Dupa ce spargatoarele de gheata s-au dus la hibernat si dupa ce zapada s-a topit, orasul Helsinki explodeaza. Orasul a sarbatorit in bicentenarul in calitate de capitala a Finlandei si statutul de capitala mondiala a designului in anul 2012. Aceasta titulatura nu este o supriza pentru nimeni, data fiind istoria creativitatii acestei natiuni: vasele Savoy ale lui Alvar Aalto, desenele animate Moomins ale lui Tove Jansson sau “Angry Birds”, toate au aparut in Finlanda.
Dar ceea ce contribuie in prezent la ascensiunea orasului sunt magazinele de firma care apar ca ciupercile dupa ploaie, barurile cool si noua scena gastronomica nordica. Zilele acestea – lungile zile de vara mult asteptate de toata lumea – Helsinki este una dintre destinatiile turistice de top la nivel mondial. Iata ce sa faci si ce sa vezi in Helsinki, capitala Finlandei:
Fa un tur al orasului Helsinki, gratuit sau cu plata
Admira spiritul creativ al orasului Helsinki, facand un popas la Galeria Napa (Eerikinkatu 18; 358-50-330-2638; napagalleria.com), un mic magazin ce vinde albume de arta, ilustratii originale, lucrari grafice si carti tiparite la tipografia proprie. Inainte de plecare, fa rost de o harta “Fontwalk” (in general, o poti procura gratuit, in limita stocului disponibil) care ilustreaza o expeditie destul de ciudata ce pune accent pe detaliile de design grafic mai putin obisnuite si adesea trecute cu vederea, ale cladirilor din zona.
Vrei un tur ceva mai traditional? Atunci include in itinerariul tau trei biserici cu o arhitectura captivanta: catedrala din caramida rosie, Uspenski (Kanalgatan 1) cu cupole aurite aidoma bulbilor de ceapa, impozanta catedrala Helsinki, de culoare alba, (Unioninkatu 29), cu cupole gri-verzui sau biserica Temppeliaukio, care are forma unei farfurii zburatoare (Lutherinkatu 3), cunoscuta si sub numele de Rock Church.
Mergi la un concert la Centrul Muzical din Helsinki
In Helsinki se afla si structuri datand de secole, care merita toata admiratia, printre care sala din marmura Finlandia si gara al carei design ii apartine lui Eliel Saarinen, strajuita de patru giganti din granit. Nu trebuie ratat nici Centrul Muzical din Helsinki, care a costat nu mai putin de 189 milioane de euro (Mannerheimintie 13). Admira fatada moderna din sticla a salii de concerte, pentru a face cunostinta cu locul in care orchestrele simfonice de top din Finlanda sustin spectacole si arunca o privire si asupra programului concertelor. Daca te atrage ceva – o simfonie sau un ansamblu de jazz – merita sa asisti la un spectacol.
Descopera gastronomia finlandeza
Exista restaurante in care poti savura ingredientele indigene, printre care Spis (Kasarmikatu 26), devotat conceptului gastronomic local. In aceasta locatie cu 18 mese, totul are proveniente nordice, de la mancarea din farfurie pana la mobilier si chiar muzica din fundal. Meniul cuprinde preparate complexe ce au la baza ingrediente traditionale, precum inghetata din sfecla rosie, spuma de sfecla rosie, prajituri cu ienupar sau chiftele cu sfecla rosie si galbenus de ou.
In ce priveste bautura, lasa-l pe amabilul patron al locatiei, Jani Kinanen, sa iti recomande vinul. O cina pentru doua persoane costa in jur de 80 de euro, fara bauturi, dar merita daca vrei sa incerci gustul autentic al mancarurilor finlandeze.
Relaxeaza-te in saloane aidoma sufrageriei de acasa
Parcul Esplanade din centru este numit adesea sufrageria orasului, dar sobrietatea pare a fi lasata deoparte in cele doua noi locatii deschise aici. Barul Liberty or Death (Erottajankatu 5; 358-40-127-1731; libertyordeath.fi), are o atmosfera intima intretinuta de lumina lumanarilor si pereti din caramida. La cateva strazi distanta, te asteapta canapele vintage, fotolii si mese din lemn, la barul Vin Vin (Kalevankatu 6; 358-10-666-8459; vin-vin.fi).
Descopera designul de clasa in Helsinki
Daca familiarizarea ta in ce priveste designul finlandez, incepe si se termina cu tesaturile simbolice Marimekko, atunci o vizita la Muzeul designului (Korkeavuorenkatu 23; 358-9-622-0540; designmuseum.fi; 12 euro) te va ajuta sa iti completezi lacunele. Expozitia “Constructorii viitorului” pune accentul pe perioada de glorie de la mijlocul secolului, cand Finlanda reprezenta o forta in designul modern, avand reprezentanti de seama, precum Aalto, Timo Sarpaneva si da, Marimekko. La subsolul muzeului, exista un nou spatiu expozitional, numit Design Gallery 12 si care gazduieste expozitii lunare ce ilustreaza lumea designului contemporan.
