Europa

San Sebastian, intre plaja si cultura

[nextpage title=”Pagina 1″ ]

O vizita in orasul San Sebastián, aflat pe coasta de nord a Spaniei, inseamna dragoste la prima vedere. Prima priveliste care ti se asterne in fata ochilor, cea a golfului stralucitor in forma de scoica, care abunda in nisip auriu si unde apele au culoarea turcoazului, va face sa ti se inmoaie picioarele. Alatura acestei frumuseti naturale, bucataria traditionala fara rival – de la festinurile cotate cu stele Michelin, pana la delicioasele pintxos (tapas in stil basc) – si deja te bate gandul sa iti faci bagajele. O faleza dichisita, un muzeu renovat si o scoala culinara care se va deschide in viitorul apropiat, toate se adauga la ceea ce ti se ofera deja aici. Dar povestea asta de dragoste nu trebuie neaparat sa fie o simpla aventura. In luna iunie, orasul si-a asigurat statutul de capitala europeana a culturii in anul 2016, ceea ce inseamna noi promisiuni pentru anii ce vor veni.

Plaja Phantom

san sebastian beach

Incepe cu o plimbare de-a lungul falezei, care imbratiseaza cele trei plaje ale orasului. Aceasta se intinde intre plaja La Concha si golf. Sau daca vrei o alta perspectiva a acestui loc incantator, urca-te pentru 10 minute la bordul unei ambarcatiuni oferite de compania Motoras de la Isla (Paseo Mollaberria; 34-943-000-450; motorasdelaisla.com; 3,80 euro) care poate fi luata din port pana pe Isla Santa Clara, aflata in mijlocul golfului. In functie de maree, micul ostrov poate dezvalui propria sa intindere de nisip – a patra plaja fantoma din San Sebastián.

Museo Paseo

Continua plimbarea pana la San Telmo Museoa (Plaza Zuloaga 1; 34-943-481-580; santelmomuseoa.com), care s-a redeschis in Parte Vieja (Orasul Vechi) in luna aprilie, urmand drumul care duce din port, din jurul muntelui Urgull, piscul in varful caruia troneaza o statuie a lui Isus. Noua fatada a muzeului – un zid din piatra de culoare gri, in care se afla gauri, prin care si-a facut loc verdeata – te duce cu gandul la imprejurimile stancoase din regiune, dar contrasteaza cu cladirea de langa el, o fosta manastire dominicana, datand din secolul 16 si renovata, unde sunt expuse colectii de arta basca si artefacte istorice.

Parte Vieja, Donostia - San Sebastian, Pais Vasco, Spain

[highlights color=”orange”]O cina de neuitat[/highlights]

Ni Neu (Avenida de Zurriola 1; 34-943-003-162; restaurantenineu.com), care inseamna “Eu insumi” in basca, este noul restaurant din Kursaal, centrul de afaceri care ocupa doua cladiri moderne, in forma de cub, aflate in spatele plajei Zurriola. Peretii negri si mesele luminate de aici sunt “scena” unde iti sunt servite preparate delicioase, precum tartar de ton cu crema de lime sau miel la gratar cu aroma de cafea si nucsoara. Daca preferi ceva mai putin conventional, ia in considerare locatia Narru (Calle de Zubieta 56; 34-943-423-349; narru.es), care s-a redeschis in luna aprilie, sub hotelul Niza. Popularul restaurant subteran serveste mancaruri nepretentioase, dar gustoase, o cina pentru doi (inclusiv vinul) costand aici in jur de 60 de euro.

Optiunea relaxarii

Evita discotecile agglomerate de pe plaja si cauta o locatie relaxanta pe nume Ondarra (Avenida de Zurriola 16; ondarraclub.com), aflata in Gros, cartierul care flancheaza plaja destinata surfului, Zurriola. Inca de la lasarea serii, mesele de aici reprezinta un loc ideal pentru a savura un pahar de gin tonic impreuna cu prietenii.  Mai tarziu, clubul aflat la numarul  16 bis, incinge atmosfera nocturna.

[/nextpage] [nextpage title=”Pagina 2″ ]

Mananca-ti “temele”

basc food

Nu dormi in clasa. Un bucatar de renume poate tine cursurile culinare de la Centrul culinar basc (Paseo Juan Avelino Barriola 101; 34-943-535-103; bculinary.com), o noua scoala gastronomica si institut de cercetari si consultanta internationala, conduse de bucatarul de renume, Ferran Adrià. Noul campus si programul care se intinde pe o durata de patru ani, isi fac debutul luna aceasta, dar cursurile pentru bucatari profesionisti si cele cu durata de jumatate de zi, pentru “pasionatii de gastronomie” (adica restul) au inceput deja in alte locatii din oras. Pentru moment, ele se tin numai in spaniola, dar sunt prevazute a se desfasura si in limba engleza.

Pivnita stelara

Bodegón Alejandro

Ascunsa printre barurile tapas din Parte Vieja, se afla o scara care duce la restaurantul  Bodegón Alejandro (Calle de Fermín Calbetón 4; 34-943-427-158; bodegonalejandro.com), de multa vreme bastion al bucatariei traditionale basce. Tigla colorata si mesele din lemn confera un aer rustic acestei locatii, dar meniul delicios alcatuit din sase feluri de mancare – si care costa 38,50 euro, fara bauturi – reprezinta un amestec fascinant intre modern si clasic. Printre preparatele cel mai recent adaugate pe lista, se numara “lasagna” cu ansoave, ratatouille cu crema gazpacho si un rizoto cu ulei de sepie si branza Idiazábal.

