Festivaluri

Sarbatoarea Kwanzaa

Ai auzit probabil despre Kwanzaa, dar cat de multe stii despre aceasta sarbatoare: de unde provine sau ce semnificatie are?

Ce este Kwanzaa? – Kwanzaa este una dintre cele mai importante sarbatori culturale si spirituale, dar este mult mai putin mediatizata in comparatie cu Eid, Hanukkah sau cu Craciunul. Este o sarbatoare relativ noua, dar asta nu inseamna ca nu se bucura de importanta in comunitatile africane. Kwanzaa reprezinta o celebrare a identitatii si a comunitatii consolidate africane, care are loc in Canada si Statele Unite ale Americii. Kwanzaa este o sarbatoare la final de an, care are loc in saptamana dintre 26 decembrie si 1 ianuarie – perioada la care se face referire ca fiind sezonul sarbatorilor de iarna.

kwanzaa1De unde provine? – Ideea sarbatorii Kwanzaa ii apartine lui Maulana Karenga, membru al unei organizatii din SUA, un grup de discutii afro-american infiintat in anii ’60, ca rezultat al miscarii nationaliste impotriva oamenilor de culoare care devenise mai moderata si al faptului ca aceste comunitati de culoare incepusera sa fie asimilate. Grupul avea ca scop distingerea comunitatii afro-americane ca fiind una unica. Membrii sai nu erau nici africani, nici americani, iar Karenga era de parere ca acestia aveau nevoie sa se mandreasca cu mostenirea lor si sa se sarbatoreasca ca o comunitate unica, mai degraba decat sa urmeze traditiile culturii nord-americane.

Cum este sarbatorita? – Sarbatoarea Kwanzaa imbraca mai multe forme culturale africane, datand din cele mai vechi timpuri. Muzica si dansuri traditionale, arta, proza si poezie sunt manifestarile care au loc cu acest prilej, accentul fiind pus pe omagiul adus originilor si stramosilor. Ca si in cazul altor manifestari culturale, mancarea si libatiile sunt la ordinea zilei in cadrul festivalurilor. Libatiile au loc prin inchinarea unei bauturi dintr-o cupa traditionala, Kikombe cha Umoja, iar ospatul se numeste Karamu Ya Imani, sau ‘Ospatul ospetelor’.

Simboluri si idei – Cele sapte zile ale sarbatorii Kwanzaa reprezinta cele sapte idei de baza ale sale, Nguzo Saba, adica: munca colectiva si responsabilitatea; credinta; unitatea; creativitatea; auto-determinarea, cooperarea economica si consecventa. Cu ocazia acestui eveniment sunt purtate haine africane precum Dashikis si Kaftans si sunt aprinse seturi de cate sapte lumanari, fiecare reprezentand cate unul dintre principiile Kwanzaa, in cadrul unui ritual numit Kinara.

About the author

TukTuk guy

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

fashiondays.ro

Urmărește-ne pe Facebook!