Arta & Aventura

7 statui celebre, inspirate din lumea povestilor

Basmele au fost folosite de parinti pentru a-si adormi copiii, timp de generatii intregi. Acestea i-au distrat pe cei mici, au inspirat numerosi scriitori si si-au gasit un loc binemeritat in cultura contemporana. Multe personaje din povesti au fost imortalizate in statui care stau in piete publice, in gradini sau pe malul raurilor. Porneste impreuna cu noi intr-o calatorie in care vei descoperi cele mai faimoase statui, ce au la baza personajele din lumea magica a povestilor.

[highlights color=”pink”]7 Mica Sirena din Copenhaga[/highlights]

Statuia Micii Sirene se afla pe faleza Langelinie, la 10 minute de mers pe jos de debarcaderul destinat navelor de croaziera din Copenhaga, Danemarca. Aproape in marimea reala, statuia din bronz se afla pe o stanca la malul marii. Avand la baza basmul scris in anul 1837 de catre Hans Christian Andersen, statuia este un simbol al orasului si o atractie turistica importanta inca din anul 1913. Din pacate ea a facut obiectul a numeroase acte de vandalism in existenta sa de 100 de ani. A fost murdarita cu vopsea de cateva ori, a avut bratul drept amputat, a fost decapitata de trei ori si chiar imprinsa de pe stanca in anul 2003. De doua ori a fost imbracata in ‘burqa’, iar odata, i-a fost pus in mana un dildo. Din fericire, de fiecare data statuia a fost restaurata. In anul 2006, autoritatile din Copenhaga au anuntat ca statuia ar putea fi mutata mai in largul portului, pentru a evita eventualele acte viitoare de vandalism si pentru a impiedica astfel turistii sa se urce pe ea. Dar acest lucru nu s-a intamplat inca.

[highlights color=”pink”]6 Fremont Troll din Seattle[/highlights]

Fremont Troll

Fremont Troll este o statuie din beton inalta de aproape 5 metri si jumatate, aflata sub piciorul nordic al podului George Washington (cunoscut si sub numele de Aurora). El tine in mana un autoturism Volkswagen Beetle, cu numere de inmatriculare californiene, parand ca l-ar fi furat de pe strada de deasupra podului. Avand la baza basmul scandinav “Three Billy Goats Gruff”, statuia a fost construita de catre patru artisti din Seattle, pentru Consiliul de Arta din Fremont, in anul 1990, pentru a reabilita o parte mai putin placuta din aceasta zona.   Stauia ofera numeroase colturi unde poti face poze, iar vizitatorii sunt incurajati sa se urce pe ea, in incercarea de a-i scoate singurul ochi bun care i-a mai ramas.

[highlights color=”pink”]5 Peter Pan din Gradinile Kensington din Londra[/highlights]

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

O statuie din bronz a lui Peter Pan, “baiatul care nu vroia sa creasca” se afla in Gradinile Kensington, langa Hyde Park, in Londra. Locatia a fost aleasa de catre autorul lui Peter Pan, J.M. Barrie. Barrie a trait aproape de aceste gradini si a publicat prima sa poveste cu Peter Pan in anul 1902, avand ca sursa de inspiratie parcul. In basmul sau, “The Little White Bird”, Peter zboara din camera sa si se opreste langa lacul Long Water – in locul unde se afla in prezent statuia. Barrie a inceput sa se gandeasca la statuia lui Peter Pan in anul 1906. El a facut poze unui baietel in varsta de sase ani, Michael Llewelyn Davies, imbracat intr-un costum special Peter Pan, pentru a ajuta un sculptor sa dea viata viziunii sale. In anul 1912, el l-a gasit si pe cel care sa realizeze statuia, Sir George Frampton, iar pana la data de 1 mai in acel an, sculptura se afla deja la locul ei in Gradinile Kensington.

 

About the author

TukTuk guy

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Urmărește-ne pe Facebook!