Destinatii

10 locuri in care sa te muti daca vrei sa traiesti mai mult

De-a lungul istoriei, oamenii au fost intrigati de legende ale unor natii ai caror membrii traiau peste 100 de ani. In prezent, exista un scepticism cu privire la existenta unor astfel de locuri, dar oamenii de stiinta rascolesc tot globul in cautarea unor remedii medicale si a altor minuni care sa prelungeasca viata.

In fapt, multe zone din lume au fost identificate drept “Blue Zones,” (Zone albastre) in care localnicii se bucura de o calitate inalta a vietii si a starii de sanatate, la varsta a treia. Desi nu sunt dispuse sa ofere secretul lor, aceste regiuni pun accent pe factori comunitari precum dieta, integrare sociala, nivel de activitate si mod de abordare a vietii. Chiar daca genetica joaca un rol important in privinta duratei vietii, oamenii de stiinta cred ca factorii ce tin de stilul de viata, ne influenteaza in proportie de 75% longevitatea.

[highlights color=”green”]1. Okinawa, Japonia[/highlights]

Okinawa

Japonezii inregistreaza o durata mare de viata, dar locuitorii din Okinawa se lauda cu o stare exceptionala de sanatate. Ducand-si traiul intr-o mica insula din Marea Chinei de Est, localnicii au un nivel scazut in ce priveste Alzheimer, bolile de inima si cancerul, inregistrand 80% mai putine cazuri de atacuri de inima si cancer decat americanii. Dieta Okinawa a fost studiata intens. Printre mancaruri se numara fructe proaspete de pe insula, precum ananas si shikuwasa, pepene, cartofi dulci, spanac, branza tofu, ceai, legume verzi, carne de porc si peste. Localnicii din Okinawa urmeaza traditia culturala ‘hara hachi bu’, sau cu alte cuvinte mananca pana se satura in proportie de 80%. Batranii sunt activi, muncesc in ferme si fac exercitii fizice. Multi dintre ei traiesc fara sa apeleze la spitale si pastreaza legatura zilnica cu comunitatea.

[highlights color=”green”]2. Andorra[/highlights]

andorra

Situata intre Spania si Franta, aceasta mica principalitate care numara 84000 de locuitori, are una dintre cele mai mari sperante de viata din lume. Locuitorii de aici se bucura de apa de calitate, de un sistem de top de ingrijire a sanatatii si de dieta mediteraneana. Se crede ca nivelul stresului in aceasta tara este scazut, gratie stabilitatii sociale remarcabile care exista in Andorra. Aici nu exista armata de mai bine de 700 de ani, iar in regiune nu exista someri. Varstnicii beneficiaza de avantajele centrelor publice de agrement, participa la lectii de arta si cursuri de recreere.

[highlights color=”green”]3. Ikaria, Grecia[/highlights]

ikaria

In zilele noastre, locuitorii din Ikaria, o insula montana din Marea Egee, ajung la varsta de 90 de ani, in proportie de 4 ori mai mare decat americanii. Starea lor fizica se datoreaza nivelului de activitate si stilului sanatos de viata. Somnul de dupa-amiaza este ceva obisnuit aici, iar dieta este saraca in carne, peste si zahar si bogata in cereale, cartofi si legume verzi. Oamenii consuma regulat de-a lungul vietii, lapte de capra si ceaiuri.

About the author

TukTuk guy

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

2 Comments

Click here to post a comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • Japonia nu are ce cauta in acesta ecuatie… Un articol se face prin multa documentare !

    • TukTuk guy spune:

      Miruna, avand in vedere ca in legatura cu Japonia chiar ne-am documentat la fata locului, noi credem ca are ce cauta aici. 🙂
      doar ca nu ne-am referit la tokyo sau la ceva asemanator.

Urmărește-ne pe Facebook!