Europa

7 forturi magnifice aflate pe coasta Frantei

[nextpage title=”Pagina 1″ ]

Cu linia sa de coasta care se intinde intre Oceanul Atlantic si Marea Mediterana, Franta a fost intotdeauna expusa atacurilor venite dinspre apa. Pentru a apara coasta franceza de inamici precum piratii barbari, Imperiul Roman, britanici, prusaci si spanioli, conducatorii Frantei au construit de-a lungul secolelor, nenumarate fortarete. In zilele noastre, aceste constructii de razboi abandonate stau martore ale istoriei violente a Frantei si ale suprematiei coloniale, pe care tara a dobandit-o in timpul unor imparati de prestigiu, precum Louis XIV si Napoleon Bonaparte.

[highlights color=”red”]7 Fort Louvois[/highlights]

louvois
Fort Louvois

Fort Louvois, cunoscut in randul localnicilor sub numele de Fort Chapus sau Fort du Chapus, a fost construit intre anii 1691 si 1694, in timpul domniei lui Louis XIV, in golful Chapus. Fortareata se afla la 400 de metri in larg, pe partea opusa citadelei Château d’Oléron, de pe insula Oléron. Ea a fost pozitionata astfel incat focurile incrucisate dinspre castel si fortareata sa controleze Pertuis de Maumusson (Coridorul Maumusson) si sa impiedice accesul catre caile de trecere Rochefort, dinspre sud.  Fort Louvois a beneficiat de actiune, din punct de vedere militar, numai catre sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial, cand a fost grav afectat de bombardamente, necesitand restaurarea ulterioara. Incepand din anul 1972, fortareata serveste drept locatie pentru o ferma de stridii, unde acestea sunt crescute, langa drumul care leaga constructia de tarm. Tot aici se afla si o expozitie permanenta care descrie istoria acestor locuri si unde sunt expuse modele de fortificatii de pe coasta Charente. In timpul verii, pe durata fluxului, o ambarcatiune duce vizitatorii pana la fortareata; in timpul refluxului, fortareata este accesibila urmand un drum pietruit.

[highlights color=”blue”]6 Fort Énet[/highlights]

enet
Fort Enet

Fort Énet se afla langa orasul Fouras, in regiunea Charente-Maritime si aici se poate ajunge pe jos, la capatul unui drum pietruit, ce poate fi parcurs in timpul refluxului. Fortareata a fost construita la ordinul lui Napoleon, incepand cu anul 1810, fiind terminata intre 1848 si 1850. Numita initial “Enette”, ea a fost ridicata pentru a bloca trecerea intre insula d’Aix si coasta, desi a servit in principal drept inchisoare pentru condamnatii din zona.

[highlights color=”red”]5 Fort Boyard[/highlights]

Fort Boyard
Fort Boyard

Fort Boyard se afla la jumatatea drumului dintre Aix si insula Oléron, in stramtoarea  Pertuis d’Antioche, din vestul coastei Frantei. Constructia fortaretei a inceput in anul 1801si a durat pana in 1857, in timpul domniei lui Napoleon Bonaparte, desi acesta nu a vazut niciodata lucrarea terminate, intrucat a fost trimis in exil pe insula d’Aix. Avansul trupelor de artilerie, care se miscau mai repede decat lucrarile de constructii, au facut ca aceasta fortareata sa devina inutila, inainte chiar de a fi terminata. Costurile ridicarii ei s-au ridicat la echivalentul a peste doua milioane de euro, din zilele noastre.

[/nextpage] [nextpage title=”Pagina 2″ ]

[highlights color=”blue”]4 Fort de La Prée[/highlights]

Fort de La Prée
Fort de La Prée

Fort de La Prée este o fortareata aflata la capatul de est al insulei de Ré, construita in secolul 17. In anul 1625, ofiterul francez Toiras se afla in fruntea trupelor regale, atunci cand acestea au capturat insula de la hughenoti, aflati sub comanda amiralului Soubise. Dupa victoria repurtata, Toiras a primit titlul de conte si a devenit guvernator al insulei de Ré. El a fost cel care a construit Fort de La Prée.

[highlights color=”red”]3 Fort Îles Saint-Marcouf[/highlights]

Fort Îles Saint-Marcouf
Fort Îles Saint-Marcouf

In regiunea Baie de la Seine a Canalului Manecii, in largul coastei Normandiei, se afla doua mici insule nelocuite, numite Saint-Marcouf. Cea mai mare dintre ele, insula du Large, este la 500 de metri est de mai mica insula de Terre si aici exista o fortareata construita intre anii 1803 si 1812, la ordinul lui Napoleon. Insulele sunt in prezent rezervatii naturale protejate si accesul pe ele este restrictionat.

[highlights color=”blue”]2 Fort-la-Latte[/highlights]

Fort-la-Latte
Fort-la-Latte

Fort-la-Latte este un castel datand din secolul 14, fortificat cu bastioane in anii 1700. El se afla la sud-est de Cap Fréhel pe Coasta de smarald a Bretaniei si este considerat una dintre cele mai frumoase fortarete din aceasta zona. Castelul a reprezentat o locatie populara in randul producatorilor de filme, aici turnandu-se secvente din The Vikings (1958) si Ridicule (1996).

[highlights color=”red”]1 Fort Lupin[/highlights]

Fort Lupin
Fort Lupin

Fort Lupin, numit si Fort de la Charente, se afla pe malul de sud al raului Charente, construit pe o stanca la jumatatea drumului dintre gura raului si prima cotitura catre Rochefort. Aceasta fortareata din secolul 17 este un exemplu de design elegant apartinand unei serii de fortarete construite de-a lungul coastei franceze, constand dintr-o baterie semi-circulara care era folosita impotriva navelor, un turn central si o fatada care sa protejeze  portiunea de uscat.

[/nextpage]

About the author

TukTuk guy

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

vivre.ro

carturesti.ro
Urmărește-ne pe Facebook!