Europa

Reperele oraselor. Moscova: catedrala Sf. Vasile

Desi aceasta faimoasa catedrala e cunoscuta in toata lumea drept ‘Sfantul Vasile’, numele ei oficial este ‘Catedrala mijlocirii Maicii Domnului’. Alternativa legata de Sfantul Vasile face referire la faptul ca sfintele moaste ale Fericitului Vasile sunt ingropate in interiorul bisericii. Sf. Vasile cel Nebun, extrem de venerat in Rusia, a trait intre anii 1468-1552 si a fost inmormantat in Catedrala Sfintei Treimi, care se afla in acea perioada pe acest loc, cu cativa ani inainte ca actuala catedrala sa fie ridicata.

Ridicarea catedralei Sf. Vasile a fost comandata de catre Ivan cel Groaznic in 1552, pentru a marca si sarbatori capturarea Kazanului, din mainile mongolilor. Ea a fost terminata in anul 1560 si, desi nu se cunosc date concrete despre constructia ei, e “bantuita” de o multime de legende. De pilda, nu se cunoaste mai nimic despre constructorii catedralei, Barma si Postnik Iakovlev, in afara numelor lor si a legendei ca, dupa ce s-a terminat constructia, Ivan i-a orbit pentru ca ei sa nu mai poata vedea nimic altceva si sa nu mai poata face comparatii. Istoricii au stabilit, totusi, ca acest fapt nu e altceva decat folclor. O alta legenda spune ca Napoleon s-ar fi indragostit de aceasta catedrala si ar fi dorit sa fie adusa la Paris. Deoarece acest lucru nu se putea realiza in acea vreme, el s-a enervat si a dispus incendierea ei. O ploaie torentiala a salvat-o in ultimul moment.

sf vasile

Arhitectii din zilele noastre nu se pot pune de acord cu ideea care a guvernat planul din spatele constructiei. Exista ipoteza potrivit careia constructorii au vrut sa dedice un omagiu bisericilor din Ierusalim, construind opt biserici in jurul celei de-a noua, centrala, reprezentand simbolul medieval al stelei cu opt colturi (care aminteste de ziua invierii Domnului). Pe de alta parte, cele opt domuri simbolizeaza cele opt atacuri declansate de tar impotriva tatarilor din Kazan. Conceptul original al catedralei Sf. Vasile a ramas ascuns sub straturile de stiluri aditionale care s-au adaugat cladirii principale. La origine, catedrala a fost in totalitate alba, pentru a se asorta cu zidurile albe ale Kremlinului. In privinta turnurilor, acestea erau aurii si nu colorate cum sunt astazi.

In secolul 17 a fost adaugata o clopotnita iar domurile au fost inlocuite si decorate. In anul 1860, catedrala a fost reconstruita, capatand o vopsea noua si avand un design nou, integrat si complex, care s-a pastrat pana in prezent. In vremea Uniunii Sovietice s-a pus in discutie demolarea bisericii deoarece statea in calea planurilor lui Stalin privind paradele ce se desfasurau in Piata Rosie. Catedrala a fost salvata doar datorita curajului arhitectului Piotr Baralovski, care a refuzat categoric ordinul de a incepe pregatirile demolarii, trimitand la Kremlin o telegrama de refuz, in care spunea ca isi va taia gatul in fata catedralei daca aceasta va fi distrusa, telegrama care l-a costat cinci ani de inchisoare.

Astazi, catedrala Sf. Vasile este muzeu. In timpul lucrarilor de restaurare din anii 70, intr-unul dintre pereti a fost descoperita o scara in spirala, din lemn. Vizitatorii folosesc aceasta scara pentru a intra in biserica centrala care este o capodopera. O data pe an, in octombrie, in catedrala se desfasoara slujba Zilei Mijlocirii. Catedrala Sf. Vasile este deschisa in fiecare zi a saptamanii, mai putin martea, intre orele 11-17.

 

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

answear.roBooking.com

vivre.ro
Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Centrul de preferințe pentru confidențialitate

Necessary

Advertising

Analytics

Other