Europa

Side, istorica “rodie” a Turciei

[nextpage title=”Pagina 1″ ]

Side, frumoasa statiune turistica de coasta din Marea Mediterana, se afla la aproximativ 15 kilometri est de orasul Antalya, pe o mica peninsula care masoara numai 800 de metri lungime. In aceasta asezare, arhitectura moderna, magazinele elegante si barurile deschise pana noaptea tarziu, stau alaturi de ruinele stravechiului oras. Flancata de doua intinderi de nisip auriu, inconjurata de apele limpezi ale Marii Mediteraneene si binecuvantata cu nenumarate minuni arheologice, Side a devenit una dintre cele mai populare statiuni in randul turistilor din intreaga lume.

Istoria orasului

Nimeni nu stie de unde vine numele orasului Side, care inseamna rodie in limba anatoliana veche. Locul a fost colonizat de catre poporul eolian in jurul anului 600 i.e.n., dar atunci cand Alexandru cel Mare a cucerit aceasta regiune, locuitorii ei au abandonat multe dintre elementele culturii si limbii grecesti.

Multe dintre constructiile remarcabile din Side au fost ridicate din profiturile obtinute de pe urma pirateriei si sclaviei, care au prosperat in timpul grecilor, fiind reduse ulterior, odata cu preluarea controlului de catre romani. In perioada urmatoare, Side a reusit sa infloreasca si de pe urma comertului legal; sub domnia bizantinilor, a fost suficient de dezvoltat pentru a “merita” un episcop. Raidurile arabe din secolul 7 au afectat orasul, care a fost mort timp de doua secole. Abia la sfarsitul secolului 19, a revenit intrucatva la viata, sub domnia otomana, atunci cand a fost preluat de catre musulmanii din Creta.

Pentru a ajunge in orasul antic Side, trebuie sa mergi 4 kilometri de-a lungul drumului care se face din autostrada Antalya-Alanya, la kilometrul 68, catre sud.

Stravechiul Side a fost intemeiat pe o peninsula care se extinde pana la Marea Mediteraneeana. Cafenelele, restaurantele, magazinele, barurile si locuintele din oras – multe dintre ele transformate in pensiuni – stau laolalta cu ruinele. Pentru a ajunge la cladirile importante din orasul vechi, trebuie sa mergi destul de mult pe jos pe strazile sale. Totul da impresia ca cei de aici ar fi vrut sa ascunda aceste monumente de ochii curiosilor, dar probabil ca multe dintre ele au fost ingropate sub nisip si invadate de plantele mai putin obisnuite din regiunea mediteraneeana. In scurta vreme, locurile care sunt curatate periodic de catre oameni, sunt din nou invadate de acesti inamici naturali fara mila. Cu toate acestea, nisipul care a pus stapanire pe portul antic, de-a lungul unei mari suprafete din peninsula, a facut ca acest loc sa se transforme intr-o plaja de o frumusete inegalabila.

Templele din Side
Templele din Side

 Principalele atractii din Side

Aspendos – este un teatru construit in anul 167 e.n. de catre arhitectul Zeno, fiul lui Theodorius. Aici se afla 40 de randuri de banci din marmura, ridicate pe un deal, unde puteau sta pana la 15.000 de oameni. Acest teatru elenistic a fost construit in timpul domniei lui Marcus Aurelius si a fost dedicat zeilor. Constructia a fost realizata de catre doi frati si este un dar facut orasului, pana la aceasta data fiind extrem de bine pastrat si inca functional.

Aspendos are si un pod istoric, lung de 225 metri, construit de catre un imparat anatolian in secolul 13. Podul a fost recent restaurat, aici aflandu-se in prezent magazine cu suveniruri. In afara de toate acestea, Aspendos se mandreste si cu ruinele unei bazilici, o Agora si unul dintre cele mai mari apeducte (100 e.n.) din Anatolia.

Aspendos
Aspendos

Manavgat

Aceasta cascada este o atractie demna de luat in seama si locul unde se afla nenumarate restaurante si magazine.

Cascada Manavgat
Cascada Manavgat

Zidurile orasului

Portiunea care separa peninsula de uscat a fost ridicata in secolul 2 i.e.n, in timpul perioadei elenistice, printre zidurile vechiului oras din Side, care au rezistat pana in zilele noastre.

Zidurile aflate pe partea scaldata de apa a peninsulei au fost oarecum distruse si ulterior modificate, construite sau reparate de nenumarate ori, in timpul perioadelor romane si bizantine. In prezent, zidurile de la capatul de sud al peninsulei, au fost ingropate sub nisipuri.

