Lumea lui Eddie

Malta, insula cavalerilor (3): ce să vezi în Gozo

Ne despărțim de catedrala Ta’Pinu, având în minte faptul că insula Gozo e plină de biserici precum Iașiul. Ca să nu amintesc de mărimea acestora. De pildă, satul Xewkija (pronunțați șu-chii-ia!), în care trăiesc 3000 de suflete, are o biserică atât de mare încât încat toți locuitorii lui. Iar domul bisericii din Xewkija e înalt de 75 de metri, având un diametru de 27 de metri, cifre care-l trimit pe locul 3 în topul… domurilor din Europa, în urma celui de la Sf. Petru din Roma și al catedralei Sf. Paul, din Londra. Dar hai să aflăm ce să vezi în Gozo, a doua insulă a Maltei.

Ce să (nu mai) vezi în Gozo: Fereastra albastră

Fereastra Albastra
Fereastra Albastra

După clipele de pioșenie, e momentul să ne bucurăm un pic de frumusețile naturii gozitane. Iar unul dintre locurile cu care cei din Gozo se laudă din plin este Azure Window (Fereastra Albastră) – un arc din piatră de calcar, întins deasupra apelor mării, în golful Dwejra, de lângă localitatea cu același nume (care în traducere din malteză înseamnă ”casa mică”).

Super-populară printre scuba-diveri, Fereastra Albastră (formată cu mii de ani în urmă prin prăbușirea a două peșteri de calcar) își trăiește ultimii ani ai existenței, în ultima vreme bucăți de piatră prăbușindu-se în apă, șubrezind astfel minunăția. (later edit – din păcate Fereastra Albastră s-a prăbușit ulterior, pe 8 martie 2017, în urma unei furtuni).

Ghizii insistă pe faptul că, dacă o vezi și o fotografiezi, ești norocos, fiindcă în curând din ea va rămâne doar amintirea. Și dacă e să fie amintire, o pozăm și noi, din plin, după ce trecem printr-un grup de scufundători care ies din costumele de neopren, având privirile celor care tocmai s-au întâlnit cu monstrul din Loch Ness.

Plouă – un nor rebel se scutură în mod bizar, întunecând un pic ”albastrul” ferestrei din calcar, dar asta nu-i împiedică pe câțiva iubitori de adrenalină să sară de pe stânci în apele adânci (rima e intenționată). Locul e celebru nu doar fiindcă arată spectaculos ci și deoarece aici au fost filmate scene din Game of Thrones, The Clash of the Titans și The Count of Monte Cristo. Dacă revedeți vreunul dintre aceste filme, să ne scrieți la ce minut apare Azure Window.

Ce să vezi în Gozo: Citadela din Victoria

Maltezii mănâncă mult (și bine) dar pun un accent special pe mâncarea sănătoasă. ”Eco”, așa cum i se tot spune, deși e greu să mai crezi în ceva ”eco” în zilele noastre. Cea mai bună demonstrație în acest sens o ai dacă ajungi la Ta’Mena, un fel de fermă în care vei vedea o frântură din ceea ce înseamnă ”viața la țară” în Malta, de la creșterea diverselor animale (struți, iepuri, porci, capre etc) la cultivarea viilor și a măslinilor.

Un nene simpatic e dornic să-ți facă turul fermei, după care te invită în micuțul magazin de prezentare să guști din vinul (bun!) sau din pasta de roșii, să cumperi ulei de măsline de cea mai bună calitate, miere de Gozo sau roșii uscate.

Ta’Mena s-a divedit a fi o haltă interesantă înainte de a ajunge în capitala insulei, orașul Victoria. Acesta s-a numit inițial Rabat (a nu se confunda cu Rabat-ul de pe insula Malta, în care vom ajunge mai târziu) dar numele i-a fost schimbat în Victoria, în anul 1887. Străzile înguste din Victoria au farmecul lor incontestabil. Și parcă ne-am obișnuit tot mai mult cu culoarea gălbuie a zidurilor.

