[highlights color=”red”]Branza topita[/highlights]

Niciun elvetian care se respecta nu va manca traditionala fondue inainte de venirea iernii, dar toamna este un bun prilej pentru turisti, sa o incerce. Le Mazot (Bärenplatz 5; 41-31-311-70-88; mazot-bern.ch) ramane un loc popular pentru numeroasele sortimente de fondue (in jur de 25 de franci de persoana), dar daca vrei sa lasi ambianta rustica in favoarea uneia mai moderne, mergi la Lötschberg (Zeughausgasse 16; 41-31-311-34-55; loetschberg-aoc.ch), unde si fondue-ul este mult mai traditional – adevarata branza Gruyère-vacherin amestecata cu usturoi si fendant, un soi de vin alb elvetian. Suna inainte pentru a rezerva o masa.

Fondue, celebra branza topita elvetiana
Fondue, celebra branza topita elvetiana

[highlights color=”red”]E timpul pentru jazz[/highlights]

Daca Montreux, aflat pe malul lacului Geneva, gazduieste cel mai cunoscut festival de jazz, Berna este locul in care se afla o scoala de jazz, care isi organizeaza propriul festival si Mahogany Hall, un club ce a fost deschis in anul 1968, pe malul raului unde muzicieni elevetieni precum Philipp Fankhauser si Stephan Eicher au sustinut reprezentatii. Situat langa Langa BärenPark (Klösterlistutz 18; 41-31-328-52-00; mahogany.ch), clubul Mahogany Hall poate gazdui in prezent pana la 180 de persoane, iar genurile muzicale care se canta aici, variaza de la Dixie jazz pana la funk si soul. Seria concertelor de toamna incepe la jumatatea lunii septembrie, prima seara de sambata fiind dedicata trupei elvetiene 007 Only (scenele din pelicula James Bond din anul 1969, “On Her Majesty’s Secret Service” au fost filmate in Oberland). Pretul biletelor porneste de la 25 de franci.

[highlights color=”red”]Pe doua roti in Berna[/highlights]

Duminicile in Berna sunt linistite, majoritatea magazinelor fiind inchise: in concluzie este o zi ideala pentru plimbat cu bicicleta. Trei centre de inchirieri ofera biciclete gratuit pana la 4 ore; fiecare ora in plus costa 1 franc. Punctul principal de colectare, aflat in Milchgässli, in partea de sud-vest a garii (41-79-277-28-57 on-call service; bernrollt.ch), inchiriaza gratuit pentru primele doua ore, biciclete electrice (1 franc pentru fiecare ora in plus).

[highlights color=”red”]Oua si ruine[/highlights]

Restaurantul Marzilibrücke
Restaurantul Marzilibrücke

Marzilibrücke (Gasstrasse 8; 41-31-311-27-80; taberna.ch), din cartierul Marzili din Berna, iti ofera posibilitatea de a servi incepand cu ora 10 dimineata, brunch-ul in stil bufet suedez, in meniu regasindu-se rosii la gratar, clatite si dulceturi (31 franci). Pentru biciclisti, Zehendermätteli (Reichenbachstrasse 161; 41-31-301-54-47; zehendermaetteli.ch), ferma si restaurant aflate in partea de nord a orasului, se afla la circa 5,5 kilometri de gara principala din Berna. Pentru a ajunge acolo, treci pe langa peninsula Enge, acolo unde drumurile romane te poarta pe langa ruinele unei bai antice si catre un feribot care isi transporta pasagerii peste raul Aare. Selectia de branzeturi de la Zehendermätteli este fantastica si vine acompaniata de alte preparate delicioase, care iti lasa gura apa (35 franci).

[highlights color=”red”]Cazarea in Berna[/highlights]

Dupa lucrari de renovare ce au durat doi ani, opulentul hotel Schweizerhof (Bahnhofplatz 11; 41-31-326-80-80; schweizerhof-bern.ch) si-a redeschis portile pentru public, in luna aprilie. Locatia care dispune de 99 de camere, are o istorie de 150 de ani, printre oaspetii de aici numarandu-se Grace Kelly si Albert Schweitzer. Pretul unei camere porneste de la 450 de franci.

Hotel Landhaus (Altenbergstrasse 4-6; 41-31-331-41-66; landhausbern.ch), aflat in partea de est a orasului vechi, ofera camera confortabile, cu dotari standard, la preturi accesibile. Camerele duble cu baie, costa de la 160 de franci.

Rezervă o cameră la hotel Booking.com

LASĂ UN RĂSPUNS:

Introdu comentariul!
Introdu numele

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.