Europa

Sarajevo – ce sa faci si ce sa vezi in capitala Bosniei

La miezul zilei, in Sarajevo, muezinii (preoti musulmani) fac anunturi din minarete, in timp ce clopotele se aud dincolo de Alpii Dinarici. Masinile isi fac loc cu greu printre fumatorii de narghilea si bautorii stradali de cafea. Femei elegante fac zgomot cu tocurile pantofilor pe aleile pietruite. Carisma orasului este contagioasa, dar in spatele forfotei si stralucirii se afla un trecut tragic.

In anul 1992, capitala Bosniei Herzegovina, a trecut de la statutul de oras al diversitatii, in care musulmani iugoslavi, crestini si evrei convietuiau laolalta in armonie, la cel al unui loc in care un razboi sangeros ce a durat aproape 4 ani, a rapit mai mult de 11000 de vieti. In ultima decada, aici s-au schimbat insa multe. Spiritul creativ al locuitorilor orasului Sarajevo iese foarte mult in evidenta in zilele noastre. Cartierele inghesuite in vale si care stau la poalele dealurilor din imprejurimi, reprezinta terenuri fertile pentru afaceri si un testament al epocilor de mult apuse. Cafenele, teatre, magazine si restaurante impanzesc cladirile construite intr-un amestec cosmopolit de stiluri, printre care otoman, secesionist, comunist si modern. Localnicii si vizitatorii deopotriva par sa redescopere muntii din jur, pe partiile ce au gazduit in anul 1984, Jocurile Olimpice de Iarna.

[highlights color=”red”]Seductia secesionista [/highlights]

Lectia de istorie a orasului Sarajevo incepe cu o cina la 4 Sobe Gospode Safije (Cele 4 camere ale doamnei Safija), restaurant gazduit de o casa construit in anul 1910, in timpul dominatiei habsburgice ce a durat 40 de ani, de catre un conte austriac pentru o localnica pe nume Safija. Dragostea lor a fost un subiect tabu, dar acest restaurant bosniaco-european, readus la splendoarea inceputului de secol 20 si impanzit de obiecte din acea perioada, este considerat printre cele mai tari locatii de gen din oras. Incearca vita la gratar cu rozmarin si sos de ansoa, sau pestele cu ghimbir si o sticla de vin rosu Blatina sau alb, Zilavka.

4mese

[highlights color=”red”]Teatrul sufletelor [/highlights]

In acelasi cartier, langa fostul Stadion Olimpic, se afla Sarajevski Ratni Teatar (Teatrul Razboiului din Sarajevo sau Sartr). Inaugurat la o luna dupa inceperea asediului, la Sartr au fost sustinute sute de reprezentatii in timpul razboiului, el devenind un adevarat simbol al sfidarii. “A fi creativi era singura modalitate prin care puteam supravietui acestui razboi,” spune Nihad Kresevljakovic, directorul teatrului. “Astfel, cei din Sarajevo stiu ca arta si cultura reprezinta nevoi de baza ale omului, precum apa si mancarea.” Repertoriul include spectacole de music hall, dans, teatru documentar si drame. Printre noile productii se numara piesa “Secretul gemului de zmeura,” care iti ofera o privire introspectiva asupra orasului Sarajevo.

sartr

[highlights color=”red”]Kitsch pe baza de peste [/highlights]

Pentru o noapte alba, mergi la Zlatna Ribica (Pestele de aur). Aflat langa Flacara eterna ce arde in onoarea victimelor celui de-al doilea razboi mondial, aceasta cafenea si bar este o locatie incarcata de kitsch, din Sarajevo. Intr-un perete acoperit in intregime de oglinzi, se reflecta un amestec bizar de candelabre, carafe de vin, fotolii capitonate si instrumente muzicale, beculete de Craciun, televizoare alb-negru si un bol in care inoata un pestisor auriu, aflat la intersectia celor doua incaperi ale barului. Pe fundal, se aude muzica de jazz. In timpul iernii, incearca reteta secreta de vin rosu fiert, iar vara, sangria facuta in casa, cu portocale si cirese.

Zlatna Ribica

[highlights color=”red”]O barfa la cafea[/highlights]

Pentru cei din Sarajevo, bautul cafelei este un ritual de relaxare, mai degraba decat de accelerare a pulsului. In interiorul cafenelei rustice din lemn, Cajdzinica Dzirlo, de la marginea de est a cartierului Bascarsija, poti descoperi si savura o cafea unica, servita in ibrice din alama. Pentru o varianta mai moderna a acestui obicei respectat de ani de zile, fa o vizita la Rahatlook si bea cafea, alaturi de produse proaspete de patiserie precum covrigei cu nuca, orasnica.

About the author

TukTuk guy

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Urmărește-ne pe Facebook!