Poarta principala si alte porti ale orasului

Din punct de vedere al artei militare, poarta principala a orasului Side este extrem de interesanta. Ea reprezinta un sistem format dintr-o curte semi-circulara si doua turnuri, avand doua sectiuni care se deschid inspre si in afara orasului. Acest model de poarta a fost folosit si in alte orase din regiunea Pamphylia (Perge, Sillyon). O intrare monumentala cu doua arcade, a fost adaugata portii, sub forma a doua straturi, probabil in timpul perioadei Pax Romana (Pacea Romana). Ambele straturi sunt alcatuite din grupuri de coloane, formate prin suprapunerea a doua coloane in stil corintian.

[/nextpage] [nextpage title=”Pagina 2″ ]

Fantana orasului (Nymphaeum)

Monumentala fantana din Side se afla in partea opusa portii principale si in afara citadelei orasului. In prezent, marmura ce o imbraca si-a pierdut grandoarea originala, desenele si statuile stantate nu se mai vad, iar partea de sus a fantanii a fost distrusa. Lungimea sa initiala era de 35 de metri, iar inaltimea de 15.

Se presupune ca fantana a fost construita in timpul domniei lui Antonius Pius in jurul anului 150 i.e.n., in aceeasi perioada cu apeductele din oras. Apa era adusa la fantana din apeduct, printr-o teava imensa.

In prezent, multe dintre statuile si basoreliefurile ce apartin fantanii Nymphaeum din Side, sunt pastrate in muzeul din oras.

Apeductul

A fost construit in timpul domniei lui Antonius Pius, in jurul anului 150 i.e.n si transporta apa de la izvorul Manavgat catre oras, la o distanta de 32 de kilometri. Apa trecea prin galeriile si canalele sapate in stanca, in diverse locatii de langa izvor, iar in zonele joase era transportata prin arcade inalte.

Strazile si cartierele cu coloane

In Side exista doua strazi cu coloane care incep de la poarta principala, una care merge catre sud si alta catre sud-vest, unde se afla centrul orasului. Strada care merge catre sud, lunga de 250 de metri si lata de 20, este in prezent asfaltata. Strazile cu coloane au un sistem subteran de canalizare perfect.

Cladirea cu fantana sacra

Se crede ca acest mounument aflat pe strada coloanelor ce duce catre centrul orasului, dateaza din secolul 5 sau 6 e.n.

Casele cu Peristil

Aceste case au existat si in perioadele romane, dar au fost construite in secolul 2 i.e.n. Atat camerele cat si atriumul de aici sunt acoperite cu marmura colorata. Tevile de apa din lut dezvaluie faptul ca aici exista canalizare.

Teatrul

Teatrul este cea mai grandioasa constructie din Side si dateaza din secolul 2 e.n. Partea din spate a fost construita astfel incat sa aiba vedere la Marea Mediterana. Desi teatrul este un monument din perioada romana, partea rezervata spectatorilor a fost construita mai larg decat un semicerc, la fel ca in teatrele elenistice. Nu a fost posibil ca teatrul sa fie construit pe un deal, potrivit traditiei, intrucat terenul din Side este plat si ar fi fost nevoie de un volum urias de munca.

In perioada crestinismului, teatrul a functionat si in aer liber. In acest scop, au fost adaugate doua mici capele.

Cladirea teatrului a reprezentat un element important al sistemului de aparare, iar portile care se deschid dinspre scena catre agora au fost zidite cu caramizi, in perioada cand suprafata orasului era in descrestere, iar zidurile intermediare ale orasului au fost construite in acest scop.

Teatrul roman
Teatrul roman

Baile Agora (Muzeul Side)

Aceasta constructie a fost restaurata si functioneaza in prezent pe post de muzeu. Intrarea a fost asigurata din sectiunea cu doua porti a formei originale a structurii, desi in muzeu se intra dinspre partea zidurilor aflate in ruina. Apa fierbinte era asigurata de un cuptor aflat in incinta bailor. Incalzirea cladirii se facea cu ajutorul aerului cald de dedesubt, prin pereti si pe sub podele.

Compartimentele baii:

• Frigidarium (compartimentul rece): aici exista o piscina cu apa rece, in sectiunea adiacenta si tot aici poti vedea portiunea in care apa era transportata de catre apeduct, pana in cladirile baii.

• Sudatorium (compartimentul cel mai fierbinte – sauna)

• Calderium (compartimentul bailor fierbinti) consta in piscine cu apa fierbinte in caldarium.

