Europa

Ce sa faci si ce sa vezi in Ljubljana

Capitala si cel mai mare oras din Slovenia, Ljubljana, are un farmec aparte, pus in evidenta de pietele antice, bisericile baroce si castelele magnifice. Dar acest oras cu o populatie de 280 000 de locuitori se mandreste si cu o scena culturala bogata. In ultimii ani, Ljubljana a fost martora inaugurarilor notabile ale unor muzee, dispune de un nou program pentru inchirieri de biciclete si tot aici a avut loc renovarea totala a Teatrului de Opera, ce dateaza din perioada habsburgica.

Ljubljana1Inconjurata de Italia, Austria, Ungaria si Croatia, Slovenia se mandreste cu o gastronomie marcata de multe influente; cele mai noi restaurante deschise in capitala aduc un plus de noutate si creativitate gastronomica. Mai exista si fatete neobisnuite ale acestui oras, cum ar fi zona Metelkova, unde exista numeroase cluburi si galerii, deschise in incinta unei foste cladiri militare, dupa ce Slovenia a fost declarata independenta in anul 1991. Sunt si locuri in care ramasite ale unui zid roman construit in anul 15 e.n. stau laolalta cu blocuri datand din era comunista si cu resedinte in stil Art Nouveau, din timpurile austro-ungare. Astfel de alaturari ciudate fac ca Ljubljana sa aiba un caracter distinct fata de alte orase.

Sa presupunem ca ai ajuns in Ljubljana si ai 36 de ore la dispozitie pentru o vizita. Ce sa faci mai intai?

[highlights color=”gray”]Vineri ora 16[/highlights]

1. Cazarme de arta

Metelkova

Noul cartier al muzeelor din oras a transformat cateva cazarme militare din secolul 19 – care au servit candva armatelor austro-ungare si iugoslave – in spatii culturale. Cea mai recenta inaugurare a fost cea a Muzeului de Arta Contemporana Metelkova (Maistrova Ulica 3; 386-1241-6800; mg-lj.si; intrarea 5 euro), care a avut loc in luna noiembrie si care este specializat in arta moderna multimedia din Europa de Est. Vizitatorii pot admira lucrari precum fascinanta “In cautarea unui sot cu pasaport UE” a Tanjei Ostojic, care inventariaza multele raspunsuri pe care artista le-a primit in urma anunturilor personale postate de ea, sau un montaj care evoca scena punk slovena, in colectia dedicata Muzeului Punk.

[highlights color=”gray”]Ora 18[/highlights]

2. Gulas si produse de patiserie

Prekmurje bograc

Fantasticul restaurant Gujzina (Mestni Trg 19; 386-8380-6446; prekmurska-gostilna.si), deschis in iulie anul trecut, serveste mancaruri din Prekmurje, o regiune aflata in apropiere de Ungaria, renumita pentru gastronomia sa. Printre specialitatile casei se numara Prekmurje bograc, un gulas traditional din carne de vita, porc si vanat (6,50 euro) si bujta repa, un paltoul cald, suculent, cu napi murati si carne de porc (4,50 euro). Trecatorii opresc adesea pentru a savura produsele de patiserie din vitrina, printre care gibanica (4,50 euro), o prajitura in straturi, cu mar, graunte de mac, stafide si nuca.

[highlights color=”gray”]Ora 19.30[/highlights]

3. Mari reprezentatii

Asista la o reprezentatie la Teatrul National de Opera si Balet din Ljubljana (Zupanciceva Ulica 1; 386-1241-5959; opera.si), care si-a redeschis portile iarna trecuta, dupa lucrari de renovare si restaurare ce au costat 42 milioane de euro. Cladirea veche de 120 de ani este impunatoare, cu o fatada de culoare roz, in stil neo-renascentist si cu sculpturi incantatoare din marmura. In program figureaza opere ale unor clasici, precum baletul simfonic “Romeo si Julieta” al lui Serghei Prokofiev, dar au loc si premiere ale unor opere noi, precum provocatoarea “Love Capital” a compozitorului sloven Jani Golob.

About the author

TukTuk guy

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Urmărește-ne pe Facebook!