Side, frumoasa statiune turistica de coasta din Marea Mediterana, se afla la aproximativ 15 kilometri est de orasul Antalya, pe o mica peninsula care masoara numai 800 de metri lungime. In aceasta asezare, arhitectura moderna, magazinele elegante si barurile deschise pana noaptea tarziu, stau alaturi de ruinele stravechiului oras. Flancata de doua intinderi de nisip auriu, inconjurata de apele limpezi ale Marii Mediteraneene si binecuvantata cu nenumarate minuni arheologice, Side a devenit una dintre cele mai populare statiuni in randul turistilor din intreaga lume.

Istoria orasului

Nimeni nu stie de unde vine numele orasului Side, care inseamna rodie in limba anatoliana veche. Locul a fost colonizat de catre poporul eolian in jurul anului 600 i.e.n., dar atunci cand Alexandru cel Mare a cucerit aceasta regiune, locuitorii ei au abandonat multe dintre elementele culturii si limbii grecesti.

Multe dintre constructiile remarcabile din Side au fost ridicate din profiturile obtinute de pe urma pirateriei si sclaviei, care au prosperat in timpul grecilor, fiind reduse ulterior, odata cu preluarea controlului de catre romani. In perioada urmatoare, Side a reusit sa infloreasca si de pe urma comertului legal; sub domnia bizantinilor, a fost suficient de dezvoltat pentru a “merita” un episcop. Raidurile arabe din secolul 7 au afectat orasul, care a fost mort timp de doua secole. Abia la sfarsitul secolului 19, a revenit intrucatva la viata, sub domnia otomana, atunci cand a fost preluat de catre musulmanii din Creta.

Pentru a ajunge in orasul antic Side, trebuie sa mergi 4 kilometri de-a lungul drumului care se face din autostrada Antalya-Alanya, la kilometrul 68, catre sud.

Stravechiul Side a fost intemeiat pe o peninsula care se extinde pana la Marea Mediteraneeana. Cafenelele, restaurantele, magazinele, barurile si locuintele din oras – multe dintre ele transformate in pensiuni – stau laolalta cu ruinele. Pentru a ajunge la cladirile importante din orasul vechi, trebuie sa mergi destul de mult pe jos pe strazile sale. Totul da impresia ca cei de aici ar fi vrut sa ascunda aceste monumente de ochii curiosilor, dar probabil ca multe dintre ele au fost ingropate sub nisip si invadate de plantele mai putin obisnuite din regiunea mediteraneeana. In scurta vreme, locurile care sunt curatate periodic de catre oameni, sunt din nou invadate de acesti inamici naturali fara mila. Cu toate acestea, nisipul care a pus stapanire pe portul antic, de-a lungul unei mari suprafete din peninsula, a facut ca acest loc sa se transforme intr-o plaja de o frumusete inegalabila.

Templele din Side
Templele din Side

 Principalele atractii din Side

Aspendos – este un teatru construit in anul 167 e.n. de catre arhitectul Zeno, fiul lui Theodorius. Aici se afla 40 de randuri de banci din marmura, ridicate pe un deal, unde puteau sta pana la 15.000 de oameni. Acest teatru elenistic a fost construit in timpul domniei lui Marcus Aurelius si a fost dedicat zeilor. Constructia a fost realizata de catre doi frati si este un dar facut orasului, pana la aceasta data fiind extrem de bine pastrat si inca functional.

Aspendos are si un pod istoric, lung de 225 metri, construit de catre un imparat anatolian in secolul 13. Podul a fost recent restaurat, aici aflandu-se in prezent magazine cu suveniruri. In afara de toate acestea, Aspendos se mandreste si cu ruinele unei bazilici, o Agora si unul dintre cele mai mari apeducte (100 e.n.) din Anatolia.

Aspendos
Aspendos

Manavgat

Aceasta cascada este o atractie demna de luat in seama si locul unde se afla nenumarate restaurante si magazine.

Cascada Manavgat
Cascada Manavgat

Zidurile orasului

Portiunea care separa peninsula de uscat a fost ridicata in secolul 2 i.e.n, in timpul perioadei elenistice, printre zidurile vechiului oras din Side, care au rezistat pana in zilele noastre.

Zidurile aflate pe partea scaldata de apa a peninsulei au fost oarecum distruse si ulterior modificate, construite sau reparate de nenumarate ori, in timpul perioadelor romane si bizantine. In prezent, zidurile de la capatul de sud al peninsulei, au fost ingropate sub nisipuri.

Poarta principala si alte porti ale orasului

Din punct de vedere al artei militare, poarta principala a orasului Side este extrem de interesanta. Ea reprezinta un sistem format dintr-o curte semi-circulara si doua turnuri, avand doua sectiuni care se deschid inspre si in afara orasului. Acest model de poarta a fost folosit si in alte orase din regiunea Pamphylia (Perge, Sillyon). O intrare monumentala cu doua arcade, a fost adaugata portii, sub forma a doua straturi, probabil in timpul perioadei Pax Romana (Pacea Romana). Ambele straturi sunt alcatuite din grupuri de coloane, formate prin suprapunerea a doua coloane in stil corintian.

Rezervă o cameră la hotel Booking.com

LASĂ UN RĂSPUNS:

Introdu comentariul!
Introdu numele

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.