yazd
Anticul oras Yazd / Foto: silverjohn
Asia

Calatorie in Iran, o destinatie surprinzator de frumoasa

Iranul a fost numita “Axa raului”, dar in ciuda acestei etichetari, este una dintre cele mai prietenoase tari din lume. De la hoteluri luxoase pana la statiuni pentru ski, ai aici un ghid al unei calatorii in Iran, care spulbera unul cate unul toate miturile despre aceasta tara proscrisa din Orientul Mijlociu.

Unde te poti caza in Iran

teheran
Teheran, o capitala cu bulevarde largi / Foto: Carlos Espina

Fals: Datorita numarului relativ redus de turisti, Iranul nu ofera posibilitati de cazare la standarde internationale.

Adevarat: Iranul are hoteluri elegante de 5 stele, pensiuni luxoase si case de oaspeti in zone rurale, toate intr-o nota deosebita de bun gust.

Cazarea la hotelul de 5 stele Abbasi din Esfahan este obligatorie. Fosta caravana, curtea acestei locatii respecta stilul traditional al unei gradini persane, are un centru de fitness cu piscina, librarie si magazin cu suveniruri, restaurante si un salon traditional unde se poate servi ceaiul.

Somptuosul apartament Melal din Teheran, se afla in partea prospera din nordul orasului si ofera numeroase facilitati, printre care o sala unde se poate practica gimnastica si fitness, WiFi si un centru de afaceri.

esfahan Calatorie in Iran
Podul Khaju din Esfahan / Foto: Catay

Abbas Bazegar conduce o casa de oaspeti in localitatea Bavanat, din Bazm, la poalele muntilor Zagros. Etnici Qashqai, el si sotia lui au renuntat la stilul de viata nomad, iar casa lor plina de covoare din lana rosie si livezile din jur, fac din aceasta locatie un loc mult mai intim decat cortul unui pastor de capre.

Sfat: Daca stai la familia Abbasi, sa ceri unul din apartamentele mari, de la etaj.

Ce poti vedea in Iran

Fals: Iranul este o tara pustie si saraca, care atrage in mica masura turistii.

Adevarat: Orasele din Iran au moschee extraordinare, palate, bazare pline de viata si parcuri cu verdeata, precum si multe alte atractii.

Muzeul national al bijuteriilor din Teheran gazduieste un sclipitor festival al pietrelor pretioase. Comorile expuse in salile subterane aduna la un loc capturile regale din timpul diferitelor dinastii persane, inclusiv faimosul Tron al paunului, incrustat cu peste 25000 nestemate.

Atractia principala din Esfahan este Piata Imam, una dintre cele mai mari din lume. Partea sudica este dominata de complexul de moschei Imam, care se intinde pana la Mecca, dar ceea ce incanta cu adevarat vizitatorii, este mica moschee Sheik Lotfollah, cu grandioasa sa cupola.

esfaham
Piata Imam din Esfaham / Foto: uskarp

Ruinele magnifice ale stravechii capitale a Imperiului Persan, Perspepolis, se inalta pe o platforma grandioasa din stanca. Coloanele, poarta de acces impodobita cu basoreliefuri si scarile ii vor lasa muti de uimire pe cei pasionati de istorie.

persepolis
Persepolis, ruinele vechii capitale / Foto: Delbars

Sfat: Nu rata bazarul acoperit din Esfahan, de langa Piata Imam. Pastreaza banii pentru miniaturi si piese decorative si, daca te tin buzunarele, si pentru un covor sau doua.

Unde te poti distra in Iran

Fals: Iranul este o tara musulmana, in care viata de noapte lipseste cu desavarsire.

Adevarat: Localnicilor le place sa se distreze la fel de mult ca si altor nationalitati  – cu singura deosebire ca sunt mai discreti in aceasta privinta.

Fa ce fac cei din partea locului si viziteaza o chaikhana (ceainarie) pentru a savura un ceai sau a pufai dintr-o narghilea aromata. Azedaghan, aflata in marele bazar din Esfahan are un aparent aer decadent.

Alcoolul este oficial interzis in Republica Islamica Iran, dar daca trebuie sa-ti potolesti setea, incearca Clubul crestin-armean din Teheran. Spre deosebire de musulmanii iranieni, turistilor li se permite sa bea in timpul mesei.

