Salata Horiatiki este salata traditionala greceasca, cu rosii, castraveti si masline. Horiatiki se traduce prin “ca la tara”, iar aceasta salata proaspata si sanatoasa, este intalnita intr-o forma sau alta, in toata regiunea estica a Mediteranei.

Aceeasi salata la care se adauga in plus otetar si lipie prajita, este cunoscuta sub numele de “fattoush” in tarile arabe. Turcii servesc “ezme salatasi”, o versiune mult mai fin taiata.

horiatiki1

[highlights color=”green”]Ingrediente:[/highlights]

3-4 rosii curatate de seminte si taiate cubulete

1 castravete curatat de coaja si de seminte si taiat marunt

1 ceapa rosie, taiata julien

O jumatate cana cu masline Kalamata

O jumatate cana cu branza feta, taiata cubulete sau data pe razatoare

O jumatate cana cu ulei de masline

Un sfert de cana cu otet din vin rosu

1-2 catei de usturoi tocati marunt

1 lingurita oregano

Sare si piper dupa gust

horiatiki2

[highlights color=”green”]Mod de preparare:[/highlights]

1. Amesteca legumele, maslinele si branza intr-un vas mare

2. In alt vas, amesteca uleiul de masline, otetul, usturoiul, oregano, sarea si piperul

3. Pune dressing-ul peste legume si amesteca. Lasa totul la marinat timp de 30 de minute si serveste rece sau la temperatura camerei.

[highlights color=”green”]Variatiuni pe aceeasi tema[/highlights]

Ezme salatasi (salata turceasca cu rosii si castraveti) – Elimina maslinele si branza feta si adauga un ardei rosu, boia si un varf de piper. Taie toate legumele foarte fin si pune-le in mixer. Amesteca totul si lasa la rece. Scurge orice exces de lichid si foloseste salata pe post de garnitura pentru carne fripta sau la gratar. Otetul poate fi inlocuit cu suc de lamaie.

Ezme salatasi

Fattoush (salata arabeasca cu legume si lipie) – Elimina feta si adauga patrunjel tocat, menta si coriandru. Foloseste suc de lamaie in loc de otet. Taie sau rupe doua lipii in bucati, baga-le la cuptor si amesteca-le apoi cu salata. Adauga putina pudra de otetar, daca ai la indemana.

Salata israeliana – Elimina maslinele si feta. Poti folosi de asemenea suc de lamaie.

Amesteca o capatana tocata de salata romana cu legumele, dupa ce au stat la marinat 30 de minute.

Adauga daca vrei, un ardei taiat marunt.

Nu folosi masline din conserva sau fara samburi. Daca nu gasesti Kalamata, merg puse orice alte masline negre de calitate.

Rezervă o cameră la hotel Booking.com

LASĂ UN RĂSPUNS:

Introdu comentariul!
Introdu numele

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.