Cu linia sa de coasta care se intinde intre Oceanul Atlantic si Marea Mediterana, Franta a fost intotdeauna expusa atacurilor venite dinspre apa. Pentru a apara coasta franceza de inamici precum piratii barbari, Imperiul Roman, britanici, prusaci si spanioli, conducatorii Frantei au construit de-a lungul secolelor, nenumarate fortarete. In zilele noastre, aceste constructii de razboi abandonate stau martore ale istoriei violente a Frantei si ale suprematiei coloniale, pe care tara a dobandit-o in timpul unor imparati de prestigiu, precum Louis XIV si Napoleon Bonaparte.

[highlights color=”red”]7 Fort Louvois[/highlights]

louvois
Fort Louvois

Fort Louvois, cunoscut in randul localnicilor sub numele de Fort Chapus sau Fort du Chapus, a fost construit intre anii 1691 si 1694, in timpul domniei lui Louis XIV, in golful Chapus. Fortareata se afla la 400 de metri in larg, pe partea opusa citadelei Château d’Oléron, de pe insula Oléron. Ea a fost pozitionata astfel incat focurile incrucisate dinspre castel si fortareata sa controleze Pertuis de Maumusson (Coridorul Maumusson) si sa impiedice accesul catre caile de trecere Rochefort, dinspre sud.  Fort Louvois a beneficiat de actiune, din punct de vedere militar, numai catre sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial, cand a fost grav afectat de bombardamente, necesitand restaurarea ulterioara. Incepand din anul 1972, fortareata serveste drept locatie pentru o ferma de stridii, unde acestea sunt crescute, langa drumul care leaga constructia de tarm. Tot aici se afla si o expozitie permanenta care descrie istoria acestor locuri si unde sunt expuse modele de fortificatii de pe coasta Charente. In timpul verii, pe durata fluxului, o ambarcatiune duce vizitatorii pana la fortareata; in timpul refluxului, fortareata este accesibila urmand un drum pietruit.

[highlights color=”blue”]6 Fort Énet[/highlights]

enet
Fort Enet

Fort Énet se afla langa orasul Fouras, in regiunea Charente-Maritime si aici se poate ajunge pe jos, la capatul unui drum pietruit, ce poate fi parcurs in timpul refluxului. Fortareata a fost construita la ordinul lui Napoleon, incepand cu anul 1810, fiind terminata intre 1848 si 1850. Numita initial “Enette”, ea a fost ridicata pentru a bloca trecerea intre insula d’Aix si coasta, desi a servit in principal drept inchisoare pentru condamnatii din zona.

[highlights color=”red”]5 Fort Boyard[/highlights]

Fort Boyard
Fort Boyard

Fort Boyard se afla la jumatatea drumului dintre Aix si insula Oléron, in stramtoarea  Pertuis d’Antioche, din vestul coastei Frantei. Constructia fortaretei a inceput in anul 1801si a durat pana in 1857, in timpul domniei lui Napoleon Bonaparte, desi acesta nu a vazut niciodata lucrarea terminate, intrucat a fost trimis in exil pe insula d’Aix. Avansul trupelor de artilerie, care se miscau mai repede decat lucrarile de constructii, au facut ca aceasta fortareata sa devina inutila, inainte chiar de a fi terminata. Costurile ridicarii ei s-au ridicat la echivalentul a peste doua milioane de euro, din zilele noastre.

Rezervă o cameră la hotel Booking.com

LASĂ UN RĂSPUNS:

Introdu comentariul!
Introdu numele

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.