Evora portugalia
Evora / Foto: mmeee
Europa

Evora, inima provinciei portugheze Alentejo

Provincia Alentejo este o regiune de campii intinse, aflata in sudul raului Tagus din Portugalia. In inima acestei regiuni, pe un deal inconjurat de podgorii si unde peisajul este cu adevarat de vis, se afla orasul Evora, inclus in Patrimoniul Mondial al UNESCO. Centrul sau istoric a fost pastrat in forma sa originala si este inconjurat de ziduri fortificate si dominat de o catedrala impunatoare. Orasul se mandreste cu monumente datand din diverse perioade istorice; aici se afla nu mai putin de 4000 de cladiri de interes, printre care biserici, palate, porti si piete, desi Evora este si un oras universitar vibrant.

Catedrala Evora
Catedrala din Evora / Foto: Leila Melhado

Istoria orasului Evora incepe acum 2000 de ani. In timpul romanilor, era cunoscut sub numele de Liberalitas Julia si aici pot fi inca vazute dovezi apartinand acelei perioade, printre care templul monumental al zeitei Diana. Cu cele 14 coloane corintiene ale sale si structura sa impunatoare, acesta este cel mai bine pastrat monument din Portugalia. In timpul invaziilor barbare, Evora s-a aflat sub domnia vizigotilor, iar in anul 715, orasul a fost cucerit de catre mauri.

Evora a fost cucerita de la mauri de catre cavalerul crestin Geraldo Sempavor, in secolul 12 si a devenit in Evul Mediu, unul dintre cele mai vibrante orase din Portugalia. Curtea regala a avut adesea resedinta aici si Evora a fost martora la multe nunti princiare. Cu stilul sau gotic, catedrala dateaza din secolul 13, dar manastirea si portalul sau au fost adaugate in secolul 14. Cupola este ceva neobisnuit pentru bisericile portugheze, iar altarul baroc a fost reconstruit ulterior. In apropiere se afla biserica gotica a Sf. Joao Evanghelistul, o cladire minunata inaugurata in anul 1485, al carei naos este strajuit de catre placi pictate manual.

evora portugalia
Evora / Foto: Canva Photos

Universitatea a fost infiintata de catre Compania lui Isus in anul 1551. Aici, invatati de marca precum Clenardo si Molina au transmis cunostintele lor mai departe. In secolul 18, iezuitii au fost expulzati, universitatea a fost inchisa, iar Evora a intrat in declin. Trecutul cultural, artistic si istoric al Evorei este bine documentat in multele monumente care au rezistat din fiecare perioada istorica, toata facand parte din bogata mostenire a acestui oras.

Citeste si: 5 locuri de neratat in Portugalia, tara vinului si a fado-ului

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Caută zboruri și hoteluriBooking.com
Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!