Arta & Aventura

Cele mai fascinante biserici din lume

Nu trebuie sa fii crestin sau religios pentru a aprecia acest top 10 al celor mai fascinante biserici de pe planeta. Ele merita vazute pentru felul in care arata, istoria intriganta care se afla in spatele lor si importanta culturala pe care o are fiecare dintre ele.

[highlights color=”green”]Osuarul Sedlec din Republica Ceha[/highlights]

Fascinatia morbida a osuarului
Fascinatia morbida a osuarului

Intr-un cimitir din Kutná, in Republica Ceha, se afla o mica capela romano-catolica, cu un aspect cel putin fantomatic. Osuarul Sedlec (Kostnice v Sedici) aflat in “Biserica Tuturor Sfintilor” adaposteste schelete ale unui numar cuprins intre 40000 si 70000 de persoane, ale caror oase au fost asezate pe post de decoratiuni si mobilier in incinta capelei, printre care patru cavouri imense in forma de clopot, un candelabru, ghirlande alcatuite din cranii si numeroase blazoane. In secolul 13, pamant din Tinutul Sfant a fost imprastiat in cimitirul de langa biserica, vestea s-a raspandit, iar Sedlec a devenit una dintre cele mai cautate locatii de acest gen din Europa.

In urma ravagiilor facute de razboi si de ciuma, cimitirul s-a extins, iar atunci cand aici a fost construita o noua biserica, multe cadavre au fost mutate in gropi comune. In secolul 16, scheletele au fost exhumate, iar oasele au fost puse in stive. Apoi in anul 1870, un sculptor in lemn pe nume František Rint a fost angajat special penntru a pune oasele in ordine, creand aceasta frumusete macabra pe care o putem admira in prezent.Programul de vizitare este urmatorul: in perioada cuprinsa intre lunile aprilie si septembrie, biserica este deschisa de la 8 la 18, intre octombrie si martie, de la 9 la 12, apoi de la 13 la 17, iar intre lunile noiembrie si februarie, de la 9 la 12 si de la 13 la 16. Osuarul este inchis in ziua de Craciun.

[dividers style=”5″]

[highlights color=”green”]Biserica Temppeliaukio, Finlanda[/highlights]

O biserica sub pamant: Temppeliaukio
O biserica sub pamant: Temppeliaukio

Ce face atat de speciala biserica luterana Temppeliaukio din Töölö, Finlanda? Faptul ca este o biserica subterana, sapata in stanca sub pamant!

Inaugurata in anul 1969, biserica a fost proiectata de catre arhitectii Timo si Tuomo Suomalainen si este cunoscuta si drept Biserica din stanca. Ea a fost construita direct in roca solida si este iluminata doar de razele soarelui ce patrund prin cupola sa. Biserica are o acustica excelenta gratie duritatii stancii si este folosita adesea drept locatie pentru concerte. Jumatate de milion de oameni viziteaza in fiecare an biserica Temppeliaukio, facand ca ea sa fie una dintre cele  mai populare atractii turistice din oras. Cu toate acestea, ea duce lipsa de un element cheie – clopotele! Pentru a suplini absenta lor, o inregistrare compusa de Taneli Kuusisto se poate auzi prin boxele montate pe zidul exterior.

Programul de vizitare este luni si marti de la 10 la 20, miercurea de la 10 la 18.45, joia si vinerea de la 10 la 20, sambata de la 10 la 18 si duminica de la 11.45 la 13.45, apoi de la 15.30 la 18.

[dividers style=”5″]

[highlights color=”green”]Pestera de pe dealul Gellért, Ungaria[/highlights]

Biserica din pestera dealului Gellert
Biserica din pestera dealului Gellert

Vremurile tulburi din secolul 20 si-au pus amprenta pe aceasta modesta biserica din Budapesta. Pestera de pe dealul Gellért, numita si ”Pestera Sf. Ivan” a fost transformata in capela si manastire, de catre un grup de calugari paulini (ordin catolic creat in onoarea Sf. Paul), in anii 1920. Aici a functionat in timpul celui de-al doilea razboi mondial, un spital de campanie al nazistilor, iar dupa un raid al rusilor din anul 1951, conducatorul bisericii a fost condamnat la moarte, iar calugarii ramasi, aruncati in inchisoare. Capela s-a redeschis dupa caderea Cortinei de Fier, iar in anul 1992, Ordinul Paulin a recastigat pestera. In prezent, calugarii continua sa indeplineasca sarcini religioase aici, iar pestera a devenit o atractie turistica populara.

Cei care vor sa o viziteze, nu pot veni aici in timpul slujbelor, care sunt tinute in timpul saptamanii la orele 8.30, 17 si 20 si duminica la 8.30. 11, 17 si 20.

[dividers style=”5″]

About the author

TukTuk guy

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Urmărește-ne pe Facebook!