America de Sud Aventura

Antarctica, regina de la capătul Pământului

Atunci când îți dorești mai mult ca orice să iei contact cu viața sălbatică, să vezi în mediul lor natural specii de păsări, pinguini, balene, foci și alte asemenea minunate creaturi, îndreaptă-ți atenția către o destinație care în mod sigur nu te va dezamăgi: Antarctica.

Antarctica a devenit în ultimele două decenii un fel de paradis pentru cei care iubesc natura, ba mai mult, nișând un pic, pentru cei care iubesc natura… albă. Nu (prea) poți ajunge ajunge în Antarctica de unul singur, prin urmare cea mai la îndemână soluție este să te înscrii într-un circuit care să-ți ofere o experiență completă a ceea ce înseamnă acest îndepărtat tărâm sudic al planetei. Din fericire, circuitele pentru Antarctica se organizează și din România iar cea mai bună perioadă pentru a vizita această regiune este în timpul verii din emisfera sudică, mai precis între lunile noiembrie și martie. Iarna, calota glaciară se extinde cu circa 1000 km, temperaturile scad dramatic iar întunericul devine stăpân, zilele oferind prea puțină lumină.

antarcti4

Un circuit în Antarctica poate începe lin, mai întâi cu vizitarea unor locuri din Argentina, după un zbor până în Buenos Aires. Delta El Tigre, de pildă, în orașul cu același nume, aflat la intersecția a trei râuri: Reconquista, Lujan și Tigre, la care ”asortezi” și o plimbare prin capitala argentiniană, ca ”încălzire” pentru ceea ce urmează să primești în zilele următoare.

Îmbarcarea pe vasul de croazieră devine, apoi, iminentă. Trei zile vei naviga fără oprire, ca un pirat leneș, care se va bucura de numeroasele facilități oferite la bordul unei ”corăbii” de ultimul răcnet. Într-un final vei acosta la Ushuaia, cel mai sudic oraș al planetei, de unde vei deschide cutia cu minuni: canalul Beagle, Isla de Pajaros (Insula Păsărilor), rezervația Terra de Fuego (Țara de Foc), trenul cu aburi și cu un nume desprins din filmele fantastice – El Tren del Fin del Mondo (Trenul de la capătul lumii), colibele indiene de la cascada La Macarena – totul garnisit cu peisaje de vis și oameni de poveste. Croaziera continuă apoi până la Cape Horn, în Chile, cel mai sudic punct al continentului sud-american, care marchează limita nordică a strâmtorii Drake. O iei pe urmele primului voiaj consemnat documentar prin această strâmtoare, și anume cel al vasului olandez Eendracht, condus de căpitanul Willem Schouten, în anul 1616, cel care a dat numele Capului Horn. Iar de aici încolo, Antarctica te așteaptă!

El Tren del Fin del Mondo
El Tren del Fin del Mondo

La traversarea canalului Schollart vei admira balenele cu cocoașă, focile și pinguinii. Fii cu ochii în special pe pinguinul imperial, cel mai înalt și mai frumos între toate speciile de pinguini, care poate fi întâlnit doar aici. Peisajele de vis te vor însoți pretutindeni, fie că e vorba de strâmtoarea Gerlache sau de Golful Paradise. Vei trece pe lângă insula Elefant, acolo unde, în anul 1915, 21 de membri ai echipajului condus de Sir Ernest Shackleton au rămas izolați timp de patru luni, în vreme ce liderul lui a plecat după ajutor. Pe insula Elefant (denumită astfel după coloniile de elefanți de mare descoperite de navigatorii britanici ce se aflau în căutare de foci, în anul 1820) a fost găsită epava unei corăbii de lemn, despre care s-a crezut inițial că este chiar vasul Endurance cu care navigase Shackleton. Studiile au arătat însă că e vorba de rămășițele vasului Charles Shearer, care a plecat din Connecticut spre South Shetlands, în 1877.

Elephant Island
Elephant Island

Una dintre plăcerile acestei călătorii este că navighezi prin apele din sudul planetei trecând pe lângă o mulțime de insule, mai mari sau mai mici, care împart împreună cu ghețurile un teritoriu nelocuit de om dar fascinant prin naturalețea și măreția lui. Orkney, Sandwich, Shetland, Georgia – nume de insule care aparent nu spun nimic la simpla citire dar care, descoperite în ”carne și oase”, au cu siguranță darul de a impresiona.

Îți iei rămas bun de la Antarctica navigând apoi către un grup de insule care, în anii 80, au fost câmpul unui război rapid dar dureros, cel dintre Argentina și Marea Britanie. Războiul Malvinelor s-a întins pe durata a zece săptămâni iar Insulele Falkland au fost parte importantă a acestui conflict. Acostezi în capitala Port Stanley, în care unul dintre principalele obiective este Muzeul Falkland Islands. Stanley este unicul oraș al acestui arhipelag format din 778 de insule, el găzduind circa 75% din populația totală de 3000 de locuitori, cărora li se adaugă circa 1 milion de pinguini și o jumătate de milion de oi. Pe lângă muzeul mai sus amintit poți vizita Catedrala (cea mai sudică construcție religioasă a lumii, ridicată în 1892) și farul de la Capul Pembroke, construit în secolul 19.

falkland 2
Port Stanley

Revenirea în zona continentală a Argentinei înseamnă noi și noi motive pentru a explora, mai întâi regiuni din Patagonia, (Peninsula Valdes, Punta Tombo, Portul Madryn), apoi, de-a lungul coastei, spre nord, până la Montevideo, capitala Uruguayului, oraș despre care se pune că e cea mai ”europeană” capitală sud-americană.

Mai multe detalii despre acest încântător circuit de 19 zile, oferit de Agetur, poți citi aici. În mod sigur, Antarctica este un ținut aparte, care merită explorat o dată-n viață. ”Am ajuns în Antarctica la bordul unui vas de cercetare și am reușit să-mi limpezesc complet mintea”, declara actorul Orlando Bloom acum câțiva ani. Fie că ai sau nu nevoie de asta, trece pe lista dorințelor și această destinație magică.

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!