va urma)

About the author

TukTuk guy

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Urmărește-ne pe Facebook!