Europa Romania

10 obiective turistice în Munții Apuseni

obiective turistice în munții apuseni
Munții Apuseni / Foto: MirceaX

Muntii Apuseni reprezinta una dintre cele mai atractive destinatii turistice din Romania. Dincolo de vesnicul si controversatul subiect Rosia Montana, peisajele incantatoare, oamenii si farmecul general al acestei rezervatii naturale, atrag ca un magnet mii de vizitatori. Pesteri (circa 400), cascade, trasee turistice mai usoare sau mai dificile, targuri si traditii care mai de care mai interesante, case memoriale si muzee – o sumedenie de motive pentru face o vizita in aceasta regiune, indiferent de anotimp.

Obiective turistice în Munții Apuseni

TukTuk a fost in Apuseni pentru cateva zile si, fara a avea pretentia de a fi vazut tot ce se putea vedea, am selectat 10 obiective turistice în Munții Apuseni, pe care n-ar trebui sa le ratezi. Pe langa acestea, mai sunt si multe altele dar numai un sejur prelungit le-ar putea acoperi cu adevarat pe toate. Pana atunci… iata ce ne-a atras noua atentia, cu mentiunea ca, desi am admirat la infinit frumusetile naturale, nu ne-am putut abtine sa remarcam cat de mult NU ne pricepem sa le punem pe acestea in adevarata lor lumina si sa le exploatam intru cresterea considerabila a numarului de turisti. Ne-am setat “baza” in comuna Arieseni, apoi am vizitat:

Harta celor 10 atracții turistice din Munții Apuseni

10. Cascada Pișoaia

pisoaia1res
Cascada Pisoaia

Cascada Pisoaia, o incantatoare cadere de apa de circa 18 metri, se afla intr-un cadru natural superb, in comuna Vidra (sat Nemesti). Padurea de fag care strajuieste cascada contribuie la desenarea unui tablou impresionant, alaturi de stancile abrupte care arunca apa in mod despletit. La cativa pasi de cascada, se afla o cabana – afacere de familie – unde puteti cere celor trei simpatice surori, cateva delicioase placinte motesti.


9. Dealul cu Melci

Dealul cu Melci, aflat, in aceeasi zona, este un obiectiv mai spectaculos mai degraba pentru geologi. O formatiune stancoasa in care se gasesc cochilii ale melcilor care au trait in acest loc acum milioane de ani, pe vremea cand in locul Muntilor Apuseni se afla o mare calda, care a permis dezvoltarea unei faune bogate. Dealul cu Melci este unul dintre primele puncte fosilifere pomenite in literatura geologica si unul dintre cele mai mari puncte fosilifere din tara. Formele melcilor pot fi lesne observate, fiind cimentate in stanca.

Cum se ajunge la Cascada Pisoaia si la Dealul cu Melci: Din DN75, care face legatura intre Arieseni si Campeni, pe directia spre Arieseni, faci stanga, catre comuna Avram Iancu. La un moment dat vei vedea un indicator cu cascada. Lasa masina la drum si parcurge pe jos aproximativ 500 de metri, un traseu usor care duce la cascada. Dealul cu Melci se afla pe drumul judetean, exact vizavi de locul in care porneste cararea catre Pisoaia, fiind marcat cu un indicator.


8. Casa Memoriala Avram Iancu

ai1res
Casa memoriala Avram Iancu

Despre Avram Iancu, revolutionarul pasoptist și conducător al Țării Moților în lupta împotriva trupelor revolutionare ungare, in 1849, am invatat cu totii la istorie. Tot de-acolo stim ca Avram Iancu, supranumit Craisorul muntilor, s-a nascut in Apuseni, intr-o familie de tarani moti instariti, avand o educatie aleasa, finalizata cu absolvirea facultatii de drept din Cluj. Despre viata lui Avram Iancu poti afla mai multe vizitand frumoasa casa memoriala din comuna cu acelasi nume (sat Incesti). Casa memoriala ce a fost reabilitata, in urma unor lucrari care au durat 3 ani si care au “mancat” aproape 5 milioane de lei.

Casa in sine, tipic moteasca, a fost construita de catre parintii lui Avram Iancu, in anul 1801, si in interior veti descoperi o sumedenie de documente, fotografii, certificate, carti, ziare, chiar si obiecte personale ce au apartinut revolutionarului roman, inclusiv testamentul acestuia. Laolalta cu acestea, se poate vizita si o expozitie etnografica ce cuprinde diverse obiecte specifice locului (tulnice, ciubere, furci, carute etc) dar si obiecte de port popular motesc. O mica sala de clasa, o mica biserica dar si bustul lui Avram Iancu, aflat in curtea casei, intregesc vizita pentru care veti plati 5 lei / bilet adult. Casa memoriala este deschisa de marti pana duminica, intre orele 10 si 18.

