Dresda
Foto: TomasSereda
Europa

Ce sa vezi in Dresda, Florenta de pe Elba

Helmut Schön a fost unul dintre cei mai buni jucatori de fotbal si antrenori din Germania. Oricum el a ramas in mintea multora din cu totul alte motive. In timpul celui de-al doilea razboi mondial, Schön, care se nascuse in Dresda, a fost sfatuit sa isi paraseasca locurile natale, din cauza pericolului bombardamentelor. Schön a spus atunci:  “Englezii nu vor bombarda Dresda, sunt prea gentlemani ca sa distruga un oras de o asemenea frumusete.” Din pacate, Schön s-a inselat. In urma razboiului, cea mai mare parte a orasului Dresda a devenit o ruina.

Dar Dresda nu si-a castigat faima de a fi Florenta de pe Elba, degeaba. Desi complet distrus in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, orasul a fost ulterior reconstruit, iar in prezent este unul dintre cele mai frumoase din Europa Centrala. Peste toate acestea, Dresda este un oras cultural si de o frumusete arhitecturala aparte. Muzicieni, scriitori si arhitecti umpleau strazile orasului din Saxonia, in secolul 19 si inainte de cel de-al doilea razboi mondial. Multe muzee interesante se afla aici, printre care Muzeul Albertinum, care gazduieste picturi apartinand unor artisti celebri cum ar fi  Van Gogh si Friedrich si tot aici se organizeaza si cel mai mare festival de jazz din Europa, Dixieland. Filmul isi are si el locul sau in Dresda, fiind reprezentat de Festivalul Filmnächte.

Frauenkirche dresda
Celebra catedrala Frauenkirche / Foto: jensjunge

Principala atractie a Dresdei o reprezinta insa orasul vechi, cu faimoasa sa Frauenkirche. Cupola bisericii are in varf o cruce aurie, donata de catre orasul Coventry, alt loc bombardat in timpul razboiului, ca un simbol al pacii.

Palatul Zwinger este un alt obiectiv turistic de seama, o constructie in stil baroc, cu multe sculpturi, printre care faimoasa Madonna Sistina a lui Rafael. Inauntru exista multe expozitii, iar o vizita la Muzeul Rüstkammer iti poate oferi sansa de a face cunostinta cu istoria orasului.

palatul zwinger
Spectaculosul palat Zwinger din Dresda / Foto: Leonid Andronov

In ce priveste muzica, Semper Oper este considerata a fi unul dintre cele mai frumoase teatre de opera din lume. Germania este dintotdeauna recunoscuta ca fiind o tara care a dat lumii mari artisti ai muzicii clasice, precum Beethoven, Strauss si Wagner, iar Semper Oper a gazduit de multe ori premiere ale capodoperelor acestor genii muzicale.

Semper Oper
O capodoperă: Semper Oper / Foto: querbeet

Alta opera de arta este Fürstenzug, cea mai mare pictura pe portelan din lume, care ii infatiseaza pe toti regii si printesele din istoria Saxoniei. In Dresda se organizeaza si faimosul targ de Craciun, Striezelmarkt.

Fürstenzug
Fürstenzug / Foto: Martin Keller

Cu toate acestea, Dresda are si o latura trista. Desi reconstructia este aproape completa, mai exista inca urme ale ororilor celui de-al Doilea Razboi Mondial. Din fericire, renasterea orasului a transformat aceste locuri intr-una dintre cele mai populare destinatii turistice din Germania si intr-un popas covenabil pe drumul dintre Berlin si Praga. Daca Helmut Schön ar mai trai, cu siguranta ar fi foarte mandru de orasul sau.

Gaseste un loc de cazare in Berlin si fa o scurta excursie in Dresda, pentru a face cunostinta cu istoria sa si pentru a te bucura de frumusetea unica si nepieritoare a acestor locuri.

Citește și: Top 10 lucruri de facut si vazut in Munchen

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

vivre.roBooking.com

fashiondays.ro
Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!