Europa

In Aix-en-Provence, pe urmele lui Cezanne

Pictorul Paul Cézanne a fost foarte legat de orasul sau natal, Aix-en-Provence, din sudul Frantei si este usor sa iti dai seama de ce. La mai bine de 100 de ani distanta de perioada in care a trait acest mare artist, orasul are inca un farmec aparte. “Atunci cand te nasti aici,” spunea Cézanne, “nicaieri in alta parte nu poate fi mai bine.” El a fost fascinat de lumina din Provence si a pictat ori de cate ori a avut ocazia, peisajele din regiune – exista nu mai putin de 60 de versiuni numai ale muntelui St. Victoire. Operele lui Cézanne au fost respinse si criticate in mod constant pana in ultimii ani ai vietii sale, dar nimeni nu contesta faptul ca el a influentat numerosi artisti moderni si se bucura in prezent de foarte multa atentie in Aix. Orasul este mandru de cel care a trait aici si poti vedea pe strazi placi de bronz marcate cu litera “C”, pentru a oferi vizitatorilor posibilitatea unei incursiuni in viata acestui mare pictor.

Cezanne a avut multe tablouri in care a oglindit viata din Provence. Aici, Golful Marsiliei văzut de la Estaque.
Cezanne a avut multe tablouri in care a oglindit viata din Provence. Aici, Golful Marsiliei văzut de la Estaque.

Turul incepe pe bulevardul strajuit de copaci, Cours Mirabeau, acolo unde statuia din bronz a lui Cézanne se afla in piata General Charles de Gaulle, cu fantana sa impunatoare, La Rotonde. Chipul artistului a fost sculptat de catre Gabriel Sterk si donat orasului in anul 2006. De acolo, ajungi in centrul istoric al orasului Aix, trecand pe langa scoala unde a invatat Cézanne, casele rudelor si prietenilor sai, cafenelele pe care le-a frecventat, atelierul sau si biserica unde a fost botezat. Fiecare dintre aceste locuri are un loc bine stabilit in viata sa interesanta si pe alocuri excentrica.

Cours Mirabeau
Cours Mirabeau

Paul Cézanne s-a nascut in luna ianuarie a anului 1839, parintii lui nefiind casatoriti pana in anul 1844, atunci cand Paul a inceput scoala elementara. Tatal sau, care era palarier, a devenit un bancher de succes, ceea ce a facut ca Paul sa creasca intr-o familie instarita. El a fost prieten apropiat cu scriitorul Emile Zola, iar atunci cand Zola a parasit orasul Aix pentru a se muta in Paris, Cézanne l-a urmat, hotarat sa se dedice in intregime picturii. Acest lucru a fost impotriva dorintei tatalui sau, care dorea ca fiul lui sa devina avocat. In familie au avut loc nenumarate discutii pe aceasta tema, pana cand tatal a cedat si a fost de acord sa ii asigure lui Paul un fond din care care acesta sa se poata intretina, in incercarile sale artistice.

Operele sale nu s-au vandut insa foarte bine. Alti artisti, printre care cei impresionisti, i-au desconsiderat stilul progresist, motiv pentru care Cézanne a avut putini prieteni in randul colegilor sai de breasla. In ce priveste viata personala, pictorul s-a insurat cu amanta sa si a avut un baiat impreuna cu aceasta (desi tatal lui Cézanne nu a stiut ani de zile despre acest copil), dar in final s-au separat, iar el a dezmostenit-o. Drumul unui artist este adesea unul destul de sinuos.

Exista insa si alte elemente de interes ale circuitului turistic pe urmele lui Cézanne. Iata cateva dintre ele:

– Muzeul Granet, acolo unde Cézanne a luat lectii de desen. Muzeul, extins dupa restaurarea ce a avut loc in anul 2006, expune descoperiri arheologice si opere ale unor artisti, printre care si tablouri pictate de Cézanne.

Muzeul Granet
Muzeul Granet

– Brasserie les deux Garcons, pe Cours Mirabeau. Aici artistul lua adesea masa impreuna cu prietenul sau, Emile Zola. Locul incarcat de istorie (functioneaza inca din anul 1792) este mereu plin de turisti si un pic scump, dar merita sa vii aici, fie si pentru a bea o cafea in timp ce urmaresti cu privirea trecatorii. Mancarea si serviciile sunt de calitate, iar daca vrei sa exersezi limba franceza, ai sansa sa o faci, impreuna cu ospatarii extrem de prietenosi.

Brasserie les deux Garcons
Brasserie les deux Garcons

– Biserica La Madeleine din Place des Precheurs, unde Paul a fost botezat in anul 1839. Aici se afla tablouri de Rubens si Van Loo si un triptic mai putin obisnuit, din secolul 15, infatisand Buna Vestire.

– Catedrala Saint-Sauveur, un amestec elaborat de stiluri arhitecturale, locul unde au fost organizate funeraliile lui Paul Cézanne, in anul 1906.

Catedrala Saint-Sauveur
Catedrala Saint-Sauveur

Atelierul artistului, aflat in afara centrului orasului, este locul in care prezenta sa poate fi simtita cel mai pregnant. In fiecare dimineata, el mergea pe jos de acasa, de pe strada Boulegon, pana la L’Atelier des Lauves, pentru a picta, se intorcea in Aix pentru a lua pranzul, apoi se reintorcea la atelier pentru a picta din nou pana la lasarea intunericului. Dupa moartea lui Cézanne, atelierul a fost aproape sa fie distrus, dar 114 admiratori americani ai artistului, l-au cumparat, l-au restaurat si l-au donat Universitatii Aix-Marseilles. In anul 1969, el a fost cedat pe post de muzeu, orasului Aix.

In atelierul de la etaj, vizitatorii pot vedea copii dupa tablourile lui Cézanne, acuarelele si sevaletul sau, palarii si haine si multe alte obiecte pe care el le-a adunat pentru a-i servi drept model pentru lucrarile sale – fructe, cepe, vase si chiar cranii. La parterul muzeului se afla un magazin de suveniruri, iar o gradina incantatoare te asteapta in afara sa.

Atelierul lui Cezanne
Atelierul lui Cezanne

Doua alte locatii importante se afla la mica distanta de Aix. Una dintre ele este reprezentata de catre stancile Bibémus, aflate intr-o padure de pini, acolo unde Cézanne a pictat multe dintre peisajele sale. Se spune ca aceasta zona a determinat inceputurile stilului cubist.  Cealalta este casa Jas de Bouffan, o resedinta datand din secolul 18, unde artistul a lucrat timp de 40 de ani si a realizat unele dintre cele mai bune lucrari ale sale. Ambele pot fi vizitate numai in cadrul unor circuite turistice organizate.

Exista un subiect care l-a obsedat pe Cézanne de-a lungul vietii sale artistice si acesta este muntele St. Victoire. Cei interesati au la dispozitie harti si rute cicliste, pentru a ajunge aici, unde luminile si umbrele se schimba in mod constant, creand peisaje de o rara frumusete. Cézanne spunea despre acest munte ca “imi da fiori pe sira spinarii. Daca as putea, cu ajutorul misterului exercitat de culorile mele, sa impart acest fior cu ceilalti, nu ar avea ei oare o alta perceptie, mult mai obsedanta, a lumii inconjuratoare?”

St. Victoire
Muntele St. Victoire

 

Cézanne a fost un post-impresionist a carui opera a anticipat oarecum cubismul si fauvismul. Stilul sau modern a fost unul controversat, dar recunoscut pentru influenta fantastica exercitata asupra artei moderne.

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

answear.roBooking.com

vivre.ro
Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!