Cum se ajunge la Casa memoriala Avram Iancu: Casa se afla in satul Incesti, la intrarea in comuna Avram Iancu, in care ajungi din DN75, urmand indicatorul.


7. Cascada Varciorog

Cascada Varciorog
Cascada Varciorog

La poalele varfului Piatra Graitoare (numele vine de la ecoul din zona) se afla cascada Varciorog, o cadere de apa de 15 metri inaltime nu neaparat foarte spectaculoasa dar suficient de frumoasa cat sa fie declarata rezervatie peisagistica.

Cum se ajunge la cascada Varciorog: din Arieseni, pe DN75, exista un indicator catre Vartop si catre cascada care se afla la cca 4 km distanta de mers pe un drum forestier a carui ultima parte necesita o urcare in panta printre bolovani.


6. Pestera Poarta lui Ionele

Poarta lui Ionele
Poarta lui Ionele

Vizitarea pesterii Poarta lui Ionele se poate face in “lant” cu vizitarea pesterii Scarisoara, cele doua aflandu-se la scurta distanta una de cealalta, in cheile Ordancusii. Ionele te intampina cu o grota uriasa si spectaculoasa (Corobana lui Gartau), care este, insa, infundata, dar unde poti sta la un picnic, fiindca exista cateva masute. Intrarea in pestera se face pe un drum lateral, dupa ce parcurgi pe jos 150 de metri.

Descoperita de J. Vass, in 1857 dar explorata cu adevarat de catre Emil Racovita, in 1921, pestera are o legenda simpatica, de la care-si trage si numele. Ionele era un haiduc care se ascundea in aceasta pestera si care a fost descoperit dupa ce o fata din sat a venit sa-i aduca de mancare. Intrarea in pestera se face printr-o deschidere inalta de 20 de metri. Traseul este amenajat iar interiorul este luminat. Lungimea pesterii este de 131 metri, stalactitele si stalagmitele sunt rare insa, ca element de interes, in galerii se afla cateva colonii de lilieci, protejate. Pe peretii din galeria vizitabila se pot observa urmele lasate de apa care o inunda in perioadele ploioase.

Taxa de intrare este de 12 lei / adult, 7 lei / copil.

Cum se ajunge la pestera Poarta lui Ionele: din DN75, in localitatea Gârda de Sus, se urmeaza indicatorul catre Scarisoara. Dupa cca 3 km se coteste usor spre dreapta la prima bifurcatie. Ionele se afla la 1,5 km, pe partea stanga a drumului.


5. Pestera Scărișoara (sau Peștera Ghețarul de la Scărișoara)

Pestera Scarisoara
Pestera Scarisoara

Daca ai ales sa vizitezi mai intai Poarta lui Ionele, vei merge catre Scarisoara traversand o zona superba – Cheile Ordancusii si portiunea de dupa acestea – cu peisaje bucolice fabuloase care te vor face sa opresti masina pentru o sedinta foto de exceptie. La un moment dat vei opri in parcarea de unde indicatoarele te vor trimite, pe jos, pe un drum de circa 10-15 minute, catre pestera Scarisoara, cea mai mare pestera cu gheata din Romania, declarata monument al naturii din anul 1938. Unde va trebui sa fii pregatit nu atat sa cobori cele 270 de trepte (48 metri) cat, mai ales, sa le urci la intoarcere.

Situata la altitudinea de 1150 m, Scarisoara a fost mentionata documentar pentru prima oara in anul 1863, de catre un geograf austriac. Ghetarul din interiorul pesterii are o vechime de peste 3000 de ani iar pestera are o lungime totala de 750 de metri, pe o portiune de 250 putand fi vizitabila. Se poate vizita principala galerie – Sala Mare, de la intrare, apoi Biserica, in care se afla cateva zeci de stalagmite. Mai sunt doua incaperi – Rezervatia Mica si rezervatia Mare, care nu sunt insa deschise circuitului turistic ci numai cercetatorilor stiintifici. Ghetarul din pestera rezista datorita curentilor de aer si a temperaturii joase din interior. Pe parcursul anului, gheata se mai topeste, apoi se reface, astfel ca peisagistica pesterii nu este niciodata la fel.

De la bun inceput vom spune ca Scarisoara a fost cea mai mare dezamagire a periplului nostru prin Apuseni, in privinta gradului de amenajare si a “aspectului” turistic. Nu stim in administrarea cui se afla pestera insa ar trebui sa sa invatam o data pentru totdeauna ca un obiectiv turistic trebuie pus in valoare prin amenajari de calitate, oferindu-i-se o “imagine” atractiva si moderna si nu una de acum 40 de ani. La Scarisoara, totul “respira” aerul de acum cateva decenii. Nici macar ghetarul insusi nu e scos in evidenta printr-o iluminare corespunzatoare; ce sa mai vorbim de dalele de lemn din pestera, pe alocuri rupte, in care un copil mai nazdravan isi poate rupe piciorul. In plus, montarea unui lift care sa faciliteze coborarea (si in special urcarea) in/din pestera, ar permite si persoanelor in varsta sau celor cardiace sa viziteze acest obiectiv turistic de prim rang din Apuseni.