[Vremea tricourilor

La Kukuxumusu (Calle Mayor 15; 34-943-421-184; kukuxumusu.com), personajele de desene animate impodobesc orice, de la tricouri pana la sticle. Acest magazin din Parte Vieja a fost primul inaugurat de compania de design, dar brandul s-a extins rapid in intreaga Spanie. Pentru ceva mai autentic, fa o vizita la Viva la Vida (Calle de Narrica 12; 34-943-430-378; vivalavidatodalavida.com), care s-a deschis anul trecut si unde designul grafic aplicat este unul extrem de original.

Pentru tineri si copii

Sublimul isi da intalnire cu absurdul in varful muntelui Mount Igueldo (34-943-213-525; www.monteigueldo.es), in partea de vest a golfului. Urca cu telefericul pana in varf (2,80 euro), acolo unde vei avea parte de cea mai frumoasa priveliste din lume. Apoi retraieste copilaria in vechiul parc de distractii, acolo unde caruselele si jocurile sunt atat de ridicole – desi neintentionat –  incat aduc zambetul pe fata copiilor si adolescentilor, deopotriva.

TXIKITEO

TXIKITEO

Fa o “txikiteo” – termenul basc pentru un tur al barurilor pintxo – in jurul locatiilor din Parte Vieja, acolo unde traditionalele gustari au fost ridicate la rangul de “haute cuisine” in miniatura. Incepe la Astelena (Calle de Iñigo 1; 34-943-425-245), cu niste crochete cu fistic sau clatite umplute cu somon si branza. Apoi strecoara-te in ingusta La Cuchara de San Telmo (Calle 31 de Agosto 28; lacucharadesantelmo.com) pentru un somptuos foie gras cu compot de mere sau rizoto cu orz si branza de capra. Intregeste turul la A Fuego Negro (Calle 31 de Agosto 31; 34-650-135-373; afuegonegro.com) si comanda “Makcobe,” un mini burger intr-o chifla cu ketchup si cu banana prajita – “txips”, dar nu rata nici cele trei cupe inghetate cu crab, avocado si licorice, sau bezeaua cu scrumbie, branza de oaie si menta. Fiecare  pintxo costa in jur de 3 euro.

[Pe carari si poteci

Anul acesta marcheaza cea de-a 800-a aniversare a sfintirii catedralei din Santiago de Compostela, destinatia finala a pelerinajului cunsocut sub numele de Camino de Santiago. Una dintre principalele rute ale acestui traseu trece prin San Sebastián, asa ca daca vrei sa faci cunostinta cu el, ia-o pe Calle de Zemoriya in Gros si urmeaza marcajele de pe poteca galbena, avand astfel sansa de a trece pe langa paduri pline de vegetatie si de a admira privelistea stancilor care se scufunda in mare. Inainte de a porni la drum, cumpara-ti o briosa pufoasa sau o bagheta crocanta de la Galparsoro (Calle Mayor 6; 34-943-420-113; galparsorookindegia.eu), o mica brutarie care deserveste restaurantele de top din zona.

camino

[highlights color=”orange”]Un ultim popas culinar[/highlights]

Anul trecut, un incendiu a devastat bucataria restaurantului Mugaritz (Aldura Aldea 20, Errenteria; 34-943-522-455; mugaritz.com), aflat intr-o cladire ascunsa printre dealurile din afara orasului. Dupa ce a fost inchis timp de 4 luni, el s-a redeschis in luna iunie a anului 2010, bucatarul Andoni Luis Aduriz oferind din nou celor care calca pragul locatiei, preparate delicioase, dar si ingenioase, precum supe aromate cu tot felul de condimente ciudate, sau limba de vita (prezentata drept “carne misterioasa”). Ai la indemana si optiunea de a rezerva o masa la Akelarre (Paseo Padre Orcolaga 56; 34-943-311-209; akelarre.net), templul gastronomic cotat cu 3 stele Michelin, unde Pedro Subijana gateste de peste 30 de ani, mancaruri care iti lasa gura apa. Meniurile delicioase (18 la Mugaritz; 8 la Akelarre) costa in jur de 140 de euro, fara bauturi.

Sugestii de cazare

Hotelul Gran Bahía Bernardo (Calle de Trueba 1; 34-943-298-049; www.hotelgranbahiabernardo.com) s-a deschis in luna decembrie 2010 in Gros, la numai cateva strazi distanta de plaja Zurriola. Cele 10 camere simple de aici au podele din lemn masiv, fotografii inedite pe pereti si Wi-Fi gratuit. O camera dubla costa 144 euro, in sezonul de varf.

Hotelul Astoria 7, vechi de numai 2 ani si avand 102 camere,  (Calle de la Sagrada Familia 1; 34-943-445-000; astoria7hotel.com) aduce un omagiu vedetelor de cinema ale festivalului anual de film, organizat in San Sebastián. In apropiere se afla elegantul restaurant Don Serapio, iar Parte Vieja se afla la numai 20 de minute de mers pe jos. In sezonul de varf, camerele duble au preturi ce pornesc de la 140 de euro.

[/nextpage]

About the author

TukTuk guy

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Urmărește-ne pe Facebook!