Ia un pranz scaldat de soare
Gratie latitudinii sale nordice extreme, Helsinki se bucura pe timpul verii de aproximativ 19 ore de lumina. Cauta-ti un loc la soare, pentru un pranz cu moist korvapuusti (chifle cu scortisoara) si bere rece Karjala, pe terasa de la cafeneaua Carusel (Merisatamanranta 10; 358-9-622-4522; carusel.fi). Meniurile zilnice de pranz – supe, salate si alte preparate – iti vor potoli foamea, dar nu uita ca ai venit aici in primul rand sa te bucuri de soare. Dupa masa, fa o plimbare pe faleza si urca-te la bordul uneia dintre ambarcatiunile care face legatura intre uscat si insula Uunisaari, calatoria durand numai doua minute. Cei care vor sa stea la soare, au pe insula intinderi de nisip pe care pot lenevi nestingheriti.
Fa cunostinta cu creatorii de moda din Helsinki
Zona din jurul strazii 25, cunoscuta drept cartierul designului, este plina de magazine de specialitate (mai mult de 100), reprezentand un adevarat paradis pentru pasionatii de cumparaturi. Cauta magazinele elegante, precum Ivana Helsinki (Uudenmaankatu 15), unde rafturile sunt pline de rochii si tunici traditionale. La magazinul creatorului de incaltaminte si accesorii, Minna Parikka (Bulevardi 24), gaseti cizme din piele de culoare roz, la pretul de 330 euro sau pantofi argintii ornati cu aripi (215 euro). Daca vrei sa faci o pauza de moda, intra in magazinul de design interior Momono (Annankatu 12; 358-40-726-5004; momono.fi), unde gasesti printre altele cesti de cafea vintage, in stil arab, la pretul de 50 de euro.
Ia cina cu Sasu. Chef Sasu
Delicii de sezon gasesti la Restaurantul Ora (Huvilakatu), un local elegant, inclus de unii în topul celor mai bune 50 de restaurante din lume, aflat pe o strada din zona rezidentiala din centrul orasului. Cu numai cateva mese, acest spatiu intim te va face sa te simti ca acasa, mai ales atunci cand bucatarul Sasu Laukkonen va incepe sa iti povesteasca provenienta si modul de preparare ale fiecarui platou.
Nu te lasa pacalit de modul simplist in care este prezentat meniul (“radacini si malt,” “peste cu conopida”): fiecare preparat in parte este sofisticat in felul sau. Incearca cartofii cu ciuperci porcini, mielul cu piure de telina afumata si ciocolata calda. Meniul cu 9 preparate fabuloase costa 94 de euro. Si e bine sa iti faci rezervare inainte.
Descopera latura culturala a orasului Helsinki
Mergi la Korjaamo Culture Factory (Toolonkatu 51a-b; 358-20-741-7000), un fost depozit transformat in centru cultural, unde poti asista la reprezentatii de stand-up comedy, concerte sustinute de ansambluri muzicale, trupe de R&B, DJ locali si trupe de swing. Tot aici se afla si o mica galerie de arta si un pub deschis pana la 2 dimineata in weekend. Inainte de a veni aici, mergi la monumentul dedicat vestitului compozitor finlandez, Sibelius, un amestec fascinant de mesteceni si tuburi de orga.
Admira arta din intreaga lume
Ia tramvaiul pana in cartierul Arabianranta, unde se afla o fosta fabrica de ceramica cu o vechime de 138 de ani district si care adaposteste de ani buni o colectie impresionanta de arta in aer liber. Merita sa participi la un tur organizat in zona (arabiahelsinki.fi/en/arttour). Vei putea admira o sculptura din metal care seamana cu un cuib de pasari si un mozaic orizontal care te duce cu gandul la un covor oriental. Daca preferi expozitiile in interior, fa o vizita la Muzeul de arta contemporana Kiasma (Mannerheiminaukio 2; 358-91-733-6501; kiasma.fi; 8 euro).
Mergi la un picnic pe insula
Eat&Joy (Aleksanterinkatu 9; 358-50-442-8099; eatandjoy.fi) este o piata in care gasesti produse organice si finlandeze. Noua locatie Kluuvi gazduieste vanzatori de paine traditionala finlandeza, branza, dulceturi, somon afumat si cidru – numai bune pentru a organiza apoi un picnic. Fa-ti provizii, apoi ia feribotul, pentru o calatorie de 15 minute pana la Suomenlinna (suomenlinna.fi), o fosta fortareata maritima construita in secolul 18, in apropierea careia se afla 8 insule. Ia pranzul pe iarba din parcul Piperin si admira privelistea oferita de ambarcatiunile ce navigheaza pe apele linistite ale Marii Baltice.
Citeste si: Lucruri pe care le poti face gratis in Helsinki
Add Comment