Cum se ajunge la Scarisoara: din DN75, se urmeaza indicatorul aflat in mijlocul comunei Gârda de Sus. Pestera se afla la circa 18 km. Exista un program de vizitare la ore fixe, cu ghid. Intrarea costa 13 lei / adult, 8 lei / copil.


4. Muzeul de Etnografie “Horia si Aurel Flutur”

muzeu1res

In drum spre Pestera Ursilor, opreste-te la acest muzeu particular, care te va uimi din toate punctele de vedere! A fost inaugurat in anul 2005 de catre Aurel Flutur, fost sofer de taxi dar, mai ales, un pasionat colectionar a tot ceea ce inseamna obiecte vechi de arta populara romaneasca. Aurel Flutur, impreuna cu sotia sa si, apoi, cu fiul Horia, a adunat vreme de 40 de ani peste 2500 de obiecte pe care le-a expus apoi in curtea casei sale din comuna Chiscau. Vesminte populare, ceramica traditionala, un vechi atelier de cizmarie, tot felul de instalatii, masini, un spectaculos locomobil (fabricat in 1907, in Ungaria, si folosit in filmul Padureanca), o caruta de pompieri, o interesanta bicicleta nemteasca, masini de scris, telefoane… plus multe multe altele, un univers incredibil pe alocuri haotic dar cu siguranta extrem de fascinant.

Cum se ajunge la Muzeul Horia si Aurel Flutur: muzeul se afla in comuna Chiscau, sat Pietroasa, inainte cu cateva sute de metri de intrarea in Pestera Ursilor. Nu se percepe taxa de intrare dar ar fi indicat sa lasati o donatie, eventual sa cumparati o amintire sau macar un flyer despre muzeu (2 lei).


3. Pestera Ursilor

Pestera Ursilor
Pestera Ursilor

Pestera Ursilor este cea mai bine amenajata locatie turistica pe care am vizitat-o in Apuseni. Nu e de mirare, din moment ce se afla in administrare particulara, mai exact a celebrilor frati Micula. Nu discutam cum o administreaza (ei nu-s proprietari asupra pesterii, legea interzicand acest lucru, ci asupra cladirii de la intrare), in ce fel au “castigat” acest contract si cat ar fi trebuit sa investeasca, de fapt, pentru a o aduce la standarde internationale. Dincolo de aceste lucruri, comparativ cu celelalte pesteri vizitate, e de departe cea mai bine pusa la punct, din punct de vedere al amenajarii traseului.

In urma cu peste 17.000 de ani, in acest loc isi gaseau adapost animalele din zona, in special ursii (din specia ursus spelaeus – ursul de caverna, intre timp disparuta). O stanca s-a pravalit la un moment dat peste gura pesterii, in urma unui cutremur, blocand in interior circa 140 de ursi, care si-au gasit astfel sfarsitul si care au dat, astfel, numele acestui obiectiv turistic. Pestera a fost descoperita insa foarte tarziu, in 1975, de catre un grup de mineri care lucrau la exploatarea calcarului din cariera Chiscau. Cinci ani mai tarziu, pestera a intrat in circuitul turistic. Are o lungime de 1,5 km si trei galerii destinate vizitarii, plus una rezervata cercetarilor stiintifice. Sala Lumanarilor, Sala Emil Racovita si Sala Oaselor. In Sala Emil Racovita se afla expus un schelet de urs insa cele care contribuie pe deplin la frumusetea pesterii sunt miile de stalactite si stalagmite care impanzesc pestera in cele mai diverse forme si dimensiuni. In galeria Lumanarilor exista o formatiune calcaroasa ciudata, in forma de urs care incearca disperat sa-si gaseasca iesirea din pestera dupa ce a ramas captiv, cu capul prins. Dealtfel multe dintre formatiuni au forme bizare, fiind botezate in consecinta, dupa imaginatia oamenilor: Racheta, Lebada, Casuta piticilor, Pagodele etc.

Daca pestera Ursilor este foarte frumoasa la interior, nu acelasi lucru il putem spune despre exteriorul acesteia. Este incredibil cum reusim sa ne facem de ras atunci cand ar trebui sa stralucim ca aurul. Gunoaiele aruncate pe marginea drumului si tarabele darapanate ale vanzatorilor de suveniruri (kitschioase), siropuri si bauturi alcoolice ofera o imagine jalnica pe drumul spre cladirea prin care se face intrarea in pestera.

