7. Muzeul Oului, din Vama

Un exceptional obiectiv turistic: Muzeul Oului din Vama, „pastorit” de doamna Letitia Orsivschi

Nu trece prin Bucovina fara sa te opresti la Muzeul Oului, din Vama, muzeu particular, apartinand Letitiei Orsivschi, profesor de arta textila si decorativa! Vei trai o experienta extraordinara, alaturi de o artista populara care iti va fi aproape o ora ghid in lumea magica a unui obiect despre care Constantin Brancusi spunea ca “este mama tuturor formelor”: oul.

Letitia Orsivschi a strans in cele doua camere ale muzeului (inaugurat acum 7 ani) peste 3000 de oua intr-o colectie fantastica, a carei poveste ti-o va spune cu pasiune. Oua din toate colturile lumii, de pe toate continentele, impodobite, incondeiate, lucrate in toate chipurile… oua de toate felurile, de la cele mai mic pana la giganticele oua de strut. Pe langa acestea, colectii de oua bucovinene, unele vechi de 50 de ani (din colectia familiei), toate purtand girul unui mestesug local care dureaza de secole si care induce o simbolistica puternica, religioasa sau laica, in functie de modelul ales pentru impodobire. La finalul vizitei poti cumpara oua impodobite – amintirea perfecta a unei vizite in Bucovina.

TukTuk likes: totul, dar in mod special ouale perforate din Cehia.

Localizare: Str. Garii, nr. 20, localitatea Vama, aflata pe E85, intre Gura Humorului si Campulung Moldovenesc.

8. Manastirea Moldovita

Cocheta manastire Moldovita

Moldovita a fost construita in 1532 de catre Petru Rares, fiul lui Stefan cel Mare, si a fost pictata in anul 1537, atat in interior cat si in exterior. Fresca de pe peretele sudic este conservata foarte bine. Am remarcat de la bun inceput ca maicile care traiesc aici sunt excelenti ghizi pentru grupurile de turisti straini – o nota foarte buna in contextul turistic. Manastirea e cocheta si dichisita, apropierea bisericii de chiliile pline de flori dand o nota aparte. In curtea interioara exista inclusiv o statuie a lui Petru Rares.

TukTuk likes: prezenta activa a maicutelor

Localizare: pe DJ176, care se face din DN17A, la 27 km nord de Campulung Moldovenesc.

9.  Manastirea Sucevita

Manastirea Sucevita, creatie a fratilor Movila

Nu poti vedea Moldovita fara sa-i vezi “sora” aflata oarecum in apropiere. Sucevita e o manastire cu circa 50 de ani mai tanara, fiind construita in 1583 de catre Irimia, Simion si Gheorghe Movila, primul devenind conducator al Moldovei la scurt timp dupa ridicarea edificiului monahal. Este una dintre ultimele biserici pictate la exterior, face parte din patrimoniul UNESCO, e impunatoare si eleganta si delecteaza ochiul vizitatorului cu o culoare specifica, nu atat de celebra ca albastrul de Voronet, dar cu siguranta incantatoare: verdele, simbol al Duhului Sfant.

TukTuk likes: pictura murala

Localizare: pe DN17 A, la 19 km SV de Radauti.

10. Cetatea de scaun a Sucevei

Fantastica cetate de scaun a Sucevei, deocamdata in plin santier

Acesta e un obiectiv care, in alta tara, ar fi fost de mult o atractie de senzatie. Din pacate, in Romania, lipsa de fonduri si de interes, a facut ca abia in 2012 cetatea de scaun a domnitorilor Moldovei sa intre intr-un amplu proces de restauratie. Cu mentiunea ca, TukTuk a intrebat cand urmeaza sa fie finalizata si a primit un raspuns uluitor: “o sa dureze mult de tot, in plus, cu criza asta, nu stim daca vor fi fonduri”. (anul trecut se vorbea, totusi, despre alocarea a 13 milioane de euro, in cadrul unui Program Operational Regional, durata preconizata pana la finalizarea lucrarilor fiind de 46 de luni).

Dincolo de asta, deocamdata vizitatorul are de-a face cu niste ruine, in mijlocul unui santier. Printre muncitori pe schele (care lucrau, insa, de zor), poti admira o cetate excelent construita, la care si-au adus contributia de-a lungul anilor, Petru I Musat (el a ridicat-o, in 1375), Stefan cel Mare, Alexandru cel Bun, Vasile Lupu, Ieremia Movila si alti conducatori moldavi – rezultatul fiind o cetate extrem de greu de cucerit. Avariata (in special in 1497, dupa atacul polonezului Ioan Albert), cutremurata (in timpul lui Duca Voda – 1678-1683), ruinata, cetatea a intrat in uitare pana la inceputul secolului XX, cand arhitectul austriac Karl A. Romstorfer a repus pe… ziduri acest edificiu istoric. Din pacate, nimeni nu avea sa o faca dupa el.

Later edit: Între timp, Cetatea de Scaun a fost restaurată și arată superb!

TukTuk likes: inchisoarea

Localizare: in Suceava, str. Cetatii

Booking.com

Rezervă o cameră la hotel Booking.com

8 COMENTARII

  1. Multumesc foarte mult pentru acest articol. Vreau sa fac o calatorie in 2 saptamani sa vizitez cat pot de mult din Bucovina si faptul ca ai pus coordonatele din google maps m-a ajutat enorm.

    Multumesc inca o data!
    Bogdan.

    • Si noi iti multumim pentru aprecieri, Bogdan!

  2. Bucovina nu reprezinta doar manastirile, Bucovina reprezinta in prmul rand oamenii, locurile, istoria si traditia, cei de la revista cred ca vb din auzite, si Raraul, muzeul Lemnului, muzeul Apelor, Ciprian Porumbescu, muzeul de stiinte ale naturii, sunt inca cateva locuri care pot fi vizitate in Bucovina…

  3. Bine ca e trecut parcul din Vatra Dornei si nu e trecut masivul Rarau. 🙂

LASĂ UN RĂSPUNS:

Introdu comentariul!
Introdu numele

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.