Obiceiuri in lume

Cum sa scoti din sarite un polonez

De cand populatia Poloniei pare sa colonizeze lumea occidentala, preluand tot ceea ce inseamna servicii (ospatarie, spalat vase sau babysitting), ai sanse mari sa ajungi in pozitia de a calca un polonez pe coada. Iata cam ce trebuie sa faci in sensul asta:

[highlights color=”red”]1. Sugereaza ca polonezii ar fi rusi[/highlights]

Tipic. Vezi par blond, ochi albastri, obraji rumeni, auzi accentul specific si urmeaza intrebarea cheie: “Esti din Rusia?”

Ofensa capitala. Din cauza anumitor circumstante istorice, asocierea nu este de loc pe placul polonezilor. Asta si pentru ca Rusia este mai mare si toti sunt interesati sa stie ce se intampla acolo. Este la fel ca in cazul canadienilor si americanilor, neo-zeelandezilor si australienilor – totul pe fondul unor secole intregi de conflicte si opresiune.

Desigur, asta nu inseamna ca polonezilor nu le plac rusii din zilele noastre, chiar daca acestia din urma le-au facut mult rau in trecut… Dar nu exista resentimente. Nu le aduci in fapt niciun prejudiciu, iar daca sugerezi cumva ca exact despre prejudiciere e vorba, o vor lua si pe asta personal!

[highlights color=”red”]2. Spune despre mancarea lor ca e “asa si asa”[/highlights]

Polonia nu este recunoscuta drept o tara gurmanda. Polonezilor le plac mancarurile simple, satioase si usor de facut, cum ar fi coaste de porc cu cartofi sau coltunasi cu varza murata, ca sa nu mai pomenim de oferta variata de supe, menite sa-i ajute sa infrunte mai usor frigul din timpul iernii. Dar oricine viziteaza Polonia este obligat sa aprecieze mancarea de aici. Polonezii sunt mandrii de calitatea painii lor – uita de baghetele frantuzesti sau bruschetele italiene – pentru ca numai aici gasesti paine de cea mai buna calitate, in toate formele si variantele.

Lactate…bine, aici nu se produc sute de feluri de branza – polonezilor le place branza de vaci obsinuita si laptele batut – dar sunt gata sa se planga de directivele UE care cer ca tot laptele sa fie pasteurizat, cand toata lumea stie ca singurul lapte proaspat este cel care vine direct de la ugerul vacii. Iar in ce priveste carnatii, polonezii ii au pe cei mai buni.

[highlights color=”red”]3. Da gres sau admite ca nu stii unde se afla Polonia[/highlights]

a) “Polonia?” “Da, Polonia. Aaaa, Europa?” “Aha. Nu stiam ca Polonia este in Europa!”

b) “Esti din Polonia? Perfect! Acum lasa-ma sa-ti arat cum se folosesc furculita si cutitul!”

c) “Te las sa bei bautura noastra nationala. Sunt sigur ca nu stii de unde provine. Se numeste ceai.”

d) “Polonia? Stai putin, de unde vin ursii polari, nu?”

Toate dialogurile de mai sus sunt desprinse din viata reala.

[highlights color=”red”]4. Sugereaza ca si altii au suferit la fel de mult precum polonezii[/highlights]

Mda, polonezii au trecut prin multe incercari. Mai ales secolele 19 si 20 nu le-au adus nimic bun. Multe natiuni au luat tot ce au putut de la polonezi. In special rusii. Si nemtii. Din nefericire, Polonia se afla chiar intre Rusia si Germania. Au fost tot timpul victime. Bate-i pe spate si priveste-i cu compasiune. Ti se va spune ca nu e chiar asa rau, dar asta pentru ca polonezii sunt bine crescuti si nu le place sa dezvolte prea mult subiectul. Dar asta este adevarul. Si nu conteaza daca uneori singurii vinovati pentru toate astea sunt chiar polonezii.

[highlights color=”red”]5. Bate apropouri ca alte tari o duc si mai rau[/highlights]

Pana la un punct, polonezii sunt mandri a fi victima numarul 1 din lume. In vremuri de pace, sunt gata sa gaseasca scuze pentru orice. “Drumuri proaste in Uganda? Prietene, ai vazut vreodata drumurile noastre?” spun ei cu un zambet larg. Si poate ca si alti politicieni sunt corupti, dar niciunii nu sunt mai primitivi, mai lipsiti de clasa, sau mai ineficienti decat politicienii polonezi! De aceea, polonezii au caractere atat de puternice – pentru ca totul se leaga de un mare nonsens! Schimbare? Nici vorba – n-ar mai avea apoi de ce sa se planga, nu-i asa?

[highlights color=”red”]6. Indrazneste sa spui ca polonezii nu sunt cei mai buni[/highlights]

In ciuda tuturor celor spuse pana acum, incearca numai sa fii de acord sau sa te alaturi corului de polonezi plangaciosi si vei fi tratat fara mila. Polonezii sunt cei mai buni. Timp de secole intregi, ei nu au avut o tara si in final si-au recapatat-o. Pot bea alcool in cantitati atat de mari cat sa ucida o persoana si sunt capabili sa conduca apoi masina. In cel de-al doilea razboi mondial, polonezii au fost ajutati in lupta de ursi ! Asa ca da, poate ca sunt cea mai rea natie din lume. Dar toate celelalte sunt mult mai rele decat ei.

[highlights color=”red”]7. Sugereaza ca alte natii pot bea mai mult decat polonezii[/highlights]

Asta e cea mai mare ofensa. Nimeni nu are vodca mai buna decat polonezii. Si nimeni – dar nimeni – nu poate bea mai mult ca ei. Si sunt gata sa dovedeasca asta oricand, oriunde si oricat de mult e nevoie, chiar  daca pentru asta se vor imbata crunt. Dar sunt singurii care rezista pana la capat.

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!