4. Mina de la Cacica

In mina de la Cacica se poate face sport respirand sare

Fa o pauza din periplul manastirilor bucovinene pentru a respira aerul salin, amestecat cu cel de petrol lampant, din interiorul minei de la Cacica. O salina diferita de cele cu care, probabil, te-ai familiarizat la Slanic-Prahova, Turda sau in alte parti. Pentru ca, vorbim, practic, de o mina a carei constructie a inceput in anul 1791 si la care au lucrat, in anii urmatori, specialisti si muncitori polonezi.

Intrarea in mina se face pe niste trepte din lemn, vechi de 200 de ani (le-am numarat, sunt circa 200, asa ca, atentie!, cei care sufera de inima e posibil sa aiba probleme la intoarcere, intrucat nu exista lift). Parcurgerea galeriilor, pana la ajungerea in spatiile largi, ar putea fi un cosmar pentru claustrofobi, insa farmecul plimbarii este incontestabil. In mina se pot vizita sala de bal, sala de sport (unde se poate juca fotbal sau baschet) sau micuta biserica daltuita, aflata la o adancime de 27 metri.

Daca aveti intentia de a vizita mina, nu uitati sa va luati o haina, fiindca temperatura in adancuri este de circa 10 grade. Nu ne-a placut aspectul exterior, de secol 19, dar poate ca si acesta ar trebui sa aiba un sens, in context istoric.

TukTuk likes: terenul de fotbal de la adancimea de 37 metri.

Localizare: 17 km N de Gura Humorului, pe DN 12E. Atentie la indicatoarele ce induc in eroare la intersectia dinspre Gura Humorului. Unul va fi la stanga catre mina, celalalt la dreapta, catre salina. Cel de dreapta e complet aiurea asa ca… luati-o la stanga!

5. Manastirea Voronet

Voronet, vedeta manastirilor bucovinene

Construita de Stefan cel Mare in 1488, Voronet este, probabil, cea mai cunoscuta manastire din Romania. Si asta datorita celebrului “albastru de Voronet”, culoarea unica cu care sunt pictati peretii acesteia. Legenda spune ca manastirea a fost ctitorita de Stefan dupa o vizita la calugarul Daniil Sihastrul, care i-a spus sa nu predea tara turcilor iar daca va izbandi in lupta cu acestia, sa ridice o manastire in numele Sfantului Gheorghe. Poate si de aceea, Voronet a fost una dintre manastirile de suflet ale conducatorului moldav dar si ale urmasilor acestuia. Astazi, manastirea face parte din patrimoniul UNESCO.

Picturile exterioare (realizate de teologul Grigore Rosca) sunt absolut fabuloase: compozitii unice, stralucitoare, teme de mare impact, originale si inspirate inclusiv din traditiile locurilor (apar, de pilda, instrumente muzicale moldovenesti, precum cobza sau buciumul). Albastrul de Voronet, culoare ce face parte din cromatica bucovineana aparte (alaturi de alte culori precum albul de Humor, ocrul, galbenul, ruginiul etc) isi pastreaza de circa 500 de ani misterul compozitiei. Nuanta vie, care, in bataia soarelui, straluceste incredibil la atat de multa vreme de la aplicarea ei, a devenit celebra. Iar una dintre explicatiile-legenda pentru care aceasta culoare este unica ar fi ca pictorilor bisericii li se trimiteau cantitati uriase de tuica, pentru a lucra mai cu spor. Cum acestea nu puteau fi consumate in totalitate, se spune ca amestecul culorilor lor n-ar fi strain de calitatile “artistice” ale prunelor.

TukTuk likes: picturile murale.

Localizare: comuna Voronet, in Gura Humorului, (cca 5 km din DN)

6. Manastirea Humor

Manastirea Humor, ctitorita de Toader Bubuiog

Logofatul Toader Bubuiog se face “vinovat”de construirea acestei manastiri, in anul 1530, prin urmare ctitoria fiind cumva particulara, deoarece Bubuiog nu era un conducator. Purtand hramul Adormirea Maicii Domnului, Humor a fost fortificata in 1641 de catre Vasile Lupu, care a construit ziduri de jur-imprejur.

Biserica are peretii exteriori pictati iar frescele din interior sunt realizate in stilul celorlalte manastiri bucovinene, precum Voronet, Arbore, Moldovita sau Sucevita.

TukTuk likes: turnul lui Vasile Lupu, aflat in nord-estul incintei, care nu face parte din fortificatie.

Localizare: pe DJ 177, la 5 km nord de Gura Humorului.

Booking.com

Rezervă o cameră la hotel Booking.com

8 COMENTARII

  1. Multumesc foarte mult pentru acest articol. Vreau sa fac o calatorie in 2 saptamani sa vizitez cat pot de mult din Bucovina si faptul ca ai pus coordonatele din google maps m-a ajutat enorm.

    Multumesc inca o data!
    Bogdan.

    • Si noi iti multumim pentru aprecieri, Bogdan!

  2. Bucovina nu reprezinta doar manastirile, Bucovina reprezinta in prmul rand oamenii, locurile, istoria si traditia, cei de la revista cred ca vb din auzite, si Raraul, muzeul Lemnului, muzeul Apelor, Ciprian Porumbescu, muzeul de stiinte ale naturii, sunt inca cateva locuri care pot fi vizitate in Bucovina…

  3. Bine ca e trecut parcul din Vatra Dornei si nu e trecut masivul Rarau. 🙂

LASĂ UN RĂSPUNS:

Introdu comentariul!
Introdu numele

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.