Dupa caderea noptii, cafeaua si ceainaria de la familia Abbasi in Esfahan se transforma intr-un magnet pentru lumea buna a orasului – proprietarii sunt dornici sa-si exerseze cunostintele de limba engleza cu toti turistii care li se alatura.

Pentru o noapte plina si muzica live in Shiraz, mergi la restaurantul traditional Sharzeh. Aici instrumentistii te lasa cu gura cascata, prin melodiile folk pe care le interpreteaza.

Sfat: In Iran, cele mai tari petreceri au loc in spatele usilor inchise, asa ca imprieteneste-te cu un localnic. Asta nu e greu, intrucat turistii sunt respectati iar ocaziile de a socializa nu intarzie sa apara.

Unde poti face cunostinta cu cultura iraniana

Fals: Toate exprimarile artistice sunt interzise in Iran.

Adevarat: Iran are o mostenire culturala bogata, demna de toata lauda.

Iranienii sunt pasionati de poezie, iar acest lucru se simte mai ales in vibrantul oras Shiraz. Hafez, cel mai cunoscut dintre poetii persani, s-a nascut aici in secolul 14. El a scris despre frumusete, dragoste si mister, iar mormantul sau se afla intr-un pavilion in aer liber, in elegantele Gradini Musalla, un loc minunat de vizitat la apusul soarelui.

Casa Puterii, din Zurkhaneh
Fantani langa moscheea Sheikh Lotfollah din Piata Imam, in Esfahan / Foto: escape.com.au

In Esfahan, fa o vizita la Zurkaneh. Inseamna ‘Casa Puterii’, un loc in care poti fi martorul unui ritual sportiv care dateaza de secole. O echipa alcatuita din 10 barbati intra intr-o arena octogonala, intr-o sala de gimnastica, pentru a realiza o serie de miscari rituale. Spectacolul, care este deopotriva atletic, artistic si religios, include lupte, gimnastica aerobica, jonglerii si elemente de meditatie, toate pe un fond muzicale asigurat de un interpret vocal si un tobosar.

La Zurkaneh invinge intotdeauna cel mai puternic

Orasul antic Yazd, aflat in desert, este locul in care traieste cea mai mare comunitate de iranieni practicanti ai zoroastrianismului – una dintre cele mai vechi si tolerante credinte din lume. Viziteaza Turnul tacerii, unde in mod traditional cei morti sunt lasati in voia animalelor si a vitregiilor naturii si Templele focului, un loc de veneratie.

yazd
Orasul Yazd gazduieste o mare comunitate religioasa / Foto: zanskar

Sfat: Opera poetului Hafez a dus la aparitia unei forme populare de ghicit, asa ca traieste aceasta experienta: traditia spune sa deschizi la intamplare o pagina a versetelor sale, s-o citesti si viitorul iti este prezis cu cuvintele sale. In Shiraz, nu vei avea nicio problema in a gasi un traducator.

Unde poti manca in Iran

Fals: La tot pasul intalnesti numai kebab si orez.

Adevarat: Mancarea iraniana este o combinatie de arome si influente culinare.

Ofertele culinare din Iran sunt extrem de variate si fie ca esti in cautarea unui festin persan, a unui amestec elegant de feluri de mancare sau a unei gustari pe fuga, vei gasi tot ce-ti doreste inima.

Obligatoriu de incercat este specialitatea iraniana ‘dizi’, un fel de tocana gatita din naut, miel si paine traditionala, servita intr-un vas din piatra. Ceainaria Seray-e Mehr din Shiraz aflata in bazarul Vakil, este un loc bun unde poti incerca acest fel de mancare.

dizi iran
Dizi, preparat traditional iranian / Foto: Serhii Ivashchuk

Café 78, o cafenea prietenoasa si moderna din Teheran, serveste sandvisuri si gustari fantastice, o cafea senzationala si ceaiuri traditionale. Decorul reflecta spiritul boem al locului, peretii fiind impodobiti cu lucrari de arta contemporana si fotografii realizate de artisti iranieni.