Intrarea in Pestera Ursilor costa 15 lei / adult si 10 lei / copil iar programul de vizitare este de marti pana duminica, intre orele 9-17, realizandu-se la ore fixe, cu ghid (dureaza 45 min). Aberatia vine din taxa de foto si video (15 lei) perceputa pentru cei care doresc sa propage frumusetea naturala a tarii in care traiesc. Temperatura in pestera e de circa 8-10 grade.

Cum se ajunge la Pestera Ursilor: din DN76 (Oradea – Deva), apoi pe DJ763 (in dreptul comunei Sudrigiu) catre Chiscau – 14 km.


2. Groapa Ruginoasa

Groapa Ruginoasa
Groapa Ruginoasa

Ca urmare a puternicii eroziuni torentiale a apei asupra solului format din gresii rosii si galbene, a luat nastere spectaculoasa Groapa Ruginoasa, o adancitura de circa 100 de metri, cu un diametru de circa 600 de metri. Merita sa urci cei circa 900 m pentru a vedea aceasta ravena uriasa care inca se largeste – un peisaj unic si o rezervatie naturala geologica extrem de interesanta.

Cum se ajunge la Groapa Ruginoasa: din DN75, in dreptul localitatii Vartop, se urmareste indicatorul catre Ruginoasa. E un traseu care dureaza cam o ora si care presupune, macar in prima lui parte (15-20 minute), un urcus sustinut printre bolovani.


1. Pestera Meziad

meziad4res
Pestera Meziad

Meziad a fost multa vreme considerata cea mai lunga pestera din Romania, cu ai sai 4750 m (pana cand s-a descoperit ca Pestera Vantului are 47 km!). A fost una dintre primele pesteri amenajate de la noi, fiind declarata monument al naturii si rezervatie speologica. Se afla la o altitudine de 297 m iar intrarea se face printr-un portal inalt de 16 m. Pestera e foarte spectaculoasa – coridoarele, galeriile, formatiunile de calcar, draperiile, stalagmitele si stalactitele iti vor incanta spiritul de calator, un alt element menit sa-ti capteze atentia fiind coloniile de lilieci din Sala Liliecilor.

Pestera Meziad se viziteaza dupa un orar prestabilit, intrarile facandu-se cu ghid, din ora in ora, incepand cu ora 10 si terminand cu 17.00 (1 iunie – 30 sept) / 16.00 (1 martie – 31 mai). In restul perioadei, pestera se viziteaza doar cu programare prealabila. Turul dureaza cca 45 minute iar temperatura din pestera este de cca 10-12 grade. Biletul de intrare costa 15 lei / adult si 10 lei / copil (copiii sub 5 ani intra gratis). Grupurile organizate beneficiaza de reduceri. Nu se plateste taxa foto in scopuri turistice. La intrarea in pestera este amenajata o simpatica tiroliana (10 lei tura). http://www.pestera-meziad.ro

Cum se ajunge la pestera Meziad: pe DN76, din Beius, se urmeaza drumul judetean Rosia- Alesd pana in comuna Remetea (9 km) de unde se mai strabat alti 9 km pe un drum asfaltat pe Valea Meziadului pana in satul omonim. Din Meziad, mai mergi pe jos cca 1 km pana la pestera.


Bonus: Cetatea Alba Iulia

Daca tot ajungi in zona Apusenilor, fa un efort si treci prin orasul Alba Iulia pentru a-i vizita Cetatea – Alba Carolina. E unul dintre locurile cu care Romania are de ce sa se mandreasca, un adevarata obiectiv turistic care plaseaza oricand Alba Iulia pe harta oraselor europene ce merita vizitate. Despre cetatea in sine, altadata, acum doar cateva fotografii.

Promitem ca la urmatoarea vizita in Apuseni sa vedem si alte locuri frumoase, precum Cetatile Ponorului, pestera Focul Viu, cascada Valul Miresei, Padis, Stana de Vale etc. pana atunci, iata si alte fotografii care sa exemplifice magia Apusenilor.

apuseni3res

Booking.com

About the author

Eddie Tone

O experiență de peste 25 de ani în jurnalism, timp în care a fost la conducerea unor reviste de succes, precum FHM și Playboy, dar a activat și în presa de sport. O pasiune fără limite pentru călătorii și pentru descoperirea de locuri noi, despre care să povestească lumii. Mai nou, ghid licențiat, pentru a purta prietenii și cunoștințele spre zări îndepărtate. Șoferul de TukTuk te așteaptă să urci la bord!

3 Comments

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • Ar fi si mai bine daca ati putea integra toate cele 10 puncte de interes pe aceeasi Google Map, ca sa ne putem organiza mai usor planul de deplasare. Le puteti eventual da si separat.

ella icon
ella iconBooking.com
Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!