TukTuk Cinefil

TukTuk cinefil: The Way

Vreme de secole, mai exact de la inceputul crestinatatii, o multime de pelegrini pornesc pe urmele Sfantului Iacob (St. James), pe ceea ce se numeste El Camino de Santiago, drumul ce se intinde de-a lungul Spaniei pana la catedrala Santiago de Compostela din Galicia. Scopurile celor care se aventureaza (pe jos) in aceasta calatorie sunt diverse, ele imbracand forme religioase sau laice: El Camino este un simbol al libertatii, culturii, sportului, naturii, traditiei, provocarii si pacii…

The Way, e unul dintre putinele filme care are ca tema El Camino. Luis Bunuel a facut in 1969 un suprarealist The Milky Way, mai degraba un protest la adresa bisericii catolice, apoi, 36 de ani mai tarziu, a mai fost un film frantuzesc, Saint Jacques… La Mecque. Productia lui Emilio Estevez este povestea unui tata venerabil, oftalmolog bogat, al carui fiu de 40 de ani, “tanar” si nelinistit, pleaca in Europa pentru a face drumul pelerinilor dar, din pacate, isi pierde viata chiar la startul lui. Asa incat Tom (interpretat de Martin Sheen), pleaca la randul sau in Europa pentru a recupera ramasitele fiului dar, odata ajuns acolo, decide sa faca drumul pe care intentiona sa-l faca acesta.

The Way e un film linistit, fara explozii si petarde regizorale, in care durerea parintelui condamnat la disperare surda se impleteste in mod fin cu prieteniile legate de acesta, inevitabil, cu alti trei pelerini ce strabat Camino din diverse motive: un scriitor irlandez aflat in clasicul blocaj literar, o canadianca dezamagita in amor si un olandez guraliv, care strabate  dramul ca sa mai dea jos din burta. Asa se face ca tristetea ce pare a acapara initial spectatorul, se transforma incet-incet intr-o pace spirituala pe care, suntem convinsi, El Camino de Santiago ti-o transmite pe masura ce ii parcurgi, la pas, kilometrii.

The Way (2010). Regia si scenariul: Emilio Estevez. Cu: Martin Sheen, Deborah Kara Unger, Emilio Estevez, James Nesbitt.

Foto: outnow.ch

Trailer:

About the author

TukTuk guy

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

vivre.ro

carturesti.ro
Urmărește-ne pe Facebook!