Iranienii au o slabiciune pentru dulciuri: la magazinul Haj Khalife din Yazd, poti cumpara sohan – un fel de caramele si gaz– nuga cu fistic, totul fiind ambalat intr-o cutie legata cu panglica.

Sfat:Nu ratafesenjan, un fel traditional facut cu nuci, rodii si pui, servit la Namakdoon, restaurantul hotelului Laleh International din Teheran. Decorurile si muzica live sunt la fel de incantatoare precum mancarea.

Unde te poti intalni cu aventura in Iran

Fals: Iranul are orase si autostrazi si nimic altceva.

Adevarat: Partea rurala a Iranului, mai putin vizitata, este obligatoriu de descoperit de catre cei aflati in cautarea aventurii si a peisajelor fabuloase.

Valea Alamut, din Muntii Alborz
Valea Alamut, din Muntii Alborz / Foto: welltravelled.com.au

Mergi in nord, catre Zarabad, un oras aflat in Valea Alamut. Este o zona pitoreasca care abunda in pajisti, ape curgatoare si dealuri abrupte, perfecta pentru excursii.  In aceasta vale se afla si ruinele castelului care servea drept ascunzatoare pentru membri unei secte din secolul 13, cunoscuta sub numele de Asasinii, care organizau comploturi pentru asasinarea inamicilor lor politici.

Bazm, la poalele Muntilor Zagros, este locul perfect unde o poti lua pe urma celor din tribul Qashqai, cel mai cunoscut trib iranian de nomazi, care pe timpul verii isi duc traiul in mijlocul unui peisaj cu varfuri muntoase si tufarisuri semi-desertice. Qashqai-ii, desi timizi, te vor primi in corturile lor la un pahar de ceai.

masouleh
Iranul rural: Masouleh / Foto: irantourcenter.com

Statiunile de ski din Iran sunt nestemate putin cunoscute: Shemshak, Darbandsar si Dizin, se afla la cateva ore distanta de nordul Teheranului, in Muntii Alborz. Toate ofera conditii optime pentru practicarea schiului si in timp ce primele doua se adreseaza schiorilor intermediari si avansati, incepatorii ar fi mai bine sa se indrepte spre Dizin, considerata a fi o statiune de top si cea mai aproape de capitala. In Iran, sezonul de schi incepe in ianuarie si tine pana la sfarsitul lunii martie.

Snowboarding in Shemshak
Snowboarding in Shemshak / Foto: Eric Bergeri

Sfat:Cel mai bun mijloc de a ajunge in zonele rurale din Iran este acela de a te alatura unui grup turistic, cum ar fi Wild Frontiers (www.wildfrontiers.co.uk).

Citeste si: Iran – 7 motive pentru a vizita o tara grandioasa

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

1 Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • Oamenii din Iran sunt oaspeți foarte prietenoși și prietenoși. Destul să viziteze Iranul o dată și să cunoască această națiune.Și în cele din urmă, trebuie să știți că călătoria spre Iran va fi cea mai bună destinație de călătorie. Această întrebare poate fi adresată tuturor persoanelor care au vizitat această țară frumoasă
    Nu uitați că Iranul este o țară de patru anotimpuri. Aceasta înseamnă că puteți vizita părți ale Iranului într-o călătorie. Puteți experimenta patru anotimpuri într-o săptămână.
    Nordul Iranului, cu păduri abundente în lume. În sudul Iranului, cu Golful Persic și vestul Iranului, cu munți plini de zăpadă și la est de Iran, are cele mai bune deșerturi ale lumii că există dezastre printre deșertul orașelor luxuriante. Pentru a explora zonele turistice din Iran, este suficient să cercetați Internetul
    #Mazandaran / #Isfahan / #Shiraz / #Sistan_Baloochestan / #Kerman / #Yazd / #Caspian_Sea / #Persian_Gulf /#Kish_Island / #Qeshm_Island / #Tehran / #Kermanshah / #Tabriz / #Ardebil / #Kashan / #Naisar / #Qamesar_and_the_season_of_Golabagh / #Shiraz / and thousands of desert areas Forest and other mountains
    Pentru mai multe informații și pentru a obține imagini și atracții turistice, vizitați această adresă la Instagram
    7692mhdy
    telegram:@ttttyjcjk

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!