In aer

Mancaruri de evitat inainte de calatoria cu avionul

Anxietatea dinaintea zborului – stimulata de cozile interminabile la check-in, controalele de securitate si copiii plangaciosi – nu trebuie sa fie amplificata si de teama excursiilor repetate la toaleta din avion. Daca mananci ce nu trebuie inainte sa zbori, poti avea parte de mai multe evenimente neplacute decat un film ingrozitor de prost sau un vecin care iti invadeaza nepermis de mult spatiul intim.

Din pacate, optiunile de servire a mesei in aeroport – cum ar fi un hamburger plin de grasime, o pizza uleioasa sau un pranz lichid la unul dintre multele baruri – sunt nelimitate. Totusi, daca ai o anumita disciplina si eviti triunghiul dezastruos al grasimii, alcoolui si bauturilor acidulate, poti avea parte de un zbor lipsit de balonare.

Exista chiar si mancaruri hranitoare pe lista produselor interzise, care ar fi de evitat inainte de a te sui in avion. Iar pentru cei care zboara pe distante lungi si care se intreaba daca exista vreun remediu impotriva efectelor negative ale diferentelor de fus orar, avem o rezolvare de natura gastronomica: nu mancati nimic.

Nu uita sa bei multa apa, sa mananci niste morcovi si nuci si arunca o privire asupra celor cinci mancaruri interzise a fi consumate inainte zborului cu avionul.

Fast food inainte de zbor? No way!

1. Mancarurile extrem de “hranitoare” de la McDonalds

Ei bine, McDonald’s este intruchiparea a tot ce poate fi mai gras si mai periculos pentru artere in materie de mancare fast food, care se gaseste, de regula, in aeroporturi. Potrivit celor declarate de comunitatea medicala, organismul nu digera foarte bine mancarurile pline de sodiu si grasimi saturate – iar digestia la peste 10.000 kilometri altitudine este chiar mai dificila. Asa ca e la mintea cocosului ca trebuie sa eviti astfel de lucruri inainte de calatoria cu avionul.

In afara de problemele digestive, exista si aspectul presiunii sangelui pe timpul zborului. A sta inghesuit si imobil intr-o cabina presurizata, impiedica fluxul sanguin normal, ceea ce declanseaza un proces fiziologic care are ca rezultat umflarea picioarelor.  Acest lucru poate duce la aparitia temutului “sindrom al clasei economy”, oficial cunoscut drept tromboza venoasa profunda, care implica formarea cheagurilor de sange la picioare.

Potrivit celor de la Times of London, a da pe gat un cheeseburger, un hotdog, o portie mare de cartofi prajiti si o placinta cu cirese poate contribui la constrictia fluxului sanguin. Desi nu s-a stabilit inca o legatura directa intre tromboza venoasa si mancarea inainte de zbor a unui meniu cu continut ridicat de grasimi saturate, puiul prajit plus locul ingust din avion reprezinta o combinatie care e bine sa fie evitata.

2. Campionii in ale balonarii

Din motive evidente, e bine sa renunti la mancarurile care duc la marirea intestinelor, avand in vedere ca mediul din cabina presurizata a avionului favorizeaza balonarea. Printre mancarurile nerecomandate se numara ceapa, conopida, varza, fasolea, asa ca evita-le daca nu vrei sa ajungi sa te simti ca un balon care sta sa explodeze.

Tulburarile de genul asta, pe langa ca te fac sa te simti neconfortabil, mai tin si de decenta in public. In anul 2006, un pasager balonat a fortat un avion American Airlines sa aterizeze de urgenta. Ceilalti pasageri au raportat existenta unui miros de chibrituri arse, iar avionul a trebuit sa ajunga urgent la sol. O pasagera a recunoscut mai tarziu ca a aprins chibrituri pentru a ascunde un alt miros mult mai neplacut. Vina a fost recunoscuta dupa ce cainii politisti adusi la bordul avionului au descoperit chibriturile arse.

De regula, mancarea din avion e facuta sa nu te baloneze. De regula…

3. Alcoolul

Pentru multi dintre cei care zboara cu avionul, darea pe gat a cateva pahare, face parte din protocolul dinaintea zborului. Asta ii ajuta sa-si tempereze teama de a zbura si serveste si ca pastila lichida de dormit. Dar doctorii (da, din nou ei) spun ca trebuie evitat consumul de alcool inainte sau in timpul zborului si ca acesta poate face ca pasagerii in cauza sa aiba probleme in a mai adormi din nou, odata ce s-au trezit.

Eric Rimm, profesor de nutritie la Scoala de Sanatate Publica de la Harvard, declara pentru Health Magazine: „Din moment ce cantitatea de apa din sange scade atunci cand esti deshidratat, concentratia de alcool va fi mai ridicata, conducand la intoxicarea mai rapida si la un potential crescut al mahmurelii.” Cu toate acestea, multi continua sa bea atunci cand calatoresc cu avionul; daca a bea ceva inainte de zbor este o necesitate pentru tine, contracareaza efectul bauturii prin consumarea unei mari cantitati de apa.

4. Bauturile carbogazoase

Atunci cand zbori cu avionul, mai ales pe distante lungi, ajuta sa-ti imaginezi ca esti un super atlet, care concureaza impotriva fortelor deshidratarii, durerii fizice, insotitorilor de zbor nepoliticosi si a tipului urat mirositor care sta langa tine. Ca atlet, n-ai consuma niciodata un Pepsi in timpul competitiei de triatlon, nu-i asa?

Trebuie sa fii in forma maxima, iar bauturile carbogazoase au ca efect balonarea si disconfortul, doi dintre inamicii atletilor de cursa lunga. Din nou, ar fi bine sa eviti mancarurile care impiedica digestia si care iti pot cauza disconfort atat tie cat si pasagerilor din jurul tau. Cei de la Lufthansa specifica explicit pe site-ul companiei: “Evitati bauturile acidulate precum Coca Cola, intrucat ele provoaca flatulenta si au un efect diuretic.”

5. Totul

Intr-un studiu publicat in Jurnalul Stiintific in anul 2008, cercetatorii au ajuns la concluzia ca daca nu mananci nimic cu aproximativ 16 ore inainte de un zbor lung, poti evita efectele negative ale diferentelor de fus orar.

Iata si cateva explicatii: lumina determina existenta ceasului intern, care detine controlul asupra activitatilor de mancat si dormit. Dar conform studiului, un al doilea ceas intra in functiune peste primul, atunci cand organismul simte ca rezervele de mancare scad.

Cercetatorii cred ca suntem capabili sa ajustam rapid diferentele de fus orar, manipuland acest al doilea ceas, care este influentat de senzatia de foame. In esenta, daca faci ca organismul tau sa se gandeasca ca ii e foame, vei putea ramane treaz si in alerta pana se face ora mesei la noua ta destinatie, ceasul bazat pe lumina naturala a zilei fiind resetat in cadrul derularii acestui proces.

Desigur, trebuie accentuat faptul ca studiul s-a desfasurat pe soareci de laborator si nu s-a descoperit inca vreo legatura intre acestia si oameni. Dar cei care evita sa adoarma in jurul orei 18, poate vor sa-si aduca la randul lor contributia la acest studiu.

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!