Europa

Top 10 atractii turistice in Amsterdam

[nextpage title=”Pagina 1″ ]

Una dintre cele mai populare destinatii de turism din Europa, Amsterdam, este un oras compact, fermecator si cosmopolit, care te invita sa il explorezi. Cunoscuta si sub numele de “Venetia Nordului” datorita celor peste 100 de canale ale sale, capitala Olandei ofera aventuri la tot pasul, fie ca mergi pe jos, cu bicicleta sau la bordul unei ambarcatiuni. Arhitectura orasului, magnifica si atat de bine conservata, datand din secolul 17, iti ofera o imagine bizara, daca nu usor incompatibila cu un oras vestit pentru atitudinea sa modernista si progresista. De la muzeele de arta pana la pietele de flori pline de culoare, de la coffee shop-urile ce vand marijuana pana la Cartierul Rosu, in Amsterdam exista la tot pasul ceva excitant si unic de descoperit.

10. Koninklijk Paleis

Paleis grande

Unul dintre cele trei palate regale din Olanda, Koninklijk Paleis din Amsterdam se afla pe latura vestica a pietei Dam, in centrul orasului. Structura datand din secolul 17, a fost initial primaria orasului, dar a fost transformata in palat in timpul razboaielor lui Napoleon, atunci cand fratele lui Napoleon, Louis, a fost incoronat drept regele Louis I al Olandei. Desi exteriorul a fost construit de catre Jacob van Campen din gresie, pentru a imita cladirile publice din Roma, interiorul este un exemplu de marca al stilului imperial elaborat, de la inceputul anilor 1800. Palatul este inca folosit de catre Casa Regala olandeza, pentru evenimentele regale, dar este deschis pentru public, tot timpul anului.

9. De Wallen

De Wallen

De Wallen este infamul Cartier Rosu al Amsterdamului, zona din oras dedicata prostitutiei legalizate. Acesta se intinde pe cateva canale si strazi, pana in partea de sud a Garii Centrale. Mai mult de 100 de garsoniere sunt inchiriate de catre prostituate, care isi atrag privitorii din spatele ferestrelor iluminate in rosu. Prezenta politiei asigura siguranta cartierului. Desi fotografiatul este interzis, vizitatorii sunt bine veniti. In calitatea sa de cea mai veche parte a orasului, aici se afla si cateva cladiri istorice, printre care cea mai veche biserica gotica din oras, Oude Kerk.

8. Scheepvaartmuseum

Scheepvaartmuseum

Artefacte din istoria nautica bogata a orasului Amsterdam sunt expuse in incinta Scheepvaartmuseum, sau Muzeul national maritim. Fost depozit naval construit in anul 1656, muzeul este alcatuit din 18 incaperi. Comertul naval a facut ca Amsterdamul sa fie cel mai prosper oras din lume in anii 1600, iar acest muzeu care se intinde pe mai multe etaje, demonstreaza cum olandezii au dominat marile, printre exponate regasindu-se descrieri ale bataliilor navale, harti detaliate si arme din secolul 17. Colectia de sculpturi a muzeului ofera vizitatorilor o descriere a felului in care isi petreceau marinarii timpul, in timp ce navigau pe mare. Ancorata in fata muzeului, se afla o replica a navei Amsterdam, un vas din secolul 18, care naviga intre Olanda si Indiile de Est.

[/nextpage] [nextpage title=”Pagina 2″ ]

7. Parcul Vondel

IM000145.JPG

Parcul Nieuwe, cum se numea atunci cand a fost inaugurat in anul 1865, Vondel se afla in cartierul Oud-Zuid, sau Vechiul Sud, in partea de vest a Pietei Muzeelor. Parcul si-a capatat numele actual, dupa o statuie a lui Joost van den Vondel, amplasata in incinta sa in anul 1867. Proiectata si realizata de catre sculptorul Louis Royer, statuia faimosului poet si autor de piese de teatru olandez din secolul 17, a devenit un simbol atat de familiar incat oamenii au inceput sa numeasca parcul, Vondel. Vondel este un loc preferat de intalnire pentru localnici si turisti deopotriva, unde acestia se pot relaxa, pot juca diferite sporturi pe iarba, se pot plimba cu bicicleta sau pot savura un sandvis cu hering, alaturi de o bere olandeza.

