Destinatii

Cele mai spectaculoase limbi de pamant din lume

In limbaj geografic, prin limba de pamant se intelege o forma de relief aparuta in urma depozitelor de nisip formate de valuri. Limbile de pamant sunt inguste si intinse – un capat al lor este atasat de uscat, iar celalalt se afla in apa. O astfel de formatiune apare atunci cand valurile lovesc intinderea de nisip intr-un unghi oblic, mutand sedimentele pe plaja si in apa, acolo unde sunt depozitate intr-o fasie ingusta de pamant. Pe masura ce aceasta creste, ea poate deveni stabila si fertila si poate fi chiar locuita. Iata cateva dintre cele mai spectaculoase limbi de pamant din lume.

[highlights color=”blue”]Spurn Point[/highlights]

spurn point

Spurn Point este una dintre cele mai incantatoare forme de relief de pe coasta Marii Britanii – o fasie ingusta de pamant de numai 46 de metri latime, la capatul coastei din East Riding of Yorkshire, care patrunde in mare pe o distanta de 5,5 kilometri, de-a lungul estuarului Humber. La un capat al ei se afla o fasie larga de pamant unde exista un far (scos insa din uz) si o statie de barci de salvare. Spurn Head se intinde pe o suprafata de 113 hectare si este alcatuita din bancuri de nisip si pietris, tinute la un loc de ierburi Marram si Seabuckthorn. Spurn este un loc relativ mic si cu toate astea un refugiu al vietii salbatice, aici poposind pasari migratoare, soparle, cerbi europeni si numeroase specii de insecte.  Deschisa fiind in fata ravagiilor Marii Nordului, aceasta intindere ingusta de pamant are un ecosistem foarte delicat. Pe de o parte, plantele au invatat sa se adapteze la a fi acoperite de apa la fiecare 12 ore, iar pe de alta parte, acolo unde nisipul se misca, plantele s-au adaptat sa retina umezeala. Spurn Point este un loc perfect pentru a admira pasarile – exista si posibilitati de cazare peste noapte. In diminetile frumoase de toamna, poti vedea chiar si 15000 de pasari in zbor.

[highlights color=”blue”]Farewell Spit[/highlights]

Farewell Spit

Farewell Spit se afla la capatul de nord al insulei South din Noua Zeelanda, intinzandu-se catre est de la Cape Farewell, cel mai nordic punct al insulei. Este cea mai lunga intindere de nisip din Noua Zeelanda, avand o lungime de 26 de kilometri deasupra nivelului marii si inca 6 kilometri sub apa. Ea tine de la vest la est si este alcatuita din nisip fin auriu, fiind suficient de larga pentru a avea si propriile sale dune de nisip. Partea de nord a dunelor este abrupta si expusa in mod constant la vanturile care bat cu peste 25 de kilometri pe ora. Partea de sud, de langa golful Golden Bay este mult mai stabila si acoperita de vegetatie. Aici valurile se retrag pana la 7 kilometri, lasand in urma lor 80 de kilometri patrati de mal – un teren propice pentru miile de pasari din zona, dar si o capcana pentru balenele care esueaza frecvent aici. Zona este administrata de catre Departamentul de Conservare al Noii Zeelande, fiind rezervatie de pasari si animale salbatice. In afara de o mica zona, limba de pamant este inchisa pentru public, cu exceptia turistilor care vin aici in excursii organizate. La capatul ei exista un far care poate fi vizitat.

[highlights color=”blue”]Arabat Spit[/highlights]

Arabat Spit

Arabat Spit din Marea Azov este cea mai lunga limba de pamant din lume, avand o lungime de aproximativ 110 kilometri. Ea se afla intre orasul Henicesk din Ucraina la nord si tarmurile de nord-est ale Crimeei la sud, fiind separata de Henicesk prin stramtoarea cu acelasi nume. Arabat Spit are o latime care variaza intre 270 metri si 8 kilometri si o suprafata totala de  395 kilometri patrati. Intinderea de nisip este relativ “nou” formata si a fost creata in urma procesului de sedimentare in perioada cuprinsa intre anii 1100–1200 e.n. A fost un loc salbatic pana in anul 1835, cand aici a fost contruit un drum si 5 statii de livrare pentru posta. Mai tarziu, in secolul 19, aici au aparut 25 de asezari rurale si 3 stabilimente militare, plus un oras pe nume Arabat. Populatia rurala numara in jur de 235 de locuitori, ale caror ocupatii principale erau pescuitul, cultivarea pamantului si producerea de sare. Cea din urma este traditionala pentru regiune, datorita apelor intinse, putin adanci si foarte sarate din lagunele Sivash. In secolul 9 aici se produceau in jur de 24000 de tone de sare, in fiecare an. In secolul 17, armata turceasca a construit o fortareata pentru a proteja aceasta zona si Crimeea de catre invazii. Fortareata Arabat poate fi vazuta si in prezent, in partea cea mai sud a limbii de pamant.

[highlights color=”blue”]Dungeness Spit[/highlights]

Dungeness Spit

Dungeness Spit este lunga de 8,9 kilometri si se intinde din partea de nord a peninsulei Olympic pana in nord-estul Clallam County, Washington, SUA, in stramtoarea Juan de Fuca. Aici se afla si o intindere de apa numita Dungeness Bay si este cea mai lunga limba de pamant, naturala, din Statele Unite. Dungeness Spit face parte in intregime din Dungeness National Wildlife Refuge si tot aici se afla si farul cu acelasi nume. Vizitatorilor li se permite sa strabata intinderea de nisip, pana la capatul sau, acolo unde farul sta de straja din anul 1857. Punctul extrem al acestei fasii, la fel ca si golful Dungeness, sunt inchise pentru public, in scopul de a proteja speciile de pasari si animale. In acest refugiu traiesc peste 250 de specii de pasari, 41 de specii de mamifere de uscat si 8 specii de mamifere acvatice.

About the author

TukTuk guy

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Urmărește-ne pe Facebook!