Destinatii

Cele mai frumoase orase fortificate din lume

De-a lungul istoriei, zidurile oraselor au fost ridicate drept protectie impotriva dusmanilor. Din cele mai vechi timpuri pana in vremurile moderne, ele au reprezentat o necesitate pentru orice asezare omeneasca. In orasele fortificate se putea patrunde numai prin porti masive, care se inchideau in fiecare noapte, dupa semnalul de stingere a luminilor. In zilele noastre, zidurile bine conservate ale multor orase atrag turisti din intreaga lume, dornici sa viziteze aceste fortarete medievale.

12. York

York este un oras stravechi din nordul Angliei. Orasul a fost fondat de catre romani, cucerit de germani, capturat de vikingi si in final incorporat in Regatul Angliei in anul 954. El se mandreste cu cea mai mare catedrala gotica din nordul Europei. Inca din timpurile romane, orasul a fost protejat de ziduri de forme diferite. Majoritatea celor ramase, care inconjoara intregul oras medieval, dateaza din perioada cuprinsa intre secolele 12-14.

York e un oras incarcat de istorie

11. Harar

Harar este un oras fortificat stravechi din estul Etiopiei. Timp de secole intregi, Harar a fost un centru comercial important, legat de Africa si Arabia. Cu 82 de moschee, dintre care 3 dateaza din secolul 10 si 102 altare, este unul dintre cele mai importante orase islamiste. Harar a facut parte din Sultanatul Adal, un stat musulman medieval, aflat in peninsula Horn din Africa. In secolul 16, orasul era inconjurat de un zid cu 5 porti. Acest zid, numit Jugol, este inca intact si a devenit simbolul orasului.

Harar, un simbol al musulmanismului medieval

10. Taroudant

Taroudant este un oras berber fascinant si autentic, aflat in inima Vaii Souss, avand cea mai bine conservata fortareata din Maroc. Este numit adesea “Bunica orasului Marrakech” intrucat este un oras care seamana mult cu Marrakech, cu zidurile sale inconjuratoare. Acestea au fost construite in secolul 16, sub domnia Dinastiei Saadi. In prezent orasul este o asezare a targurilor, avand cate un ‘souk’ langa fiecare dintre cele doua piete principale.

 

Taroudant, cea mai bine conservata fortareata din Maroc

9. Toledo

O nestemata adesea trecuta cu vederea, Toledo este una dintre fostele capitale ale Imperiului Spaniol. Istoria orasului Toledo dateaza din timpurile romanilor. Ocupatia acestora a fost urmata de cea a vizigotilor, musulmanilor si in final Reconquista, in anul 1085 e.n. El a fost capitala Imperiului Spaniol pana la mijlocul anilor 1500, atunci cand curtea regala s-a mutat la Madrid. Orasul este inconjurat de raul Tajo in trei parti si de doua ziduri medievale, in cea de-a patra.

Toledo, ole!

8. Pingyao

Pingyao este un mic oras chinez, renumit pentru zidul sau extrem de bine conservat. Mareata constructie care include 6 porti principale si 72 turnuri de observatie, inconjoara un oras vechi care s-a schimbat foarte putin in ultimii 300 de ani, din punct de vedere arhitectural. In anul 2004, o parte din zidul de sud s-a prabusit, dar a fost reconstruita. Oricum, restul fortaretei este inca intacta in mare parte, iar Pingyao este considerat a fi unul dintre cel mai bine conservate orase fortificate din lume.

About the author

TukTuk guy

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

1 Comment

Click here to post a comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • 🙂 Chiar ma gandeam in timp ce dadeam scroll daca ai pus si Dubrovnik pe undeva 🙂

    Intr-adevar merita cu varf si indesat locul 1. Loved it! Desi nu l-as mai vizita vara, e cam aglomerat… Dar putea fi si mai rau, avand in vedere ca am vizitat Venetia cu doar o saptamana inainte si am crezut ca mor 🙂

Urmărește-ne pe Facebook!