News Stiri TukTuk

Esti pasager aerian si ai drepturi. Vezi care sunt!

Stiati ca aveti dreptul la mese si bauturi racoritoare, proportional cu timpul de asteptare atunci cand zborul a intarziat sau a fost anulat? Sau ca, in cazul in care zborul ajunge la destinatie cu peste 3 ore întarziere ori este anulat, aveti dreptul la o compensatie?

În anul 2013 Rețeaua Centrelor Europene ale Consumatorilor – ECC-Net a primit 32.522 de reclamații, 18.3% din acestea vizând transportul aerian, printre problemele reclamate fiind cele legate de întârzierea și anularea zborurilor, pierderea sau întârzierea bagajelor. Dacă menționăm și faptul că, potrivit unui Eurobarometru al CE din 2009, 59% din cetățenii UE care folosesc transportul aerian nu știu că au drepturi atunci când călătoresc și doar 34% știu despre acestea, este de înțeles nevoia unei acțiuni a autorităților europene pentru informarea consumatorilor.
Unul din pașii în această direcție a fost făcut în anul 2013, odată cu declanșarea unei Campanii de informare asupra drepturilor pe care le au pasagerii europeni, având o durată de doi ani. Această campanie se bazează pe faptul că Uniunea Europeană este prima regiune din lume cu un set cuprinzător de drepturi ale pasagerilor pentru toate modurile de transport (aerian, feroviar, maritim, autobuz și autocar), iar cetățenii trebuie să știe mai multe despre drepturile de care dispun în prezent în temeiul legislației UE. Mai multe informații despre campanie puteți găsi pe site-ul dedicat: http://ec.europa.eu/transport/passenger-rights/ro/index.html.
Centrul European al Consumatorilor – ECC România a sărbătorit joi, 5 iunie 2014 Ziua Drepturilor Pasagerilor în Transportul Aerian în Aeroportul Internațional ”Henri Coandă” din București. La eveniment au participat și au discutat cu cărțile pe față despre problemele călătorilor, întărzieri, anulări și pierderi de bagaje, într-un cuvânt despre drepturile pasagerilor aerieni: domnul Neven Mimica, Comisarul pentru Protecția Consumatorilor din cadrul Comisiei Europene, domnul Marius Alexandru Dunca, Secretar de Stat, Președinte Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor și doamna Irina Chirițoiu, Director ECC România.
”Suntem deja la al  patrulea an în care organizăm Ziua Drepturilor Pasagerilor în Transportul Aerian alături de celelalte Centre Europene ale Consumatorilor, al patrulea an alături de consumatorii români care utilizează transportul aerian. Cel mai important mesaj pe care încercăm să-l aducem la cunoștința consumatorilor este că drepturile lor sunt reale și că nu pot fi ignorate de nimeni. Indiferent de situație, că vorbim de un zbor întârziat, anulat, de un bagaj pierdut, drepturile consumatorilor sunt clar stabilite și ar trebui respectate de transportatorii aerieni. Iar dacă acest lucru nu se întâmplă, ECC Romania este alături de ei pentru a le oferi informațiile sau sprijinul de care au nevoie.”, a declarat doamna Irina Chirițoiu, Director ECC Romania.

”Consumatorii, fie din România, fie din Uniunea Europeană, au drepturi egale oriunde în spațiul comunitar. Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor, în colaborare cu organismele similare de la nivel european, supraveghează permanent piața pentru ca dumneavoastră să beneficiați de produse și servicii corespunzătoare. Politica noastră este de a preveni înainte de a combate, drept pentru care ne orientăm spre o informare corectă, completă și precisă a consumatorilor. Însă, de fiecare dată în care considerați că drepturile v-au fost încălcate vă rugăm să apelați, cu încredere, la Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor” – Marius Alexandru Dunca, Președinte ANPC.

Domnul Neven Mimica, Comisarul pentru Protecția Consumatorilor din cadrul Comisiei Europene, a fost prezent în Aeroportul Internațional ”Henri Coandă” pentru a lua parte la acest eveniment și a sublinia importanța drepturilor pasagerilor în transportul aerian și atenția deosebită pe care Comisia Europeană o acordă acestui domeniu. Această participare a fost punctul de plecare al vizitei pe care domnul Mimica o efectuează în România în perioada 5-6 iunie 2014.
Mai multe detalii, dar și fotografii de la acest eveniment puteți găsi aici.

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.Booking.com
Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!