Europa

Un weekend in Napoli

Nu toata lumea agreeaza orasul Napoli. Motivele nu sunt foarte clare, dar un lucru e sigur: aici se intampla lucruri dintre cele mai speciale. Orasul isi poarta cu mandrie culorile, iar pe strazile sale viata capata dimensiuni cat se poate de interesante. In cartea sa despre Napoli, din anul 1944, Norman Lewis scria despre “acest furnicar al omenirii”. El spunea ca daca ar fi s-ar mai naste inca o data, ar vrea ca lucrul acesta sa se intample in Napoli.

Castelul Sant'Elmo
Castelul Sant’Elmo

Fa o excursie cu funicularul pana la castelul Sant’Elmo ce dateaza din secolul 13, si vei avea sansa sa vezi “furnicarul” de care vorbea Lewis. De pe acoperisul castelului, vechile palate, cupolele de bronz, casele rosiatice si terasele impodobite cu muscate si tufisuri de bougainvillea, ti se astern in fata ochilor intr-un spectacol cu adevarat unic. Totul inspira liniste. Briza ce vine dinspre golf iti ofera o racoare placuta. Vezuviul sta undeva ascuns in pacla de dedesubt.

Langa statia de funicular Piazza Fuga, se afla Villa Floridiana, pe dealul Vomero, o cladire datand din secolul 19, care adaposteste in prezent un muzeu al portelanului. Si de aici, din balconul Belvedere, poti vedea privelistile magnifice ale cartierului Chiaia si ale marii. In interiorul muzeului, portelanuri datand din secolul 18, vor incanta pe iubitorii de antichitati.

Villa Floridiana
Villa Floridiana

Portul de aici este unul dintre cele mai aglomerate din lume. Containerele, in mare majoritate provenind din China, sunt pline pana la refuz. Macaralele stau in expectativa, gata sa actioneze.

Langa port se afla hotelul Romeo. Barul de aici, aflat la etajul 9, iti ofera privelisti de vis, pe care le poti savura cum nu se poate mai bine la un pahar de Aperol. Persoana care sta la intrare, poarta joben si exista si salon de fumatori. Fumatul face parte din viata cotidiana in Napoli. De la tineri cu parul valvoi pana la doamne respectabile cu parul alb, lumea pufaie de dimineata pana seara.

Vedi Napoli, e poi mori!
Vedi Napoli, e poi mori!

Orasul vechi se afla la mica distanta de hotelul Romeo si este plin de intrigi, precum este Londra lui Dickens.

Strazile sunt intunecate si inguste, pline de tot felul de mirosuri, nu toate foarte placute. Rufele spalate atarna de la balcoane, lumanari ard in crapaturile peretilor, iar usile deschise ale caselor micute, te lasa sa vezi familiile la masa sau sporovaind pe un ton ridicat.

Alexander Dumas scria: “In Napoli, numai patru familii se bucura de averi uriase, 20 duc un trai confortabil, iar restul se zbat pentru a avea ce pune pe masa.”

About the author

TukTuk guy

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

1 Comment

Click here to post a comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Urmărește-ne pe Facebook!