O liniște deplină își face de cap printre clădirile ridicate cu multe secole în urmă: o galerie de artă colo, o bătrână care-și așteaptă lipsa de așteptare, un bichon (cum altfel?) maltez curios la un balcon, porți vopsite în albastru, verde sau roșu, contrastând puternic cu peisajul general, flori frumoase în fața acestora și, evident, catedrale, biserici, lăcașe de cult.

Plus câteva magazine vintage, încadrate perfect într-un oraș în care locuitorii își lasă casele descuiate și cheile la vedere, fără teama că hoții ar putea să le fure ceva. De ce? Pentru ca prietenii sau eventualii călători însetați sau obosiți, să intre și să bea un pahar cu apa sau să se odihnească pentru câteva minute.

Victoria, capitala insulei Gozo
Victoria, capitala insulei Gozo

Urcăm dealul care duce la Citadelă. The Citadella este orașul vechi, fortificat, construit, de cine alții decât Cavalerii Ioaniți, între 1599 și 1603. Un loc cu infuzii romantice, în care casele se înghesuie în jurul unei catedrale, toate fiind înconjurate de ziduri groase, de apărare, de la marginea cărora ți se arată frumoase panorame ale insulei Gozo.

Poți vizita muzeul catedralei, Muzeul Arheologic, Muzeul de Folclor, Muzeul de Științe Naturale și Vechea Închisoare dar în mod cert cea mai impresionantă este catedrala, dedicată Fecioarei Maria, cu arhitectura ei barocă, în formă de cruce latină. Istoria joacă o dată în plus rolul principal în călăuzirea pașilor turistului și nu te poți desprinde de Citadelă fără să încerci măcar să-i afli câte ceva din trecutul tumultuos.

Ce nu știai despre GOZO

* Gozo e un loc foarte popular pentru iubitorii de scuba-diving, existând mai mult de 10 centre de diving.

* Despre templul Ggantija, aflat în patrimoniul UNESCO și având o vechime de 5500 de ani, se crede că este a doua cea mai veche stuctură religioasă din lume construită de mâna omului, după Göbekli Tepe, din Turcia. Numele acestui templu s-ar traduce prin ”cele ce aparțin giganților”.

* În muzeul din Catedrala Victoria se află un pantof care a aparținut Papei Pius al VII-lea, plus mânușile și pălăria Papei Ioan Paul al II-lea.

* Pe Fungus Rock, o stâncă aflată în largul coastei Dwejra, se întâlnește o plantă foarte rară despre Cavalerii Ioaniți credeau că este un foarte bun leac pentru vindecarea dizenteriei și impotenței.

* Au existat câteva propuneri pentru a se construi un pod sau un tunel între Gozo și Malta, fiind angajată o companie din China, care a făcut un proiect în acest sens.

* Pe Gozo nu există niciun aeroport. Primii locuitori ai insulei Gozo au venit din Sicilia, probabil din zona Agrigento, și au lăsat o influență certă în zona gastronomică.

Ce să vezi în Gozo: Templele magalitice

În Malta și Gozo există nu mai puțin de șapte temple megalitice, fiecare dintre acestea fiind rezultatul unei dezvoltări individuale. Cele două din Gozo (Ggantija) reflectă perioadele Epocii de Bronz. Pe insula Malta, templele de la Hagar Qin, Mnajdra și Tarxien sunt piese arhitectonice unice, ridicate acum mii de ani și, evident, limitate de posibilitățile de construcție ale acelor vremuri (aproape nule, în fond, rezultatul fiind cu atât mai interesant și mai… miraculos).

7 megalitic

Am vizitat unul dintre aceste sit-uri, cel neolitic de la Hagar Qin (pronunță hajaar-iin), aflat în sudul insulei Malta. Aparent, o adunătură de bolovani uriași, așezați într-o oarecare formă circulară, nu stârnește o emoție foarte puternică. Gândindu-te la cei 5000 de ani care au trecut de când cineva le-a dat o formă și un sens, e posibil să te emoționezi, fie și pentru câteva secunde.

De pildă, la Hagar Qim (care a fost construit între 3600 și 3200 î.C.), într-una din camere există o gaură eliptică așezată în așa fel încât să vină în aliniament cu solstițiul de vară. La răsărit, în prima zi a verii, când razele soarelui pătrund prin această gaură, ele vor ilumina o mică formațiune de pietre din interiorul camerei. Magie? Oamenii gândeau, experimentau, progresau și la acea vreme, chiar dacă nu aveau posibilitatea să dea cu degetul peste touch-ul unui telefon.

