Arta & Aventura Destinatii

10 fantastice orase in miniatura

Orasele in miniatura sunt o replica a unora dintre cele mai faimoase asezari din lume, o lume si ea la scara redusa, dar respectand intocmai realitatea. Ele iti ofera sansa de a te simti precum Gulliver in Tara Piticilor. Intr-o singura zi poti vedea Turnul Eiffel, aflat langa Colosseum, sau chiar o metropola in intregime. Lumea e cu adevarat mica pana la urma.

Gradinile interzise

Aflate langa Houston, Texas, Gradinile interzise sunt de fapt un muzeu in aer liber, replica in miniatura a unora dintre cele mai importante locatii istorice din China. Muzeul este copia identica, la scara 1:20, a Orasului Interzis, cu sute de palate si figurine si mici portiuni unde se poate pasi pentru a vedea si alte expozitii. Una dintre ele infatiseaza faimoasa Armata de teracota, aflata in mormantul primului imparat al dinastiei Qin. Toti cei 6000 de soldati si carele lor de lupta au fost copiate la scara 1:3

Forbidden Gardens – sau cum e cand americanii ii copiaza pe chinezi

Miniatürk

Miniatürk din Istanbul este cel mai mare parc miniatural din lume.  Aici se afla 105 copii ale unor monumente istorice din Istanbul, Anatolia si fostele provincii otomane, la scara de 1:25. Tot aici mai gasesti doua dintre cele 7 minuni ale lumii antice, Templul Zeitei Artemis din Efes si Mausoleul lui Halicarnassus.

Miniaturk, cel mai mare mic oras din lume

Fereastra lumii

Fereastra lumii se afla in partea de vest a provinciei Shenzhen din China. Aici se afla in jur de 130 de reproduceri ale unora dintre cele mai vestite atractii turistice din lume, facute in asa fel incat sa incapa pe o suprafata de 48 hectare. Turnul Eiffel, inalt de 108 metri domina acest loc, iar printre alte monumente faimoase se regasesc Piramidele din Gizeh si Taj Mahal.

Fereastra lumii. Cea imaginata de chinezi

Franta in miniatura

Franta in miniatura este un parc in aer liber, care are forma Frantei si unde se gasesc in jur de 160 de copii la scara 1:30 ale celor mai importante monumente si atractii franceze. Locatia constructiilor in miniatura respecta in mare masura locatia lor reala din Franta. Multe modele sunt animate si exista aici si cai ferate, trenuri TGV, vapoare si ambarcatiuni. Parcul este inchis in timpul iernii.

Daca vrei sa descoperi mica Franta, mergi in Elancourt

Centrul expozitional din Shanghai

Gazduit de o cladire moderna cu cinci etaje, Centrul expozitional de planificare urbana din Shanghai, expune planificarea si dezvoltarea urbana a orasului. Piesa de rezistenta a expozitiei este un model al orasului, asa cum va arata el in anul 2020. Structurile din plastic transparent indica cladiri ce urmeaza a fi construite si multe care exista deja. Vizitatorii pot vedea orasul in miniatura de pe marginea lui, sau pot urca intr-o galerie care il inconjoara, pentru a-l admira de sus.

Urias model miniaturial al orasului Shanghai

Tobu World Square

Tobu World Squareeste un parc tematic din Japonia, in care se afla peste 100 de replici la scara 1:25, ale unor cladiri faimoase, alaturi de 140000 de oameni in miniatura, la aceeasi scara. Pentru realizarea acestui parc au fost necesari cinci ani. Printre monumente se regasesc Statuia Libertatii, Piramidele din Gizeh, Palatul Buckingham si Bazilica Sf. Petru. In data de 24 aprilie 2010, o replica a turnului Sky Tree din Tokyo s-a alaturat celorlalte miniaturi din parc. La o scara de 1:25, turnul masoara peste 26 de metri inaltime.

Fabulos: 140.000 de oameni in miniatura la Tobu World Square

Madurodam

Cel mai mic oras din Olanda, Madurodam este o replica la scara de 1:25 a unui oras olandez. Aici se afla cladiri traditionale olandeze si atractii de renume din toata tara. Case, piete, canale, mori de vant, Aeroportul Schiphol din Amsterdam, portul din  Rotterdam, Piata Dam, constructiile Delta, toate sunt realizate in miniatura, respectandu-se si cele mai mici detalii. In loc sa fie un oras static, Madurodam este un loc plin de viata. Morile de vant se misca, avioanele aterizeaza pe aeroport, trenurile circula pe sine, iar barcile plutesc pe ape.

Madurodam: mica Olanda

Muzeul Civilizatiei Romane

Muzeul Civilizatiei Romane (Museo della Civilta Romana) unul dintre cele mai interesante muzee din Roma, dar este ratat de multa lume, din cauza locatiei sale indepartate. In muzeu se afla o replica a Romei antice, creatie a lui Italo Gismondi, un patrat cu latura de 20 de metri, care infatiseaza cladirile din acest oras, de la inceputul secolului 4, in timpul domniei Imparatului Constantin I. Orasul este realizat la o scara de 1:250 si a avut nevoie de 36 de ani pentru a fi terminat. El se poate vedea de pe o platforma suspendata si apare si in cateva secvente din filmul “Gladiatorul”.

Civilizatie romana. In muzeu.

Legoland Billund

Aflata langa fabrica Lego, Legoland Billundeste cea mai mare atractie turistica din Danemarca, in afara de Copenhaga. In centrul Legoland Billund se afla Miniland, un oras Lego in miniatura, unde intalnesti componente Lego in miscare precum poduri, barci si trenuri, care fac ca Miniland sa fie un loc foarte realist. Atentia care s-a acordat realizarii sale a fost atat de mare, incat fiecare piesa este potrivita exact acolo unde trebuie sa fie.

Legoland – pentru copii si nu numai

Muzeul de arta din Queens

Queens Museum of Art

Muzeul de arta din Queenseste locul in care se afla uimitoarea Panorama a orasului New York, o replica in miniatura a metropolei americane, construita cu ocazia Expozitiei Mondiale din anul 1964. Modelul arhitectural care se intinde pe 867,2 metri patrati include toate cladirile construite inainte de anul 1992, in toate cele cinci cartiere new-yorkeze. Cele 895000 de structuri individuale au avut nevoie de 3 ani pentru a fi realizate si de mana de lucru a 100 de oameni. In anul 1992, modelul a schimbat peste 60000 de structuri, pentru a aduce oraselul miniatural la zi. In luna martie 2009, muzeul a facut publica intentia de a actualiza panorama orasului, astfel ca turnurile gemene din World Trade Center vor fi inlocuite odata cu terminarea constructiei One World Trade Center.

About the author

TukTuk guy

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Urmărește-ne pe Facebook!