Europa

Insulele grecesti: Zakynthos – un albastru infinit

Zakynthos (Zante) este o insula plina de prospetime, impanzita de vai fertile si avand un climat temperat. Suprafata sa este de 406 km2, iar linia de coasta are o lungime de 123 de kilometri. Diversitatea peisajului se materializeaza in diferite tipuri de plaje: in partea de sud-est a insulei, exista intinderi de nisip aflate in golfuri izolate, unde apele linistite sunt de un albastru profund, iar daca varfurile stancoase si lumea subacvatica reprezinta ceva ce iti capteaza interesul, atunci indreapta-te catre vest.

Imaginea definitorie pentru Zakynthos: celebra plaja cu epava, Navagio

Venetienii care au condus Zakynthos in perioada cuprinsa intre anii 1484-1797, au numit insula “Fioro di Levante” (floarea estului), intrucat aici exista peste 7000 specii de flori. A treia insula ca marime din Marea Ionica, dupa Corfu si Kefalonia, este cunoscuta in intreaga lume sub numele de “Zante”. Despre Zakynthos se spune ca a fost primul locuitor al insulei si lui ii este atribuita cea mai veche acropola. Zakynthos a fost fiul lui Dardanos, cel care a condus stravechiul regat al Frigiei. Aici a fost construita mai tarziu o fortareata venetiana.

Influenta arhitecturala venetiana si-a lasat amprenta asupra insulei, in ciuda pagubelor provocate de activitatea seismica intensa din zona. Dupa cutremurul devastator din anul 1953 si dupa incendiul ce a urmat, numeroase cladiri istorice si biserici au fost facute una cu pamantul.

Prin urmare, comorile adapostite de aceste constructii au pierit. Orasul a fost reconstruit potrivit unui plan care respecta specificatii anti-seismice si care respecta in mare masura fosta structura arhitecturala a acestor locuri.

In insula Zante, se acorda o mare atentie protejarii a doua specii de animale aflate pe cale de disparitie, si anume testoasa caretta aretta si foca monachus monachus.

Orasul Zakynthos este capitala insulei si totodata portul acesteia.

Portul din Zakynthos

Fa un tur al orasului si viziteaza:

– Piata Solomos – inconjurata de cladiri in stil arhitectural traditional, cu ferestre specifice si arcade. Bustul sculptat al lui D. Solomos, poetul national al Greciei domina centrul pietei. Tot aici se afla si Biblioteca publica (in care se afla 55000 de volume) si Muzeul Post-Bizantin, care expune adevarate comori precum statui aurite, icoane si sculpturi in lemn.

– Drumul ce strabate coasta, cunoscut sub numele de Strata Marina (strada K. Lomvardou), una dintre cele mai frecventate zone din oras, cu cafenele, baruri si restaurante, care tine din Piata Solomos pana la biserica patronului sfant al orasului, Aghios Dionysios.

– Piata Aghios Markos – aici, in anul 1797, revolutionarii (popolaroi) au dat foc la Libro d’ Oro si au plantat copacul libertatii. Aceasta piata cu stradute pietruite  este locul principal de intalnire pentru localnici si turisti deopotriva. Aici se afla Muzeul Solomos, Kalvos si Eminent Zakynthians, care si el expune bustul poetului national al Greciei, creat de  Georgios Broutos in anul 1902.

Rouga: Numele acestei artere este Alexandros Romas si incepe de la Piata  Aghios Markos, traversand aproape intregul oras. Aceasta strada cu arcadele sale impresionante a reprezentat secole intregi principalul centru comercial al orasului.

– Castelul Venetian se afla pe dealul ce sta de straja orasului, in locul vechii acropole cunoscuta sub numele de Psofis.

– Dealul Stranis, aflat la 2 kilometri distanta de oras, ofera privelisti de vis. Aici, poetul Dionysios Solomos a creat “Imnul Libertatii”, devenit ulterior imnul national al Greciei si “Free Besieged” scrisa cu ocazia asediului asupra orasului Messolonghi.

Panorama asupra orasului Zakynthos

Fa o vizita si la remarcabilele biserici din Zakynthos, printre care:

– Aghios Nikolaos tou Molou (Piata Solomou): o biserica apartinand ordinului renascentist (secolul 17), a carei clopotnita dateaza din perioada bizantina. Aghios Dionysios a trait aici in anul 1853.

– Aghios Dionysios (aflata in noul debarcader din port): relicvele sfantului patron al insulei sunt pastrate aici, intr-un sicriu din argint.

– Aghios Markos (1516): Clopotnita acestei biserici catolice aflata in Piata Aghiou Markou este o copie a celei apartinand bazilicii San Marco din Venetia.

Aghios Georgios: Conducatorii armatelor, Kolokotronis, Nikitaras, Fotomaras, precum si alti luptatori ai Revolutiei din anul 1821 au depus juramantul la icoana pastrata in aceasta biserica.

– Panaghia Pikardiotissa se afla la marginea castelului.

Plaja Porto Zoro

Zakynthos este renumita pentru viata sa culturala.

Printre evenimentele de renume care au loc aici se numara:

Carnavalul: Un trambitas traditional colinda intreaga insula, dand citire programului festivitatilor carnavalului. In ultima duminica a acestei manifestari, are loc procesiunea Regelui Carnavalului, iar festivitatile se incheie cu “Funeraliile mascate”.

Litania si evenimentele artistice inchinate memoriei lui Aghios Dionysios au loc in zilele de 24 august si 17 decembrie.

Pastele: Saptamana sfanta in Zakynthos are un specific aparte, dat de traditiile stravechi si ritualurile de exceptie, prilejuite de ceremoniile religioase organizate cu aceasta ocazie.

Castelul venetian

Sarbatorirea Saptamanii Sfinte in insula Zakynthos Island este considerata a fi o experienta unica si de neuitat, atat pentru localnici cat si pentru turisti. La amiaza, in Vinerea Mare, multimea enoriasilor ia parte la procesiunea crucificarii care strabate intregul oras.

La primele ore ale Sambetei Mari, procesiunea religioasa incepe la Catedrala Sf. Nicolae si se desfasoara potrivit traditiei locale, in timp ce la rasaritul soarelui, episcopul anunta Invierea.

La primul dangat de clopot, episcopul da drumul porumbeilor albi, in timp ce din clopotnita sunt aruncate vase din lut, traditie respectata de toti locuitorii de pe insula care arunca la randul lor,astfel de vase, de la ferestrele caselor.

About the author

TukTuk guy

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

1 Comment

Click here to post a comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • […] ca multi dintre vizitatorii TukTuk-ului isi doresc sa ajunga in insula greceasca Zakynthos, dar si pentru ca sunt destui cei care au fost acolo si vor sa se reintoarca, impartasim cateva […]

Urmărește-ne pe Facebook!