Dar interpretările acestui aranjament vorbesc despre faptul că templul ar fi fost ridicat pentru realizarea unor ritualuri de fertilitate. Cu atât mai mult cu cât aici au fost descoperite, după excavațiile începute în anul 1839, câteva statui din argilă reprezentând figuri obeze și două femei foarte grase, simboluri ale fertilității.

Din păcate, acel acoperiș circular, un fel de cort uriaș care acoperă situl, nu dă locului cea mai autentică imagine și nici nu-i definește o estetică deosebită. Dar cu siguranță rațiuni de conservare au făcut să se apeleze la această soluție – se pare că în ultimii ani degradarea bolovanilor a luat proporții.

Ce să vezi în Gozo: Blue Grotto

După templul neolitic de la Hagar Qin, traseul turistic duce, inevitabil, către una dintre cele mai mari atracții ale Maltei: Blue Grotto – Grota Albastră. În fapt, o înșiruire de peșteri marine, aflate în zona portuară Zurrieq, care și-au câștigat celebritatea datorită culorii albastre fantastice a apei mării. Am mai văzut ”grote albastre” – una dintre ele în Zakynthos – dar cele malteze sunt la crème de la crème.

Numele englezesc le-a fost dat de soldații britanici, care s-au gândit că peșterile seamănă foarte mult cu Grotta Azzyzza, din Capri. În malteză, locul se numește Taht Il Hneja (Arcul) și include opt peșteri: peștera Pisicii, peștera Filfla, peștera Reflecției, peștera Ferestrei, Blue Grotto și Peștera Circulară, peștera Lunii de Miere și peștera Ferestrei Albastre.

3 blue grotto

Odată ajuns aici, nu vei avea de făcut decât ceea ce au făcut, cândva, soldații britanici: să iei o bărcuță și să te plimbi prin peșteri. Cu mențiunea că lucrurile s-au mai modernizat un pic: bărcile de pescari (pe care le iei dintr-un mic golfuleț înconjurat de stânci) au motoare. Turele costă 8 euro (4 euro copiii).

”Pescarul” bătrân cu care am avut onoarea să petrec cele 20 de minute de cursă acvatică insista asupra culorilor apei din peșteri. Zeci de nuanțe de albastru dar și de verde sau chiar portocaliu, acolo unde flora subacvatică își face de cap. Cel mai bine ar fi să mergi de două ori: o dată ca să filmezi și să faci fotografii, a doua ca să admiri în liniște minunățiile pe lângă care treci: formațiunile stâncoase (ți se va atrage atenția asupra ”elefantului”) și fosforecența aproape de neimaginat a apei mării.

Desigur, locul nu putea fi ocolit de către cineaști, aici filmându-se una dintre secvențele peliculei Troia (2004), care l-a avut ca protagonist pe Brad Pitt. O dată în plus, un avantaj incontestabil din punct de vedere al promovării turistice. Oricum, Grota Albastră îți rămâne în suflet, chiar dacă locul e extrem de popular printre turiști și, în plin sezon, e posibil să fie, din această cauză, foarte aglomerat. De aceea, recomandarea e să ajungi aici cât mai de dimineață și, evident, să nu uiți aparatul foto.

Vrei să vizitezi Malta? Cele mai bune oferte de sejururi, transport, cazare și excursii le găsești la Malta Travel!

Citește și:

Lumea lui Eddie: Malta, insula cavalerilor (1)

Lumea lui Eddie: Malta, insula cavalerilor (2)

Booking.com

About the author

Eddie Tone

O experiență de peste 25 de ani în jurnalism, timp în care a fost la conducerea unor reviste de succes, precum FHM și Playboy, dar a activat și în presa de sport. O pasiune fără limite pentru călătorii și pentru descoperirea de locuri noi, despre care să povestească lumii. Mai nou, ghid licențiat, pentru a purta prietenii și cunoștințele spre zări îndepărtate. Șoferul de TukTuk te așteaptă să urci la bord!

1 Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.Booking.com
Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!