• Tepidarium (compartimentul caldut)

• Apodyterium (vestiarul)

• Palaestra (Curtea in care au loc activitati sportive in aer liber)

[/nextpage] [nextpage title=”Pagina 3″ ]

In muzeul din Side, majoritatea monumentelor expuse sunt stanci, dintre care cele mai interesante sunt dupa cum urmeaza:

Sala neacoperita

Cel mai vechi monument este o coloana din bazalt, care apartine perioadei hitite tarzii. Ea a fost adusa aici din motive comerciale si nu apartine regiunii (dateaza din secolele 8 – 9 i.e.n). La poarta de sud-est, frizele descriu capturile de razboi – sabii, armuri si altele.

Majoritatea monumentelor sunt copii realizate in perioada romana (secolul 2 e.n.), dupa monumentele originale ale sculptorilor greci. Si cei din Side au creat insa monumente originale de succes, care au reprezentat o tendinta in arta. Printre acestea se numara capete de barbati si femei care reflecta stari emotionale si personalitati diverse ale respectivelor persoane.

Templul lui Dionisios

Se afla intre drumul de acces si teatru, in locul unde incepe artera portului, dupa patrunderea prin monumentala poarta a orasului. El este alcatuit dintr-o camera cu dimensiunile de 7 pe 17 metri, aflata pe un podium si are atasate semi coloane. La intrare se afla 4 coloane, in stil corintian, construite din granit rosu. In camera se patrunde dupa urcarea a sapte trepte. Monumentul apartine secolului 3 i.e.n., perioada timpurie romana.

Strada portului

Strada portului este strada coloanelor care leaga poarta monumentala a orasului de port si este inconjurata de temple. Acoperisurile sunt umbroase si sustinute de coloane in stil clasic. Nu lipsesc nici magazinele. Strada merge catre vest si este intersectata de alte doua strazi cu coloane.

Baile portului

Cladirea a fost ridicata in secolul 2 e.n. si se afla chiar langa port, suferind de-a lungul timpului multe lucrari de reparatii. Baile portului au fost construite pentru a permite marinarilor intorsi pe uscat sa se spele si sa odihneasca dupa lungile calatorii pe mare. Incalzirea are loc aici prin podele si pereti.

Templul lui Apollo

Templul lui Apollo se afla langa vechiul port. El are 6 coloane in stil corintian in fata si in spate, care stau pe un stilobat cu dimensiunile de 16 x 30 metri si 11 coloane in acelasi stil, de-o parte si de alta. Fiecare coloana are o inaltime de 8,90 metri. Arhitrava (blocuri orizontale din piatra plasate pe coloane, care le leaga unele de celelalte si care sunt decorate cu randuri de frize, stresini etc) este impodobita cu motive infatisand plante si cu capul Medusei. Templul este construit in stilul Peripteros si dateaza din secolul 2 e.n.

Templul lui Apollo
Templul lui Apollo

Plajele

In afara de comorile istorice, Side se mandreste si cu un peisaj natural absolut magnific, intregit de apele albastre ale Marii Mediterane, aerul curat si doua plaje incantatoare cu nisip auriu, de o parte si de alta.

Plaja principala Western Beach se afla la nord de centrul orasului; urmeaza drumul principal care te duce in afara orasului (Side Caddesi) si ia-o la stanga in Sarmasık Sokak. Mai aproape se afla Eastern Beach, langa Barbaros Caddesi. Venind aici, vei trece pe langa impresionanta State Agora. Catre est se afla o plaja mult mai lunga.

Plaja in Side
Plaja in Side

Pub-ul Royal Castle (Castelul Regal)

Cea mai bizara locatie care marcheaza viata de noapte din zona, se afla langa port si este vesnic aglomerata. Castelul Regal ridica conceptul de bar tematic la un cu totul alt nivel. Personalul imbracat precum Robin Hood, Elvis, Zorro sau vikingi, serveste cocktailuri de calitate cu scopul de a-i binedispune pe turisti. Pe ecranele gigantice sunt prezentate diverse sporturi, iar meniul are influente englezesti.

Transportul in Side si in imprejurimi

Vara, in Side exista curse directe de autobuze catre Ankara, İzmir si İstanbul. In restul anului, microbuzele fac legatura intre Side si Manavgat (0.80 euro biletul), aflat la 4 kilometri distanta, de unde pleaca autobuze catre Antalya (4 euro, 65 kilometri), Alanya (4 euro, 63 kilometri) si Konya (14 euro, 296 kilometri). Daca vii in Side, majoritatea autobuzelor te lasa fie la Manavgat, sau pe autostrada, de unde poti lua autocarul catre Side.

[/nextpage]

About the author

TukTuk guy

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

fashiondays.ro

Urmărește-ne pe Facebook!