6. Piata de flori (Bloemenmarkt)

Bloemenmarkt

Aflata intre Muntplein si Koningsplein, pe malul sudic al canalului Singel, Bloemenmarkt este singura piata plutitoare de flori din lume. Sapte zile pe saptamana, vanzatorii de flori umplu standurile plutitoare si slepurile, cu florile si bulbii pentru care Olanda este vestita in intreaga lume. Infiintata in 1862, Bloemenmarkt este alcatuita din peste o duzina de florarii si magazine ce comercializeaza plante de gradina, precum si standuri cu suveniruri. Desi aici fac cumparaturi si localnicii, piata se adreseaza in primul rand turistilor. Bulbii oferiti spre vanzare sunt cei care merg si la export, asa ca aici poti gasi bulbi de lalele, narcise si zambile, pe post de ultima amintire a unei vacante de neuitat in Amsterdam

5. Casa Annei Frank

anne

Cea mai vizitata atractie din Amsterdam, Casa Annei Frank, se afla pe malul canalului Prinsengracht. Cladirea in care s-au ascuns candva de nazisti, Anne Frank, familia ei si alti patru evrei, in timpul celui de-al doilea razboi mondial, este privita ca un memorial al Holocaustului, incepand din anul 1947, atunci cand tatal Annei a publicat jurnalul pe care aceasta l-a tinut in timpul cat au stat ascunsi in cladire. Planul de conservare a constructiei a fost urzit in anul 1955, atunci cand se planuise demolarea structurii. Cladirea a fost inaugurata pe post de muzeu in anul 1960. Vizitatorii pot vedea camerele in care a locuit Anne Frank, dar si obiectele care trec in revista viata sa mult prea scurta.

[/nextpage] [nextpage title=”Pagina 3″ ]

4. Begijnhof

Begijnhof

Cartierul Begijnhof, sau curtea interioara Beguines ocupa cercul central de pamant al sistemului de canale circulare din Amsterdam. In secolul 14, zona era o curte interioara inchisa care servea drept resedinta pentru ordinul calugaritelor catolice beguine. Begijnhof nu era o manastire in sensul traditional, intrucat femeile erau libere sa paraseasca ordinul daca alegeau sa se marite. Atunci cand capela a fost confiscata in perioada Reformismului Protestant, a inceput in secret lucrul la Begijnhof Kapel, o structura magnifica decorata cu coloane din marmura si vitralii. In Begijnhof se afla si biserica reformata englezeasca, construita in jurul anului 1392. Cea mai veche casa de lemn din oras, datand din anul 1465, se afla si ea in The Begijnhof.

3. Muzeul Van Gogh

van gogh museum

Aflat in partea de nord-vest a Pietei Muzeelor, sau Museumplein, Muzeul Van Gogh este locul in care este expusa cea mai mare colectie de tablouri si scrisori apartinandu-i artistului. Gazduit de o cladire cu patru etaje proiectata de catre Gerrit Rietveld in anii ’70, muzeul este una dintre cele mai cautate atractii turistice din Amsterdam. 200 de tablouri din perioada post-impresionista olandeza ocupa al doilea etaj al muzeului. Expuse in mod cronologic, operele de arta ofera o incursiune in stilul artistului. Al treilea etaj contine informatii despre viata agitata a artistului si despre eforturile facute pentru inapoierea tablourilor sale. La ultimul etaj sunt expuse lucrari ale unor contemporani ai lui Van Gogh precum Millet, Gaugin si Daubigny.

2. Rijksmuseum

Rijksmuseum

Ocupand partea de nord-est a Pietei Muzeelor, Rijksmuseum este fara indoiala cel mai important muzeu de arta si istorie al natiunii. Colectia expusa aici numara peste un milion de artefacte datand din secolul 13 incoace. Timp de decenii, colectia a fost gazduita de cladiri din intreaga tara, pana in anul 1876, cand arhitectul Pierre Cuypers a castigat un concurs de design si asa a inceput constructia Rijksmuseum. Inaugurat in anul 1885, muzeul expune in prezent peste 8000 de lucrari, cele mai faimoase fiind tablourile lui Rembrandt, Frans Hals si Johannes Vemeer. Fie doar si pentru a vedea capodopera lui Rembrandt, “Rondul de noapte” si merita sa platesti pretul biletului de intrare.

1. Canalele din Amsterdam

canale amsterdam

Faimoasele canale au fost construite in secolul 17, pentru a controla debitul raului Amstel si pentru a adauga hectare de uscat orasului. Negustorii prosperi din Amsterdam au descoperit curand ca aceste canale erau ideale si pentru a-si expune resedintele. O calatorie la bordul unei ambarcatiuni de-a lungul unuia dintre cele 100 de canale ale orasului, ofera vizitatorilor un mod relaxant de vizualizare a arhitecturii traditionale olandeze. Strajuite de ulmi si tei si traversate de peste 1000 de poduri, pe aceste canale exista nu mai putin de 2000 de case ambarcatiuni, inclusiv hoteluri ambarcatiuni. Agentiile de turism ofera o varietate de croaziere, de la excursii de o ora pana la croaziere la lumina lumanarilor.

[/nextpage]

About the author

TukTuk guy

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

1 Comment

Click here to post a comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Urmărește-ne pe Facebook!