Obiceiuri in lume

Cum sa scoti din sarite un spaniol

Poate ar fi bine de precizat ca nu este foarte usor sa scoti din sarite un spaniol, asta daca nu iti dai din greu silinta sa o faci. Acestia impreuna cu locuitorii din Bali, sunt potrivit multora, unii dintre oamenii cei mai maleabili si cu cel mai frumos caracter din intreaga lume. Cu toate acestea, este posibil sa infurii un spaniol, mai ales in anumite circumstante.

Insulta-i mama

Spaniolii nu injura ca altii. Nu exista echivalent in aceasta limba pentru un simplu “Fuck you.” In schimb, adevaratele injuraturi in spaniola fac referire la puritate si la mame. Ele ar suna, de exemplu,  “Fac ceva in laptele mamei care ti-a dat viata, ”care este adesea redusa doar la cuvantul “lapte!”. Ceva mult mai plin de imaginatie ar suna “Fac ceva in al 14-lea kilometru al coarnelor purtate de taica-tu”. Asta este cu adevarat creativa.

Fii insensibil in privinta identitatii lor nationale

Multi nu stiu, dar in Spania se vorbesc cel putin patru limbi distincte: castelana care este ceea este de drept limba spaniola; catalana, care se vorbeste in Catalonia, zona din jurul Barcelonei; basca, vorbita in in zona din jurul oraselor Bilbao si San Sebastián si Gallego, limba celor din zona de nord a Portugaliei. Toti acesti oameni se considera drept cetateni mai intai ai regiunii in care traiesc si, cu exceptia castelanilor, in al doilea rand ai Spaniei. In fapt, bascii si catalanii se mandresc cu o foarte activa miscare, numita “Secede from Spain” (“Separarea de Spania”). Ai grija ce generalizari faci, legate de aceasta tara, in oricare regiune a ei te-ai afla.

Nu fa eforturi sa vorbesti spaniola sau limba regiunii in care te afli

Atunci cand poti alcatui cateva fraze – fie chiar si ‘por favór’ si ‘gracias’ – spaniolii vor face eforturi sa foloseasca putinele cuvinte pe care le stiu in engleza, pentru a comunica cu tine. Dar incepe sa vorbesti direct in engleza si vei cadea imediat in dizgratie.

Condu incet pe banda de viteza

Autostrazile in Spania sunt mult mai bune decat erau. Majoritatea drumurilor cu doua benzi au din loc in loc locuri in care este prevazuta o linie de trecere de pe o banda pe alta. Dar vai de cel care merge prea incet sau care sta pe banda pentru depasire daca nu depaseste.

Incurajeaza echipa de fotbal a Barcelonei atunci cand te afli intr-un bar in Madrid

Sau invers. Se spune ca primele trei cuvinte pe care le invata copiii spanioli sunt fútbol, Barça si Real (Madrid). Cel putin unul dintre ultimele doua sunt adesea precedate de ‘maldito sea’, care inseamna “sa arda in Iad.” Imagineaza-ti cum ar fi sa incurajezi echipa Red Sox intr-un bar din Manhattan si ai tabloul complet.

Mentioneaza-l pe Francisco Franco

Brutalul dictator a murit in anul 1975, dar partidul sau este la putere acum in Spania. Nu exista alt lucru asupra caruia un spaniol sa aiba o parere, in afara de acesta. Mai bine evita subiectul, daca nu ii cunosti foarte bine pe participantii la discutie.

Incearca sa strecori un cuvant intr-o conversatie

Oricine a fost intr-un grup de spanioli stie ca ca nu exista provocare mai mare decat aceea de a astepta ca cineva sa termine de vorbit, pentru a putea vorbi si tu la randul tau. Daca in grup sunt patru spanioli, exista patru oameni care vorbesc. Iar pe masura ce acestia vorbesc, volumul creste pe masura ce fiecare dintre ei incearca sa se faca auzit. In fapt, pe spanioli nu ii deranjeza ca nimeni nu asculta ce spune celalalt. Asa stau lucrurile. Situatia asta te va enerva mai mult pe tine.

Minimizeaza cultura spaniola

Francezii au o vorba care spune ca “Africa incepe la Pirinei.” Aceasta s-a vrut o insulta la adresa spaniolilor. Poate ca atunci cand Franco era la putere (sau atunci cand maurii erau la putere, acum 500 de ani), francezii aveau dreptate. Dar in prezent, spaniolii sunt foarte mandri cand vine vorba de apartenenta lor la Europa. Si sunt chiar si mai mandri de mostenirea lor culturala, care si-a lasat puternic amprenta asupra traditiilor lor crestine, musulmane si evreiesti. Incercarea de a le minimiza cultura si contributia adusa omenirii ii va scoate cu adevarat din sarite.

Tags
Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!