Hanoi este, probabil, cea mai eleganta si exotica capitala din Asia – un loc cu bulevarde mari, datand din cele mai vechi timpuri si pagode antice, in care localnicii isi executa miscarile de tai chi, langa lacurile inconjurate de copaci. Pentru farmecul sau nestirbit de trecerea timpului, orasul Hanoi este cu siguranta una dintre metropolele secolului 21. Mai jos ai un mini ghid al orasului Hanoi.
Ce sa vizitezi in Hanoi
Strazile inguste si aglomerate din Cartierul Vechi sunt impanzite de comercianti. Unele dintre ele si-au luat numele dupa marfurile care se vand in mod traditional aici – de exemplu, pe strada P Hang Gai se vand matasuri si broderii, in timp ce de pe strada P Hang Quat poti achizitiona sfesnice si steaguri.
Mausoleul Hõ Chí Minh este un edificiu monumental din marmura. In subsolul acestei constructii, trupul fostului lider vietnamez se afla depus intr-un sarcofag din sticla. Mausoleul poate fi vizitat din lunile decembrie pana in septembrie, intrarea este libera, iar adresa este Pho Ngoc Ha 5.
Construit in secolul 11 si dedicat lui Confucius, Templul literaturii este un exemplu veritabil de arhitectura traditionala vietnameza. Intrarea era permisa initial numai celor de vita nobila, dar in zilele noastre oricine il poate vizita, in schimbul unei taxe modice. El se afla pe strada P Quoc Tu Gia.
Lacul Hoan Kiem – al carui nume se traduce prin “Lacul sabiei inapoiate” – este un simbol popular al vechiului oras Hanoi. Legenda spune ca vietnamezii au folosit candva o sabie magica pentru a-i aduce pe chinezi din tinuturile lor, inainte ca o testoasa uriasa sa le-o fure si sa dispara cu ea in adancuri.
Muzeul vietnamez de etnologie este unul dintre muzeele importante din Vietnam, aici fiind expuse opere de arta tribala, artefacte culturale si tesaturi. In gradina muzeului se afla exponate ce ilustreaza arhitectura traditionala vietnameza (Nguyen Van Huyen Rd; taxa de intrare este de 1 lira).
Mancare si bautura
Quan Ly este unul dintre barurile traditionale din Hanoi, specializat in ruou, un lichior vietnamez facut din orez si care se vinde in mai multe variante. Tot aici gasesti si bia hoi – o bere vietnameza la halba (Le Van Huu 82).
Quan An Ngon ofera mancare preparata in mini-bucatarii aflate in aer liber, intr-o curte mare. Incearca chao tom (trestie de zahar prajita cu pasta picanta de creveti). In perioadele aglomerate ale zilei, pregateste-te sa astepti pana vine comanda (00 84 8829 9449; P Phan Boi Chau 15).
Highway 4 este locul de nastere al unui lant de restaurante specializate in preparate specifice zonei muntoase de nord a Vietnamului. Felurile de mancare sunt variate – de la rulouri cu carne de peste pisica pana la file de porc cu sos de creveti (P Hang Tre 3).
Gazduit de o resedinta coloniala franceza, Ly Club este un restaurant elegant in al carui meniu se regasesc atat preparate asiatice cat si europene ( Le Phung Hieu 4).
La Badianeeste un bistro intim aflat in partea de vest a Cartierului Vechi din Hanoi. Mancarurile au influente frantuzesti, dar unele preparate din meniu sunt asiatice – incearca rosiile umplute cu condimente vietnameze si orez cu sofran (Nam Ngu 10).
Cazare
Ascunsa undeva pe aleile inguste din Cartierul Vechi, Hanoi Elite este o locatie extrem de eleganta in care te poti caza. Cele 12 camere de aici au paturi confortabile, iar micul dejun este pregatit la cerere (Dao Duy Tu 10-50; preturi care pleaca de la £35).
Art Hotel este un hotel deschis de curand, dar care se bucura deja de faima in Hanoi – camerele spatioase au bai mari, iar zona din jurul sau este una in care se mananca cel mai bine (P Hang Dieu 65; preturi de la £40).
Un amestec de tesaturi, arta etnica si mobila fabricata de localnici, 6 on Sixteen are numai 6 camere si se afla in apropiere de Lacul Hoan Kiem. Micul dejun include produse proaspete de patiserie si cafea italiana. Incearca sa rezervi o camera cu balcon, intrucat camerele cu vedere spre spatele hotelului, au ferestre mici (Bao Khanh 16; preturi de la £45).
Un hotel elegant care da inspre Catedrala Sf. Iosif, Cinnamon, combina elemente originale cu estetica minimalista japoneza. Toate cele 6 camere de aici au balcoane (P Au Trieu 26; preturi de la £45).
O locatie preferata de zeci de ani in acest oras este Sofitel Metropole Hotel, cu fatada sa in stil colonial, complet renovata si camerele decorate cu panouri din lemn de mahon. Dormitoarele din aripa veche a hotelului sunt in stilul caracteristic unei epoci de mult apuse, dar si aripa noua are un caracter si un farmec aparte (P Ngo Quyen 15; preturi de la £190).
Transportul in Hanoi
Hanoi are o retea extinsa de autobuze – a carei harta o poti procura de la libraria Thang Long (P Trang Tien). Cateva ricse trase de biciclete sunt frecvente in Cartierul Vechi din Hanoi – e bine sa stabilesti dinainte tariful si sa ai o harta la tine, intrucat putini dintre conducatorii lor vorbesc limba engleza.
Cand e bine sa vii in Hanoi
Hanoi este un oras fierbinte si ploios din luna mai pana in septembrie. La sfarsitul lunii ianuarie sau inceputul lunii februarie, este Anul Nou vietnamez (Tet), marcat de expozitii florale si targuri, in timp ce Festivalul CAMAcare are loc in luna iunie prezinta muzica de toate genurile, de la hip-hop polinezian pana la rock japonez.
Citeste si: 8 atractii turistice din Vietnam
Add Comment